Episode #131 – Småbruk og dyreoppdrett i Agricola: All Creatures Big and Small

Agricola: All Creatures Big and Small

  • 2-2spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Agricola - All Creatures Big and SmallBare for å sette lista: jeg misliker moderspillet Agricola. Det er ikke det at det er et dårlig spill – for det er det ikke – men jeg håndterer ikke det stadige jaget etter mat til familien fra runde til runde. Jeg mister helt fokus fra å ha det gøy og ender opp med en enorm lettelse når spillet avsluttes. Men i dette spillet, All Creatures Big and Small, har de fjernet det jeg misliker sterkt: matjaget. Nå er det et rent worker placement-spill; og det kun for to spillere.

Antall handlinger som kan gjøres er ganske begrenset, men likevel mye nok til at du kan gjøre interessant valg. Hver runde har du bare 3 familiemedlemmer (arbeidere), og i kjent worker placement-stil kan du kun sette ut en arbeider om gangen før din motstander gjør det samme. Når alle er ute på brettet introduseres en ny runde. For å hjelpe deg å huske hva alle handlingene gjør, finner du et gårdstema som passer mekanismene godt. Målet med spillet er å bygge ut gården din, skaffe deg en god variasjon og mengde av forskjellige dyrearter, samtidig som du kan skaffe poeng for å reise opp bygninger og utvide gården din. Hvordan får du det til?

Hver spiller har hver sin lille gård med 8 ruter å tenke på. Den ene ruten er forbeholdt hjemmet ditt, mens resten er tomme og åpne landområder. Hvis du vil ha dyr, trenger du gjerder, ellers stikker de av. For å bygge gjerder, trenger du tømmer, evt. stein for steingjerder. Men ikke nok med at du trenger materialer, men du trenger også litt hjelp for å bygge gjerdene. Dette og mere til, og alle forskjellige handlinger krever full tid av en arbeider. Men du får ikke til alt dette samtidig. Av og til er naboen din før deg, mens andre ganger får du ikke tid til alt. Med bare 3 arbeidere må du selv prioritere hva som er viktig og til hvilken tid.

Dyrene trenger altså gjerder for å holde seg på jordet ditt. Hvert jorde har plass til to dyr, og det må være like dyr for hver innhengning. Du kan bygge ut med fôringstrau og få plass til det dobbelte. Ett dyr kan bo i huset, med mindre du bygger ut og får plass til flere. Ellers kan du kanskje bygge en stall, som gir plass til flere dyr, men som også gir deg gratis gjerder i samme slengen. Når en runde er over, går tiden, og dyrene vil formere seg. Har du to eller flere av samme dyr så vil du få ett til eksemplar av det dyret – sålenge du har plass til dem, såklart. Etter 8 runder er spillet ferdig, og så begynner poengtellingen.

Agricola - All Creatures Big and Small

Som i Agricola trenger du minst noe av alt for å unngå å få minuspoeng. Sauene er enklest å få tak i, så de gir minst poeng per dyr, men jo flere dyr du har, jo flere poeng vil du få. Hester og kyr er verd mest poeng, men de vil du også få mye færre av. Bygninger gir poeng, benyttede utvidelser av gården gir poeng og dyrene gir poeng. En notatblokk med rutenett hjelper deg å holde rede på poengene, og så er det den mest flest poeng som vinner.

Agricola er altså redusert til et rent abstrakt spill uten noe form for matjag. Du har alltid 3 arbeidere hver runde og du har alltid de samme handlingene å velge mellom. Det er ingenting tilfeldig i dette spillet, så alt avhenger av dine valg kontra din motstanders valg. Som i sjakk så er spillebrettet alltid identisk, men to spill blir aldri like. Det vil alltid være små justeringer som kan forandre spillebrettet totalt. Men sjakk, er det noe kjekt da? Spesielt om du har en partner å dele spilletiden med.

Dette tomannsspillet er nok i hovedsak beregnet for par der ute. Det er et kjapt spill med mye gjenspillbarhet, men også et tema som ikke støter, til og med uten slakting av dyr. Men i den sammenheng så er det kanskje ikke et spill som passer for alle. Siden det ikke finnes tilfeldigheter her, er det mulig å bli flink i spillet. Det er mulig å lese din motstander og gjøre mottrekk. Når du sette ut arbeidere, blokkerer du din motstander ganske så direkte. Etter hvert som rundene går vil gårdene utvides og det blir lett å se hvem som ligger best an. Hvis du ikke liker å se din motstander løpe fra deg i poeng og vanskelig kan innhentes, eller ikke liker å få blokkert dine handlinger fra tid til tid, så kan dette være et spill som er vanskelig å svelge. Men Agricola: All Creatures Big and Small er et solid spill som står på egne ben.

Søk etter Agricola: All Creatures Big and Small her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.