Augustus – fra Caesar til Keiser Augustus
Når et spill nomineres til Spiel des Jahres vekkes det oppsikt blant brettspillfolk. Dette må være den gjeveste prisen som er å få, og det er altså «Årets Spill» som deles ut i Tyskland. I år var det mange titler som fikk mange til å stusse. Spill som få kjente til og enda færre hadde prøvd. Ett av dem er Augustus – et spill om å bygge ut imperiet til Roma under keiser Augustus’ herredømme.
Augustus er et brettspill uten brett. Faktisk er det ganske lite innhold i esken som er på størrelse med en Ticket to Ride-eske. Det er altså en smule overdimensjonert, et triks som ofte brukes for å få et bedre blikkfang og for å skille seg bedre ut i butikkhyllene. Så med lite innhold, hvor stort er selve spillet?
Spillet Augustus kommer med en haug legionær-meeples i rødt. I tillegg er alle kortene kvadratiske og har en fin størrelse. Tegningene på kortene tilsier enten et område i Europa, ressurser eller et medlem fra Senatet. Disse er tydelige og er pent illustrert. Alle kort har flere symboler på venstre side, symboler som kjerre, sverd, dolk, skjold, mm. Målet er å fylle alle disse symbolene på ett kort for så å fullføre det og utvider dermed Romerriket. Alle oppdragskort er synlige for alle å se, så her er det ingen hemmelig informasjon.
I en sort pose finner du nemlig en haug med brikker. Alle brikkene har de samme symbolene som er på kortene, men er ujenvt fordelt. Dolken finnes det kun én av, mens sverd er det seks av. I tillegg er det to jokere som fungerer som valgfritt symbol. På din tur trekker du ut en brikke og annonserer hva det er. Da kan alle spillere på likt velge å sette ut en legionær-meeple på ett slikt symbol på ett av kortene sine. Så går posen videre til neste spiller, og så videre. Brikkene som allerede er trukket blir liggende på bordet, så sjansen øker stadig for at akkurat den brikken du vil ha blir trukket. Om en av jokerne trekkes, legges alle brikkene tilbake i posen etter alle har gjort.
Om du klarer å dekke alle symbolene på et kort så roper du «Ave Caesar!». Gratulerer, du har fullført oppdraget og kan velge deg et nytt oppdrag. Noen oppdrag gir deg belønning i å fullføre dem, mens andre bare er poeng. Enda skumlere er de som påvirker alle andre spillere – negativt. Når en spiller har fullført 7 oppdrag, er spillet ferdig og det blir poengtelling. Det kan gjerne hende at flere spillere blir ferdig på likt, da bestemmes bare rekkefølgen basert på et nummer som står på kortene. Fra lavest til høyest.
Siden alle trekker samtidig så er det ingen nedetid i spillet. Dessuten takler Augustus hele 6 spillere uten at det går ut over spilletiden noe særlig. Det trekkes uansett en brikke hver tur, og alle har sjanse til å fullføre. Det som tar tid er valget av et nytt oppdrag, som ventes på tur før neste brikke trekkes. Men det merkes knapt, for det blir fort din egen tur å fullføre oppdrag. Spillet er altså meget kjapt og minner om «7 Wonders» på den måten at alle gjør på likt. I tillegg så legges kortene foran deg som en samling av kort.
Men dette er jo bare flaks?! Jo, det er selvsagt mye flaks her siden det trekkes fra en pose. Men det finnes fine brikker som alle kan se hele tiden som viser hvor mange det finnes av hver brikke i posen. I tillegg kan du hele tiden velge deg nye oppdragskort (av 5 mulige) med de symbolene du tror passer best. Skal du satse hardt på kort med få symboler men til gjengjeld lite poeng, eller vil du ha de store poengene med sjeldnere symboler? Du spiller mot oddsen, men har hele tiden mulighet til å beregne sannsynligheten for at et symbol trekkes.
I tillegg har du kun 7 legionærbrikker tilgjengelig. Ofte kommer problemstillingen at du har brukt alle 7 på 2 forskjellige kort, og så trekkes et symbol som er felles på kortene. Skal du flytte en legionærbrikke fra det ene kortet, eller ikke? Du må hele tiden gjøre en vurdering på kortene og brikkene ut fra hvilke brikker som allerede er trukket og hva du kan forvente. Eller du kan spille på flaksen alene uten å tenke på det, det er også mulig.
Du kan også få noen ekstrapoeng ved hjelp av bonusbrikker. Og disse er meget forskjellige avhengig av hvilke du går for. Noen gir deg bonus om du er førstemann til å samle 3 like provinser (lik farge) eller X antall fullførte oppdrag. Så har du den som har flest gull- og/eller havrekort. Sistnevnte flytter seg fra spiller til spiller underveis avhengig av den som har flest slike. Førstemann-kortene forblir hos deg, uansett hva som måtte skje. Den siste gruppen gir deg mulighet til å ta poeng eller ikke, men om du ikke tar, har du mistet muligheten før du oppfyller neste krav – om den ennå er ledig.
Augustus er et fint lite spill med enkle regler og flotte komponenter, og det tar gjerne bare en haltvime å spille gjennom en runde, bare litt påvirket av antall spillere. Så for en gruppe med spillere er dette en fin filler mens man venter på noe bedre, noen hovedrett er det ikke, og det holder med én gjennomgang iløpet av en kveld. Jeg er dessuten spent på hvordan holdbarheten er med så mange gjentagende handlinger. Heldigvis er det haugevis av kort i bunken som aldri blir brukt i løpet av ett spill, så ingen spill blir like.
Om du er ute etter et dypt spill, er altså ikke dette for deg. Dette ligner litt mer på Bingo, bare at du kan selv styre hvilke «brett» du får ved å velge symboler som har større sannsynlighet for å dukke opp, og du velger selv hvor du plasserer dine legionærer om du har flere valg. Velger du helt like symboler på alle kortene dine, så vil du fort oppdage at du har gjort et dårlig valg. Det som er fint med dette spillet er at du ikke trenger å tenke for mye, og det er meget enkelt å lære bort.
Augustus kan kjøpes her.
Tilbakeping: Episode #159 – Blueprints | Brettspill med Takras