Episode #159 – Blueprints
Det første som slår meg med Blueprints er hvor liten esken er. Jeg har tidligere blitt positivt overrasket over stort innhold i små esker, også som små spill i store esker. I Blueprints-esken er alt pakket opp helt til kanten, og det er ikke rom for ekstra komponenter. De har med andre ord ikke satset på å ta seg godt ut i bytikkhyllen med stor eske, men heller at du skal få et spill du lett kan ta med deg. Men er det verdt det? Blueprints handler om å bygge opp bygninger. Det gjøres ved hjelp av terninger, og terningenes verdi og farge tilsvarer styrke og materialtype. Tre, stein og til og med glass er blant materialene, og styrken går selvsagt fra 1 til 6.
Hver spiller får en skjerm som de kan skjule sitt bygg fra andre. I midten av bordet skal det trilles noen terninger, og dette er tilgjengelige terninger for deg. Du kan velge en av dem og plassere på et bygningskort bak skjermen din. Etterpå så trekker du en ny terning fra en tøypose og triller, så nestemann har like mange valg som deg. Når alle har valgt seg 6 terninger er runden over og vi går over til poenggivning. I starten av hver runde tildeles alle et tilfeldig bygningskort. Det viser deg hva du skal prøve å bygge, og viser deg hvordan og hvor høyt de skal plasseres. Men noen bygningsregler medfølger. Etter å ha plassert en terning og gitt turen til nestemann, har du ikke lov til å endre på noe av det du har gjort til nå. Hvis du skal bygge i høyden, kan ikke verdien på terningene som skal på toppen være høyere enn de under seg. Og til slutt: du trenger ikke følge bygningskortet ditt hvis du ikke vil. Og det har faktisk noe for seg.
Det er to typer poeng her. Bygningspoeng og seierspoeng. Bygningspoengene baseres på hvilke type materialer du har brukt og hvordan du har brukt dem. De oransje terningene belønner deg ved å bygge terninger inntil andre terninger. De sorte belønner deg hvis de er brukt i høyden. De blanke på antall øyne på terningene. Grønne på antallet grønne terninger. I tillegg får du bonus om du klarte å bølge bygningskortet ditt. Den som får flest bygningspoeng kan ta 3 seierspoeng, nestemann 2, så 1. Men, det finnes flere måte å få poeng på. I tillegg til bygningspoengene kan du få poeng for å utnytte ressursene godt. Hvis du bygger 6 terninger i høyden, kan du få seierspoeng direkte. Bygger du med alle terningene i forskjellig verdi, får du også seierspoeng. Eller 6 like farger. Du kan klare flere av dem også hvis du virkelig er dyktig (og har litt flaks). Men, du må passe på å følge med på hva dine motspillere trekker inn av terninger. Det kan nemlig bare bli én vinner av hver kategori.
Spillet er kjapt å forklare og kjapt å spille og er absolutt i filler-kategorien. Det er et kjekt spill for tiden det varer. Min kopi hadde dessverre noen fabrikasjonsfeil på terningene, noe som gjør dem ujevne. I tillegg er terningposen som følger med veldig liten, så det går nesten ikke å få hånda inn for å trekke terninger. Det blir ikke ordentlig blandet av å riste posen når den er full.
Blueprints kan kjøpes her.