Episode #128 – Utforsk Catan og dets ressursrike land

The Settlers of Catan

  • 3-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Du og dine venner er på oppdagelsesferd ute på havet. Dere oppdager en øy – en øy full av ressurser og store landskap å bygge ut på. Men selvsagt så ønsker dere å være den beste, så dere slår leir forskjellige steder på øya og konkurrerer om å bli førstemann til et forhåndsbestemt mål. Det er ikke akkurat slik historien er, men det er slik det arter seg. På øya Catan skal du gjøre ditt beste for å bygge ut landsbyene dine, skaffe ressurser fra det rike landskapet, bygge ut byer og bli best. Men for å klare dette så må du forhandle med dine motstandere.

Jeg må gjøre deg oppmerksom på at bildene herfra er fra den engelske utgaven av spillet og ikke den norske. Den norske utgaven har finere komponenter, blant annet plastikkfigurer i stedet for trebrikker. Den norske utgaven er altså å foretrekke.

Settlers of Catan

Settlers of Catan er et spill fra 1995, men det er et spill som har holdt seg godt. Ikke minst har det blitt et kjent spill som ofte dukker opp sammen med Monopol og Stigespillet når folk flest omtaler spill. Så da var det på tide jeg gjorde en episode om det. Men ikke nok med det, dette blir en dobbel-spesial, hvor episode #129 også kommer til å omhandle Catan. Så ta en titt.

Spillet består av flere seks-kantede brikker, og hver brikke er en type landskap som kan gi deg ressurser. Brikkene legges opp tilfeldig og danner en øy. På denne øya skal du legge ut din første landsby og samle opp råvarer for å bygge ut flere landsbyer. En landsby kan få ressurser fra inntil 3 områder rundt seg. Men det finnes hele 5 typer ressurser: ved, sau, malm, leire og hvete. Du vil med stor sannsynlighet ikke ha tilgang til alle ressursene. Dessuten er det et terningkast som utgjør hvilke landområder som gir utbytte per tur.

Det første du gjør på din tur er å trille to ordinære terninger. Resultatet kan altså være fra 2 til 12. Hvert landskap har et av disse tallene på seg, og om de stemmer overens med resultatet så vil de produsere ressurser. Men kun dersom noen har en landsby eller by inntil dette landet. Statistisk sett vil det være størst sjanse for å få summen 7 på terningene. 6 og 8 er like ved, så de landene med disse tallene er ofte populære å bygge ved siden av. Men dersom det blir en 7-er, så er det ingen som får ressurser. I stedet for så vil tyver luske rundt på øya og stjele ressurser fra tur til tur. De som har rikt med ressurser på hånd (flere enn 7) vil bli frastjålet halvparten. I tillegg kan den personen som trillet terningene stjele en tilfeldig ressurs fra en spiller der tyven plasseres.

For å bygge en ny landsby må du bygge ut veier. Dette koster leire og ved. Men du kan ikke bygge byene for tett, så du trenger ekstra vei. Om du mangler ressurser så kan du forhandle med andre spillere. Det er åpen handel, og du kan tilby et bytte slik du ønsker. 2 ved mot 1 sau, 1 ved og 1 hvere mot 1 leire? Du kan prøve deg frem og se hvor interesserte de andre er i å forhandle med deg. Alle kan se hvor godt man ligger an i dette spillet, og om du ligger godt an så kan du regne med at prisen for et bytte blir høy, og gjerne helt uaktuelt.

Settlers of Catan

Kjernen i spillet er altså forhandlingen. Det er mye tilfeldig med hvilke landområder som produserer noe, og ikke minst når tyven dukker opp så blir det uro i rekkene. Ingen ønsker å ha tyven hos seg, men den skal flyttes. Du må bruke taktikk og strategi for å vinne i dette spillet. Men av og til kan det lønne seg å være den som ikke sier noe og gå frem i det stille.

Settlers of Catan er et godt spill og enkelt å forklare for nybegynnere. Det involverer terninger, noe som veldig mange klarer å forholde seg til fra sin egen barndom. Forhandlinger oppfordrer til kommunikasjon mellom spillerne og er grunnlag for en fin og sosial spillesesjon. Men det er også her at spillet har sin svakhet. På din tur så har du gjerne langt mindre enn 7 ressurser på hånd. Du trenger de sårt for senere utvikling og du tviholder gjerne på dem. Gjerne helt uten grunn, fordi du trenger noe helt annet på din tur. Men senere trenger du dem. Hvor mye er du villig til å bytte dem for? Vil du bytte i det hele tatt? Så det kan fort bli lange tenkepauser i spillet og forhandlinger som ikke bærer frem til noe. Terningene kan være imot alle spillerne og det kan gå flere runder hvor ingen spillere får noe av det de vil ha. Kanskje alle trenger leire, men leire dukker aldri opp. Da må man bytte med banken i en forferdelig dyr 4 til 1 ratio.

Har du utvidelsen Sjøfarer så har du mye mer å forholde deg til. Sauene er plutselig mer nyttig til å lage seil med og du kan bygge veier på sjøen og utforske den veien. Med Byer og Riddere-utvidelsen får alle pirater å beskytte seg mot. Da kan du rekruttere soldater som må forsvare øya. Alle må være med her, og den som bidrar minst for også minst utbytte når piratene kommer og bekjempes – om de bekjempes.

Jeg vil helst ikke spille dette uten noen utvidelse, for grunnspillet kan ofte drøye altfor langt i tid og lite vil skje. Men med utvidelsene så er det flere valg hver runde og en bedre flyt i spillet. Hvordan holder Star Trek Catan seg opp mot dette? Ta en titt, så får du min dom.

 

Søk etter The Settlers of Catan her.

One thought on “Episode #128 – Utforsk Catan og dets ressursrike land

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.