Episode #140 – Konfrontasjonen om Ringen

The Lord of the Rings: The Confrontation

  • 2-2spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Med store navn følger et stort marked. Ringenes Herre-verdenen er aldeles ikke liten, og det ser vi med antall produkter som finnes basert på denne lisensen. Reiner Knizia er heller ingen fremmed når det gjelder Ringenes Herre, hvor han har designet for lisensen tidligere. The Lord of the Rings: The Confrontation er intet unntak, men det er heller ikke en nyhet. Problemet var at produsenten sluttet å printe nye kopier, noe som gjorde det vanskelig å få tak i spillet. Men når spill forsvinner fra trykkeriet, er det da et godt spill?

The Confrontation er et spill for nøyaktig to spillere. Utseendemessig kan det minne om Stratego, men det er noe helt annet ved det likevel. Spillebrettet er delt på diagonalen, og hver side består av 6 områder, blant annet Hobbitun som startområdet til Fellesskapet, og Mordor på den andre siden. På midten finnes det 4 områder som illustrerer skillepunkter, type Mines of Moria og andre fjell. Hver spiller har 9 figurer hver som de styrer, men figurenes sanne identitet er skjult for motstanderen. Dette sørges for ved bruk av identiske skjermer som skjuler markørene for motstanderen men viser dem til deg. Så du vet heller ikke hva motstanderen din har, kun hvor det er figurer representert.

Figurene til Fellesskapet er de kjente som Aragorn, Legolas, Boromir, Ganfalf, Gimli og hobbitene, mens spilleren som spiller Sauron har Shelob, Saruman, Witch King, Orcs, Cave Troll og andre. Alle karaktere har helt unike egenskaper og helt forskjellig fra motstanderen sin. Sauron sine styrker er gjennomsnittlig sterkere enn Fellesskapet, men egenskapene til Fellesskapet skinner ofte godt gjennom her. Når to fiendtlige figurer havner i samme område så oppstår det en konfrontasjon. Da avsløres figurene, og så begynner det som er selve kjernen i spillet.

20140206-201305.jpg

En kamp består av to faser: karakterenes egenskaper først, etterfulgt av kort som spilles fra hånd. Karakterenes egenskaper er meget varierte, for eksempel vil Gandalf tvinge Sauron-spilleren til å vise sitt kort før Fellesskap-spilleren velger sitt kort. Vanligvis skal kortene velges og legges klare samtidig, og det er slettes ikke enkelt å velge riktig kort. Du vet hvilke kort motstanderen din har og hvilke han har kastet bort. Brukte kort ligger åpent og du har en fin oversikt over kortene som finnes totalt sett. Men veldig mye av spenningen ligger i å velge det riktige kortet. Skal du gå for et sterkt kort, eller vil motstanderen spille et kort som annulerer det sterke? Eller kanskje han spiller et svakt kort mot ditt sterke, så har du på en måte «sløst» det, siden du ikke får det tilbake med det første.

For å vinne spillet må du som Fellesskapsspilleren frakte Frodo over til Mordor i live. Klarer du det, så er seieren i boks. Hvis Frodo dør, så vinner Sauron-spilleren. Han vinner også om han får inn 4 av sine figurer i Hobbitun, men det er noe vanskelig å få til. Så hele spillet baserer seg på skjult informasjon, men likevel så er det noe ekstra ved det hele, spesielt om du spiller mot samme motstander flere ganger.

Forrige gang du spilte gjorde du kanskje X og Y, men du vet at motstanderen din husker dette og vil kanskje være forberedt på det. Eller så kan du kanskje kjøre helt identisk taktikk igjen og håpe at han ikke er klar for det, eller lignende. Det er aldri godt å vite. Et spill varer gjerne bare i 15-20 minutt, så det er fort gjort å sette i gang en omkamp igjen. Og igjen. Og igjen.

Denne reproduksjonen av spillet inneholder også en variant som fulgte med i Deluxe-utgaven til dette spillet tidligere. Her får hver side 9 helt nye karakterer hver å leke seg med, samt noen ekstra kort som kan brukes når de minst ønskes for motstanderen. Dette betyr mer variasjon og store endringer i taktikk. Ulikt sjakk så er det hele tiden uvisstheten som ligger på lur, i tillegg til at det er litt «flaks» her og der med hvilke enheter som møter hverandre. Eksempelvis så vinner Gimli automatisk mot orkene uten at det oppstår en konfrontasjon. Eller kanskje en Balrog er i Moria og dreper den som prøver å ta snarveien. Du må fiske litt etter informasjon, noe som er lettere for Fellesskapsspilleren, dog noe svakere side.

The Confrontation er et solid spill med mye gjenspillbarhet og flott utseende. Det er lite, det er reisevennlig og ikke minst så er det lett å være, og det tar kort tid å spille. En fin sak å ha i samlingen sin, spesielt om man liker Ringenes Herre.

Søk etter The Lord of the Rings: The Confrontation her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.