Cross Clues – hint på kryss og tvers

Cross Clues

  • 2-6spillere
  • 10mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 198,-

Det føles som år og dag siden Codenames kom ut, og når jeg sjekker opp, så er det faktisk helt sant! Codenames var og er et flott partyspill, men det er egentlig, når du tenker på det, litt tregt til å være et partyspill. Det vil Cross Clues gjøre noe med.

Outland Forlag har altså kommet med en utfrodrer til Codenames. Jeg kommer til å sammenligne Cross Clues og Codenames ganske tett, for det er mange likheter her. Når det er sagt, er Cross Clues absolutt ingen blåkopi.

Cross Clues er både enkelt og kjapt

Premisset er enkelt: Alle er på samme lag, og ved hjelp av meget begrenset med kommunikasjon, skal vi lage en hovedrett sammen, i form av et rutenett. For å gjøre retten litt interessant, er det ingen som har turen. Alle gjør på likt. Og som litt krydder på toppen, legger vi på en tidsgrense på fem minutt.

Vent litt! Før du løper vettskremt av at jeg sa «alle gjør på likt», så kan du ta det helt med ro, det er langt mindre stress enn det høres ut som. Faktisk er det en lettelse at det er på likt.

Er du her ennå? Nydelig!

Hva syns du egentlig om spill som spilles på likt? La meg vite i kommentarfeltet til Youtube-videoen.

Cross Clues kommer med kvadratiske brikker med tallene 1-5 og bokstavene A-E. Du legger dem ut så det blir et slags regneark, men tall og bokstaver for rekke og rad.

Under hver brikke legger du andre kvadratiske kort med fire ord på seg og lar ett av ordene stikke ut synlig. Du har nå et usynlig, men tenkt rutenett. Hva nå? 

To ord og ett hint

Nå starter spillet. Alle får tildelt et kort som viser til et koordinat på rutenettet. Si du fikk A1 som koordinat.

Ok, vi har nå ordet «Grå» på A og ordet «Ball» på 1. Du skal nå koble sammen disse ordene, kun ved å bruke et eneste ord, så skal du få de andre spillerne til å gjette at det er A1 du mener. Og selvfølgelig: det er ikke lov å bruke ordene som allerede er på bordet.

Du får bare ett ord. Ett hint. Så må de andre gjette. Men ta det med ro, det er ingen som trenger å vente på deg! Alle spiller jo samtidig, så det er jo litt deilig. En annen spiller har kanskje en lettere kombinasjon med ord å velge, og gir sitt hint. Spillet går videre til tross for at du kanskje ikke har funnet et hint ennå. Er ikke det litt deilig?

Bilde av Cross Clues og komponentene i spillet.
Bilde fra Outlandforlag.no

Joda, tiden renner ut, men etter hvert som brettet fylles ut med hint-kort og tar bort mulige svar, så blir det gjerne enklere for deg å gi hint, for da er det mindre sjans for at de andre gjetter feil.

I tillegg så vet du noe de andre ikke vet. Du vet at A1 er ditt hint. Hvis andre gir hint og A1 kan passe hintet, så vet du i alle fall at det ikke kan være det.

Hvis noen tipper riktig, legges koordinat-kortet på tilsvarende, ja, koordinat. Hvis noen tipper feil, legges koordinat-kortet bort uten å vise det til noen, og den som hadde kortet får et nytt koordinat å lage hint til.

Og sånn går spillet til alle kortene er tippet på, eller tiden renner ut.

Tid til å spille

Tidsbegrensningen gjør Cross Clues kjapt, og man får en prestasjonsfølelse jo mer man spiller det. I starten går det som regel ganske ræva, for å si det mildt, men vi har allerede fått en liten smakebit av spillet; og det er gøy, og du får lyst å prøve en gang til, for dere kan umulig være så dårlige vel?

Så du bare snur kjapt på alle ordene som allerede er ute, og spiller igjen! Denne gangen går mye bedre, for nå begynner liksom du og de andre å komme litt på bølgelengde. Og så blir det gjerne enda et spill etterpå. Og hvorfor ikke et til, siden hvert ord-kort har fire ord på seg?

Spillet er rett og slett gøy. Det er veldig kjapt, men ikke minst er det tilfredsstillende. Jeg kommer til å bruke Cross Clues fremover nå og ikke Codenames. Codenames er bra ennå, men føles mye tregere, og det er mange som ikke liker å sitte i den stillinga som den ene som skal gi hint og ha ansvaret for hele laget sitt. Nå er det opp til alle.

Et siste punkt er at esken tar liten plass, åpnes enkelt med et magnet-lokk og er på norsk. Så ja, i tilfelle du ikke har skjønt det så er dette en super anbefaling fra meg.

Cross Clues kan kjøpes her.
Sammendrag
Dato
Spill
Cross Clues (2022) fra Outland Forlag
Bedømmelse
51star1star1star1star1star