Korona, karantene og spillene du bør prøve

Dette var opprinnelig tips til julegaver, men nylige omstendigheter med Korona-virus (COVID-19) gjør listen fortsatt meget aktuell. Her er noen gode tips til spill man kan utvide horisonten med, og prøve noe annet enn Monopol, Risk og Stigespillet.

Jeg har kategorisert listen etter målgruppe eller ønsket kompleksitet på spillene. Hvis du vil ha gamer-orienterte spill, finner du dem lenger ned på siden.

Et kriterie for alle spill er naturligvis at de er til salgs i dag. Et annet kriterie er at spillet ikke er årtier gammelt, så her finner du ingen Monopol, Risk, Stigespillet, Ludo eller Den Forsvunne Diamanten. Og har jeg ikke spilt det, er det heller ikke her.

For de fleste

Denne kategorien omfatter Olaer og Karier der ute, samt barn. Dette er spill som alle kan lære seg uten særlig vansker, og likevel milevis fra det nordmenn tenker på som brettspill.

magilabyrinten

Barnespill

Magilabyrinten

Et 10 år gammelt spill på listen? Ja, det er ikke alltid vi trenger det ferskeste, så lenge det er plass til gode spill i de norske hjem. Magilabyrinten setter fantasien i sving, og kan være utfordrende for voksne så vel som barn. Har du hukommelse nok til å navigere brikken til alle skattene?

[Bestill Magilabyrinten fra Gamezone]

Ice Cool

Ice Cool

Hvis du sier navnet høres det ut som High Scool, og det handler altså om pingviner på skolen, som skulker! På tur skal man være skulkefangeren, mens alle andre skal gjøre sitt for å fange fisker. Hvordan går man frem? Jo, man knipser. Dette er et kjekt og morsomt knipsespill hvor man kan få til de utroligste stuntene. I tillegg tar spillet mye større plass på bordet enn i esken, og det er ganske positivt.

[Bestill IceCool fra Gamezone]

Catan Junior

Catan Junior

For nesten 25 år siden revolusjonerte Settlers of Catan brettspillverdenen og spillet holder stand den dag i dag. Catan Junior tar mye av det kjente og kjære og gjør det meget tilgjengelig for barn. Man trenger ikke telle mer enn til tre for å kunne spille dette, et spill med friske farger, gode valg og tatt bort forhandlingen mellom spillerne. Voksne, pass på, barna kan fort beseire deg her uten at du prøver å tape!

[Bestill Catan Junior fra Gamezone] [Takras anmelder Catan Junior]


For litt eldre barn

Quacks of Quedlingburg

Quacks of Quedlingburg

Du har sikkert allerede hoppet over navnet Quedl… qued…. Ja. Kvakksalvere, i alle fall. Her kommer reisende gjennom byen, og det er opp til deg og dine motstandere å selge kjærlighetsformularer, intelligens-økere, virilitetsdrikker og hva enn fantasien din tror du lager. Det viktigste er å tjene penger og bli berømt. Drikkene har ikke effekt, men det vet ikke kjøperne. Et meget kjekt spill om å prøve hvor lenge du tør presse lykken før det går brast.

[Bestill Quacks of Quedlingburg fra Gamezone]

Magic Maze

Magic Maze

I Magic Maze skal eventyrere ut på oppdrag. Men problemet er at butikkene har alt utstyret deres! Og det er søndag og selvsagt stengt. Vi kan ikke vente, og må snike oss inn i butikkene og hente utstyret – uten å bli tatt! Tiden er knapp, og vi må være stille som mus. Ingen snakking tillatt! Dette er et lagspill hvor alle vinner eller spillet vinner. Med 10 minutters spilletid er det veldig fort å ta noen runder, og gjerne innføre litt mer kompleksitet.

[Bestill fra Gamezone]

Trails of Tucana

Trails of Tucana

I dette spillet fra verdenskjente norske designere i Aporta Games, skal vi tegne på ark og utforske en ny øy med flotte skapninger. Ingen terninger, bare kort og kløkt skal brukes, og det er et race. Hvis du liker Yatzy, kan du trygt gå for dette, som inneholder mye mer valg, og alle spillerne gjør turen samtidig, så det er ingen venting.

[Bestill Trails of Tucana fra Gamezone]


Partyspill

Just One

Just One

Just One er et ganske spesielt spill. Det er faktisk mer en aktivitet, som mange partyspill egentlig er. Én spiller får et ukjent ord. Alle andre spillere skal hjelpe til med å finne det ordet, men de får kun skrive ett ord på en tavle. Alle spillerne må velge ordet sitt før de viser det til resten. Hvis et ord står mer enn én gang, får ikke gjetteren se ordet, engang. Du må virkelig tenkte ut av boksen her. Ofte er det helt «opplagte» ordet langt fra opplagt, og motsatt. Poeng finnes, men de glemmes fort. Dette er for kjekt til å drive med poengtelling!

[Bestill Just One fra Gamezone]

Dixit

Dixit

I Dixit får du store kort med vanvittig flotte og sære illustrasjoner. Du skal velge kun ett av kortene og lage en setning eller ord om det du ser. Så legger du kortet med bildet, så ingen kan se det. Alle andre spillerne prøver å finne et kort som passer med setningen du sa, og legge til sitt kort – også skjult. Alle kortene stokkes, og så skal alle stemme over det de tror er det ekte svaret. Dixit passer for alle, og er lett å forklare, har flott grafikk og setter fantasien i gang.

[Bestill Dixit fra Gamezone] [Takras anmelder Dixit]

Throw Throw Burrito

Throw Throw Burrito

Du er kanskje overrasket over at dette er her, men når vi snakker om partyspill, er det viktigste å ha gøy. I dette utrolig hektige spillet bør man stå oppreise, for plutselig må man kase seg over en skum-burrito og kaste den på andre, eller dukke unna når andre kaster på deg. Dette spillet er full av tull og fanteri, men det er også like morsomt som det er idiotisk. Og meget kule burritoer, ikke minst.

[Bestill Throw Throw Burrito fra Gamezone]


Spill for nøyaktig 2 spillere

Patchwork Express

Patchwork og Patchwork Express

Toppdesigner Uwe Rosenberg har også et par enklere spill, og både Patchwork og Express-varianten er meget gode titler. Selv foretrekker undertegnede Express, da det er kjappere å sette opp og tar mindre bordplass, og faktisk kortere spilletid. Begge Patchwork-spillene er uansett gode anbefalinger.

[Bestill Patchwork fra Gamezone]

7 Wonders: Duel

7 Wonders Duel

Spillet 7 Wonders er et meget bra spill, men ganske uegnet for to spillere. Når 7 Wonders Duel kom ut, tok det verden med storm. Alt er gjenkjennelig fra moderspillet sitt, men alt er likevel nytt og ferskt. Ikke minst er det en solid og god tittel, som har bitelitt flaks med seg, nok til at spillet gir en god mestringsfølelse og diskusjoner etterpå hva som kanskje burde vært gjort annereledes, før seierherren hadde blitt den andre.

[Bestill 7 Wonders Duel fra Gamezone] [Takras anmelder 7 Wonders Duel]

Geisha

Geisha

Hvorfor akkurat dette temaet, vet jeg ikke. Forfatteren har forkjærlighet på Japan, det er sikkert og visst. I Geisha (også kjent som Okiya) skal man bruke ren taktikk på å få fire på rad eller 2×2 av sin farge. Alle brikkene inneholder elementer til andre brikker, og medfører en viktig regel for hele spillet. Når du har valgt en brikke, skal neste brikke inneholde et element av det forrige. Bruk hodet, for det er mange veier til mål, og det er fort gjort å ikke se et utfall som kan svinge begge veier.

[Bestill Geisha fra Gamezone]


Familiespill

Azul

Azul

Azul slo så godt an at det ble utsolgt med en gang. I etterkant har det fått to oppfølgere, men det er fortsatt originalen som troner. Oppfølgerne er nok best for de som ikke får nok av Azul, for de kommer med flere regler enn originalen, som har akkurat passe nok regler til at alle kan fatte dem. Her er det lite tilfeldigheter, og du må trekke de brikkene du mener passer best, både for deg, men helst også verst for de andre. Det du ikke velger, får andre velge, og kanskje med noe ekstra på siden.

[Bestill Azul fra Gamezone]

Raiders of the North Sea

Når det kommer spill om vikinger, er det selvsagt litt kult, men når spillet er knallbra i tillegg, kan man ikke si nei til Raiders of the North Sea. Her setter man ut vikinger for å gjøre viktige gjøremål som å samle styrker og ressurser, og selvsagt må man ut på tokt og plyndre byene på den andre siden av havet. Et unikt konsept med hvordan man setter ut vikingene sine, sammen med en god balanse og nok interessante valg, gjør Raiders of the North Sea et spill alle burde prøve – igjen og igjen.

[Bestill Raiders of the North Sea fra Gamezone]

Flamme Rouge

Flamme Rouge

Sykkelritt har jeg absolutt null interesse for. Kanskje mindre enn fotball, faktisk, men det er vanskelig å måle så små verdier. Uansett er Flamme Rouge et godt spill, kanskje ekstra spesielt om man liker sykling i tillegg. Du styrer et lag med to syklister, en som tar korte sprinter av og til og en som holder jevnt tempo. Får du en av dem i mål først, er du vinneren, men du må tenke ganske så taktisk i dette spillet. Bruk vind, bakker og motstandere i ditt favør, og få en rettmessig seier til slutt.

[Bestill Flamme Rouge fra Gamezone]


Gamer-listen

Nå tar vi steget bort fra «mannen på gata» og begir oss ut på de som vil ha litt mer kompleksitet i reglene sine. Dette er spillene som krever det lille ekstra, enten det er hjernekapasitet eller spilletid; eller begge deler.

Funksjon over form

Terraforming Mars

Terraforming Mars

Du bør kanskje sjekke om mottaker ikke allerede har dette, for Terraforming Mars kom virkelig som en storm. Tross forferdelig kjedelige brikker, har spillet blitt mottatt med store armer og omfavnet av tusenvis av geeker verden over. Man kan ikke benekte at dette er et solid spill. Personlig foretrekker jeg det over Through the Ages, men sistnevnte har fått en fantastisk App-versjon som kanskje har noe å si på saken.

[Bestill Terraforming Mars fra Gamezone]

Tapestry

Tapestry

Dette må ha vært årets mest omtalte spill. Dette var det nye spillet som skulle overta Sivilisasjons-tema-tronen. For undertegnede var det helt bak mål, for temaet her er omtrent fullstendig fraværende. Her er det kun optimalisering som betyr noe. Men ser man bort fra tema, er dette en solid tittel med mye strategi å tilby, og litt flaks så man kan møte en erfaren spiller som ny, og likevel føle at man har en sjanse.

[Bestill Tapestry fra Gamezone]

A Feast for Odin

A Feast for Odin

Tidligere nevnt på Patchwork, er Uwe Rosenberg en meget anerkjent forfatter i brettspillverdenen. Det er slett ikke grunnløst, da han leverer titler på titler, som ofte overgår sin forrige utgivelse. A Feast for Odin er et av disse, som tar Caverna et steg videre og kombinerer det med Patchwork, som igjen har fått sine iterasjoner gjennom andre, tyngre spill. A Feast for Odin har masse å tilby, og igjen er et vikingtema på gavetips-lista. Ganske tilfeldig, faktisk. Strålende spill.

[Bestill A Feast for Odin fra Gamezone]

Innlevelse, takk

Spill for geeks er én ting, men de kan ofte tenkes på som «tørre», der temaet ofte er ment som hjelp til å huske regler. Av og til er det ikke nok, og man ønsker gjerne spill hvor reglene er til rett og slett på grunn av temaet. Dette er spillene hvor man gjerne tenker mer på opplevelsen enn optimaliseringen. Begge er selvsagt fullstendig mulig å ha samtidig.

Nemesis

Nemesis

På grunn av rettigheter kan ikke skaperne av Nemesis si det, men det kan jeg: Aliens! Dette er Aliens i brettspillform. Trange korridorer, paranoia og plutselige angrep av Xenomorphs, dette spillet har alt sammen. Du kan kun stole på deg selv, og selv om dere spiller på lag, har dere høyst sannsynlig ikke samme mål i sikte. Samtidig som dere har interne konflikter, har Aliens begynt å kravle seg inn i korridorene og de er sykt dødelige. Dette spillet fanger Aliens-atmosfæren perfekt, og i tillegg er det et dødelig kult spill.

[Bestill Nemesis fra Gamezone]

Clank in space!

Clank in Space!

Vi holder oss til verdensrommet, men denne gangen er det du som skal kravle deg inn i skipet. Ikke for å spise, men for å stjele verdisaker. Dette er et deck builder, hvor alle begynner med hver sin identiske kortstokk. Ettersom spillet går, får du bestemme nye kort til din bunke, og du får en helt unik måte å gå frem på. Mye av det dere gjør lager lyd – Clank! – og kan bli oppdaget av erkefienden som eier skipet. Klarer du å samle til deg mest skatter til slutt, men også å komme helskinnet ut igjen? Jeg har valgt Clank in Space! fordi jeg ikke har prøvd vanlige Clank!, men jeg tror begge vil falle i god smak.

[Bestill Clank in Space! fra Gamezone]

Mansions of Madness

Mansions of Madness

I Mansions of Madness (den andre utgaven) skal dere spille sammen mot spillet og løse et mysterium, satt i H.P. Lovecrafts univers. Hva slags monstre og psykologiske utfordringer finner dere på veien mot galskap? Du trenger en app for å spille dette, enten ipad, nettbrett eller en datamaskin. Skumle opplevelser står på rekke i dette mystiske spillet, som har veldig enkle regler til hva det er. Skulle dere få lyst på flere mysterier, er det nok av utvidelser å få tak i.

[Bestill Mansions of Madness fra Gamezone] [Takras anmelder Mansions of Madness]

Dinosaur Island

Dinosaur Island

Vent, fire titler i denne kategorien? Ja, Dinosaur Island kunne godt vært nevnt for funksjon over form-listen over, for dette har begge deler: et godt grunnlag for strategisk tilnærming og et regelsett som virkelig omfavner mekanismene. Dinosaur Island er enkelt og greit Jurassic Park i brettspillform, men, som med Nemesis, har rettigheter kommet i veien for å navngi dette spillet. Uansett: bygg en park, avl opp dinosaurer ut fra DNA og få folk til å komme. Noen blir spist? Jaja, de betalte i det minste for seg. Dette er en klar favoritt.

[Bestill Dinosaur Island fra Gamezone]

Spill for nøyaktig to

Star Wars: Rebellion

Star Wars: Rebellion

Ja, udnertegnede er Star Wars-fan. Litt mindre etter de nyeste filmene, men originalen har alltid en god plass i hjertet mitt, også for gjentakelse på gjentakelse. Star Wars Rebellion tar for seg kapittel IV, V og VI, men hva og hvordan ting skjer, er nå helt opp til dere. En spiller er Imperiet som jakter på den skjulte Rebel-basen og skyr ingen midler. Rebel-spilleren må passe på og ikke avsløre seg, samtidig som han må sabotere for Imperiet. Man kan også ta for seg Rogue One med utvidelse, og den abefales på det sterkeste, den gjør stor forskjell på kampen i spillet. Dette er Star Wars i en eske, perfekt for geeken med hjertet for Star Wars.

[Bestill fra Star Wars: Rebellion Gamezone] [Takras anmelder Star Wars: Rebellion]


Håper denne listen har vært til hjelp og nytte for deg og valg av gaver til venner og kjære. Det er fantastisk mange brettspill der ute nå, og selv om du går glipp av det nyeste nye, vil eldre spill fortsatt være der og forhåpentligvis tålt tidens tann.

Jeg har lenket til Gamezone på alle spillene, men det betyr ikke at de kun finnes der. Uansett håper jeg dere benytter dem, de har kjapp levering, konkurransedyktie priser og god service, en fin ting å ha i vår lille hobby. Og nei, jeg får ikke betalt for å si det 🙂