Episode #110 – Bli den tøffeste cowboyen i Deadwood

Deadwood

  • 2-5spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 378,-

Se for deg Clint Eastwood som en støvete cowboy; han står stødig midt i en gammel westernby. I andre enden av gata står en annen cowboy. Begge er bevæpnet og begge vil inn i saloonen. Men som du vet så er ikke saloonen stor nok for dem begge. Bare én kan vinne. Hvordan ordner vi slikt? Med duell, selvsagt!

Dette er ikke et duelleringsspill, men det er en stor del av spillet. Igrunnen så er det et worker placement-spill, der du setter ut cowboyer ut på oppdrag i byen til å utføre forskjellige handlinger. Hver spiller har hver sin ranch og et utvalg med cowboyer (og cowgirls selvsagt) og cowboyene kommer i 3 utgaver hvor ferdighetsnivået skiller dem fra hverandre. Selve spillebrettet viser en dal hvor jernbannen kommer fra på vei mot byen Deadwood. Deadwood består av noen enkle bygg slik som sjeriffens kontor, rådhus og kirke, men etter hvert så vil den utvide seg og bli større og med mange flere muligheter å velge blant.

På din tur kan du gjøre én av to ting: sette ut 1 stk cowboy, eller ta tilbake så mange du vil til ranchen din. Du kan ikke si pass. Når du setter ut en cowboy, plasserer du den bare på et bygg i byen, som øyeblikkelig gir deg en handling, som oftest er å tjene noen penger. Men, om plassen du vil bruke allerede er okkupert av en annen cowboy, må du duellere. Du får – bare for å sette i gang en konfrontasjon – en dusørplakat mot deg som straff. Du skaper nemlig bråk i denne fredelige byen. Cowboyen som blir angrepet har en mulighet til å stikke av med hest, men kan også velge å bli for å forsvare plassen sin.

Deadwood

Angriperen kan velge å bruke en ekstra kule for å få en fordel i kamp. Forsvareren kan da velge å svare med en kule om ønskelig. Differensen på ferdighetsnivået bestemmer om den ene cowboyen rekker å skyte før den andre. Kulene kan endre på dette fra eller til. Hvis den ene har høyere ferdighet enn den andre, får den ene skyte først med like mange terninger som differensen. Terngingene treffer på 4 og 5, en cowboy tåler 2 skudd. Men en 6-er på terningen dreper øyeblikkelig. Så det kan virkelig lønne seg å skyte først. Om begge lever etter denne preliminære runden, så blir det en ordentlig duell. Da triller spillerne en og en terning samtidig og delegerer skade etter hvert. På denne måten kan de ende opp med å drepe hverandre. Om angriperen vinner, får han lov til å bruke bygget som normalt.

Byggene gir mange fordeler, men noen gir også ulemper. Du kan rane en bank og få $5, men du får også en dusør mot deg. Dusører du har i slutten av spillet gir deg en kraftig bot, og pengene er dine seierspoeng på slutten av spillet. Andre bygg gir deg penger om andre cowboyer dør, for noen må jo tross alt bygge kistene. Du kan bestikke sjeriffen til å jobbe for deg, slik at andre spillere må betale deg for å få lov til å bruke noen bygg. Du kan også være med på å utvide byen og bestemme hvor de nye byggene skal plasseres, men ikke minst hvor jernbanen havner.

Om en spiller mister alle sine cowboyer til kirkegården, er spillet over. Men spillet kan slutte på to andre måter også. Spillet slutter straks byen har fått bygget jernbanen inn i sentrum og fått opp en togstasjon. Spillet slutter også om alle dusørplakatene er brukt opp. Da er det den spilleren som har mest dollar etter at dusørene er betalt som har vunnet.

Dette er et kjapt spill som er lett å lære og lett å finne flyten i. De forskjellige byggene forklares bare etter hvert som de dukker opp ved å kikke i regelheftet og så forholde seg til ikonene i etterkant. Har av erfaring funnet ut at de som ikke går inn i dueller som regel ender opp med å vinne spillet eller komme veldig godt ut av det. Så å være passiv kan virkelig være til nytt i dette westernspillet. Her er det duket for mange konfrontasjoner. Men med færre spillere så er det altfor god plass i byen og lite dueller oppstår. Dette er best med 4 eller 5 spillere, for da er det trangt og oppfordrer til konfrontasjoner. I tillegg så er det fin flyt i spillet og lite nedetid.

Men spillet er gjerne litt for tilfeldig og litt for enkelt for å passe ordentlige gamere. I tillegg så er det veldig mye konfrontasjoner her som kan skape litt tvist mellom spillere. Og selv om bygningene er varierte og mange, så spillet det ofte liten rolle hvor de settes ut i byen, med mindre du planlegger å bygge ut jernbanen ved siden av disse byggene senere. Jeg syns likevel dette er et artig spill med mye variasjon og morsomme utfall fra duellene.

Deadwood kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.