Episode #121 – Discworlds Ankh-Morpork
Mens den bevegde seg mot en tilsynelatende uunngåelig kollisjon med en ondsinnet rød stjerne, hadde Skiveverdenen (Discworld) kun én mulig redning. Dessverre, så er dette den særegne og uskikkede feigingen Rincewind, som sist ble sett da han falt utfor kanten til verdens ende…
Jeg ble for mange år siden fortalt om hvor gøy denne bokserien var. Men han som fortalte den, klarte aldeles ikke videreformidle humoren som visstnok skulle være utrolig morsom. Først mange år senere ble jeg gjort oppmerksom på dette universet igjen, gjennom brettspillet Discworld: Ankh-Morpork. Jeg kjente igjen tittelen, og selve spillet virket innbydende. Så dette spillet omhandler den beryktede byen Ankh-Morpork og dens beboere. Gjennom titalls bøker har Terry Pratchett skrevet om et mangfold av karakterer. Og veldig mange av disse karakterene og hendelsene vil du finne igjen i dette spillet.
Hvis du har lest noen av bøkene vil du kjenne deg fort igjen i dette spillet. Distrikenes navn er én ting, men hvert eneste kort i spillet er unikt. Alle kortene har forskjellige hendelser eller karakterer og et tilhørende bilde som representerer dette meget godt. Det var så mange artige tegninger at jeg kort tid etter begynte å lese bøkene. Og nå gir kortene meg enda mer enn før. Men er spillet bra?
Kartet skal representere Ankh-Morpork og er inndelt i 12 forskjellige distrikter. Ditt mål er å befolke disse områdene med dine undersåtter og gjerne sette opp et bygg der for å få distriktets fordeler. Og hvordan gjøres det? Jo, du spiller ut et enkelt kort, utfører det kortet tillater, og så går turen videre. Det er så enkelt som det å lære spillet. Men det er selvsagt noen restriksjoner her og der. Dessuten så er det ikke sikkert at alle spillerne har det samme målet.
I starten av spillet deles det ut rollekort. Disse kortene holdes hemmelig for alle andre, og de kortene som ikke ble delt ut legges tilbake i esken, uten at noen ser på dem. Noen av kortene krever at du – i starten av turen din – har kontroll på et visst antall områder. Andre kort vil at du skal sette ut undersåtter i et gitt antall forskjellige områder. Ellers er det noen kort det bare finnes ett av, som for eksempel at du må ha $50 i eiendeler eller at trekkebunken går tom. Målet ditt er selvsagt å prøve å vinne på denne måten. For hvis spillet sluttes av uten at noen har nådd sitt personlige mål, er det den som har mest verdier totalt sett som sitter igjen med seieren. Så du må hele tiden passe på de andre spillerne og hva du tror de kommer til å gjøre. Du ser gjerne at den grønne spilleren har kontroll på 4 områder. Da må du prøve å stoppe dette hvis du tror han har det som mål. Hvis ingen stopper ham, kan det være han vinner neste gang det er hans tur.
Du har vanligvis 5 kort på hånd. På toppen av kortet så står det symboler som forteller hva slags egenskaper det har når det spilles ut. Alle symbolene er forklart på egne ark som hver spiller har tilgjengelig, så det er vanligvis ingen behov for å lete i regelheftet eller spørre andre spillere hva de gjør. De handlingene som finnes er:
- Sette ut en undersått
- Drepe en undersått
- Bygge et hus
- Fjerne trøbbelmarkør
- Ta penger
- Følge instruksjonene på kortet
- Stoppe et angrep mot deg
- Spill enda et kort
Noen kort har flere symboler mens andre bare har ett. Du la gjerne merke til at man kan fjerne en trøbbelmarkør, men ikke plassere ut en? For i dette spillet, hvor det allerede finnes en undersått, blir det trøbbel når det kommer flere folk inn i distriktet. Da plasseres det ut en trøbbelmarkør i området. Det betyr at ingen kan bygge hus der så lenge det er trøbbel, så det er en fin måte å forhindre andre i å bygge ut noe. Men samtidig må du passe på, for ett av rollekortene vinner dersom det finnes 8 trøbbelmarkører på brettet i starten av hennes tur.
Du trenger lite regelforklaring i dette spillet, dessuten er regelheftet ganske tynt. Førstesiden er bare litt bakgrunnshistorie, andresiden er antall komponenter, mens de to neste sidene forteller deg hvordan du skal spille. Veldig lite, med andre ord. Det er litt tekst, så det er gjerne litt vanskelig å slå opp. Heldigvis er dette noe du ikke kommer til å trenge i løpet av spillets gang. Det meste står beskrevet på hjelpearkene og på kortene selv.
Men er det gøy? Hvis du liker direkte konfrontasjoner mot andre spillere og høy plagefaktor så er dette er artig spill for deg. Det er en hel del flaks med hvilke kort du får på hånd og en terning som trilles av og til, så du kan aldri bli «god» i dette spillet. Du klarer selvsagt lettere gjette hvilke rollekort som finnes der ute basert på hvordan de andre spiller. Men av og til må du bare spille det du har på hånd. Men det er også en del av spenningen. Du vet aldri. Plutselig er det slutt, og forhåpentligvis var det du som vant.
Dette spillet får nok større verdi dersom du kjenner til Discworld-universet. Kortene bringer mange gode minner fra historiene, men samtidig så er kortene flotte også for de som er helt ukjent med Discworld. Men hvis du vil ha et lettere spill med mye underholdning og høy plagefaktor, så er det bare å finne frem dette og sette i gang. Lett å lære og lett å spille. Ikke minst er det en fin underholdning på en times tid.
Søk etter Discworld: Ankh-Morpork her.
Husker å ha spilt dette, enig i omtalen. Det er underholdende litt på samme måte som Smallworld, men med flere random elementer.
Jeg personlig liker veldig godt spill hvor komponenter og grafikk er såpass forseggjort.
Tommel opp.
Ja komponenter er viktig for meg også, jeg er veldig svak for såkalte «Ameritrash»-spill. De har ofte flotte komponenter som plastfigurerer og ikke trettende kuber i ymse farger. I tillegg er det gøy med litt random elementer også, det gjør alltid spillet variert og uforutsigbart om hvem som vinner.
Hei! Jeg er på jakt etter dette spillet. Har leitet i sikkert 1 år nå. Vet du om noen som selger eller et sted der jeg kan få tak i spillet?
Hei Michael,
Jeg vet dessverre ikke hvor dette er å få tak i disse dager, spillet har vært ute av produksjon i flere år.