Episode #102 – Enigma

Enigma

  • 2-4spillere
  • 45mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 199,-

Tenk deg du skal oppdage et tempel, løse puslespillene som lar deg komme inn i neste rom, for så å kunne bli førstemann inn i de nye skattkamrene og erklære deg selv som eieren av innholdet. Dette spillet handler  om akkurat det, med fokus på puslespillene. Og hvordan setter vi opp en spennende tempeloppdagelse? Med timeglass!

Dette spillet tar forskjellige mekanismer og kombinerer dem og lager et nytt spill. Har du vært borti spillet som det tar ideen fra, så vet du med en gang hvordan man skal spille dette. Spillene som finnes er for eksempel Tangram og Ubongo. Ideen med Enigma er at startspilleren velger seg ut ett av disse fire minispillene. Hvert minispill er representerert av en firkantet brikke med noen fargede tempelrom på seg. Selve oppgaven er skjult på undersiden. Nestemann må så velge mellom de 3 resterende og så videre. Når alle har valgt, begynner runden. De som klarer å fullføre spillet sitt før tiden går ut, får plassert sin valgte brikke og utforsket templet.

Enigma

Templet er sentralt i spillet, og vil vokse etter hvert som brikker tilføyes. På hver tempelbrikke finner du 0-4 rom i forskjellige farger, i grønn, gul, blå og rød. Rommene er forbundet ved hjelp av korridorer, som går ut fra hver side av brikken. Noen henger sammen på samme brikke, andre ikke. Når du setter ut en slik brikke, kan du i samme slengen sette ut en av dine 4 markører i ett av disse rommene. Du danner da et nettverk av rom, men de henger ikke alle sammen i hverandre. Om den fargen du vil sette ut en markør på allerede har en markør fra en annen spiller i et av rommene som henger sammen i nettverket til din brikke, får du ikke lov.

Men for å få lov til å plassere ut brikken, må du først ha løst oppgaven før tiden går ut. Alle starter på sin oppgave samtidig. Når du føler at du er nær løsningen, så snur du timeglasset om det ikke allerede er snudd. Da gjenstår det bare 1 minutt, og de som ikke klarer å løse oppgaven sin – inkludert deg selv – får ikke lov til å plassere brikken sin ut i templet.

Puslespillene er ganske forskjellige og til tider meget utfordrende. På den ene siden av brikken finner du tempelrommene, og skjult på undersiden er altså oppgaven. Den første oppgaven er en Ubongo 3D-variant. Her er det brikker i forskjellige former og farger som skal kombineres. Selve oppgavebrikken inneholder en form som du må matche, samt hvilke farger som skal matche. Når du har plassert brikkene sammen i høyden, må det ikke være «luftehull» under noen av brikkene. Brikkene kan ikke stikke ut utenfor formen på oppgavebrikken. I tillegg må fargene stemme overens. Når du ser på kreasjonen din ovenfra, må fargene stemme med mønsteret, samtidig som formen må stemme. Dette er ikke en lett oppgave, og kan ofte være en stor kilde til frustrasjon.

Den andre handler om å balansere en vekt. Du får et visst antal markører som skal plassere på en vekt. Vekten har som regel 4 punkter med 2 punkter på hver side av vekten. Hvert punkt har en vekt-verdi, og hver markør vil da «veie» like mye som den plassen den er på. Da blir det din oppgave å bruke alle brikkene oppgaven krever og plassere på hver sin side av vekten, slik at det blir lik sum på begge sider.  Dette er ikke en lett oppgave, og kan ofte være en stor kilde til frustrasjon.

Den tredje oppgaven er en slags labyrintbygging. Brikken er utformet som et stort rom. Ut fra veggene til rommet kommer det vann fra kanaler, og disse må kobles sammen ved hjelp av mindre firkantede brikker. Disse brikkene består av små kanaler, som enten går i sving, kryss, T-kryss eller rett frem. Til og med en blank brikke. Disse skal da danne et nettverk av kanaler som kobler sammen alle veggpunktene, slik at ingen ender opp i en vegg. Dette er ikke en lett oppgave, og kan ofte være en stor kilde til frustrasjon.

Den fjerde og siste oppgaven er fra spillet Tangram. Du har mange mindre brikker i forskjellige former, som trekanter, firkanter og rektangler. På oppgavebrikken befinner det seg en form, gjerne utformet som noe gjenkjennelig. Problemet er at du må bruke alle brikkene du har fått, og plassere dem slik at formen blir komplett, uten at det mangler noe eller stikker noe på utsiden. Dette er ikke en lett oppgave, og kan ofte være en stor kilde til frustrasjon.

Så du skjønner fort at den ene oppgaven ikke er lettere enn den andre. Du kan være heldig og se løsningen med en gang, men det skjer absolutt ikke ofte. Den siste utfordringen er plassering av brikken. Når tiden er ute, skal alle i tur og orden plassere ut brikken sin. Om alle klarte oppgaven og du er sist fra startspilleren, merker du fort at alternativer forsvinner foran deg. Men du kan helt fint være den eneste som klarte oppgaven, og blir den eneste som får satt ut brikken.

Hvordan vinner du i spillet? Når et nettverk blir komplett, altså lukket for videre tilkoblinger, blir det poengtelling for de markørene som står der. Om din markør er i et blått rom, og nettverket består av 4 blå rom totalt, så får du 4 poeng. Alle markørene som står i det nettverket får poeng for fargene sine, inklusive dine motstanderes markører. Når én spiller får 15 poeng eller fler, er spillet over.

Enigma kan kjøpes her.

3 thoughts on “Episode #102 – Enigma

  • 16. februar, 2013 kl 01:29
    Permalink

    Hehe, syntes det var noe kjent med fjeset jeg så på brettspill.no. Søren at dere holder til så langt unna meg. Jeg hadde lett vært med i en brettspillklubb! Jeg synes 1t 40min og ei ferje er litt for langt unna til å kunne være medlem… Denne bloggen skal jeg abbonere på i alle fall! Elsker brettspill! Men har ikke like mange som deg da… Har «bare» sånn ca 60 stk.

    Svar
  • 19. februar, 2013 kl 15:24
    Permalink

    1t og 40min er jo slikk og ingenting! Ja det er synd det, alltid kjekt med flere deltakere. Nå er det jo MidWinter til helga, og det ser jeg frem til. Noen timer med reise, men absolutt verd det.
    60 spill er jo veldig bra, da har du et godt utvalg. Jeg begynner å få lite plass i hyllene selv, om må vurdere å rydde litt. Men bare vurdere, foreløpig 😛
    Hyggelig at du stakk innom, håper du fortsetter å følge med på videoene og blir motivert til å handle noen av dem 😉

    Svar
  • 14. mars, 2013 kl 23:49
    Permalink

    Hehe, fare for at noen av disse brettspillene du anbefaler havner i samlingen min, ja. «Mine» 60 spill er hele familien sine da, men de ville at jeg bare skulle oppbevare dem. Det har blitt noen spill i løpet av årene når vi er fem søsken som alle liker å spille brettspill.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.