Episode #105 – Moro med geografi rundt i Amerika
Hvordan er geografikunnskapene dine om Amerika? Kjenner du til noe annet enn USA og fotball-Brasil? Uansett så skader det ikke å friske opp i kunnskapene, og lære seg litt nytt på veien. Og så kommer vrien: dette er ikke et spill for læring, men for gøy. Læringen er bare en bonus. I spillet 10 dager i Amerika skal du nemlig lage en reise på 10 dager som går fra forskjellige land rundt omkring både i Sør- og Nord-Amerika.
Brettet er kun et kart, og du setter aldri noen markører på det av noe slag. Det du skal gjøre, er å bruke 10 kort som i sammenheng danner en reise gjennom Amerika, enten via grensekryssing, ferje eller fly. Hvert kort er av hard papp og kan settes opp på høykant ved hjelp av noen flotte trerammer.
Hovedregelen for å lage denne ruten er at det er en sammenheng med naboliggende kort. Kartet er fargekodet slik at noen land er markert blå, rød, gul, orange og grønn. Du kan fritt reise mellom land som deler grense, som for eksempel USA og Canada. Om du har et blått fly, kan du fly fra USA (merket med blått) til et annet land i Amerika som også er markert blått. Starten og slutten av turen må ende opp i et land, og ikke på et fly eller cruiseskip. Hvordan får du til dette da?
I starten av spillet skal du danne deg 10 kort som utgangspunkt. Alle spillere trekker i tur og orden ett og ett kort og setter dem fritt på sine rammer fra posisjon 1 til 10. Du må allerede fra da av prøve å lage en rute som kan la seg gjøre. Problemet er at du ikke vet hva du får, du må bare gjøre det beste ut av det. Du kan nemlig ikke flytte på kort du allerede har plassert. Når alle har 10 kort som danner grunnlaget, begynner spillet. Da kan du på turen din velge å vrake et av dine 10 kort til en av de 3 kastebunkene som finnes. Etterpå tar du et av de to kortene som ligger åpne, eller trekker et filfeldig fra trekkbunken og setter på den plassen du nå har ledig. Dette er den eneste måten du kan påvirke kortene dine på. Så om du ønsker å bytte plass på to kort du har i rammene dine, så må de ta veien via kastebunken først, overleve en hel runde rundt bordet, så du kan plukke det opp igjen i neste runde. For noen kan jo ta kortet du har kastet, eller dekke til det med sine kastede kort.
Spillet er meget enkelt å forstå, og forklares på 5 minutt. Men å vinne i dette spillet virker ofte håpløst, fordi kortene stemmer ikke. Du har gjerne 2 eller 3 kort som er feil plassert eller lignende. Ta det med ro, dine motstandere har nok akkurat samme problem som deg. Førstemann som klarer å danne 10 kort i en lovlig rekkefølge, har vunnet spillet. Men underveis har alle anledning til å lære seg land, hvor de ligger i verden, og om interessen er tilstede også lære seg hovedstaden og antall innbyggere i landene. Dette står nemlig oppført på alle landkort.
10 dager i Amerika er et flott spill, men aldeles ikke alene i serien. Du finner også 10 dager i Europa, Afrika, USA og Asia. Alle benytter seg av samme prinsipp, bare annen fordeling av fargene og hvilke type kjøretøy som er tilgjengelig. En fin anbefaling for hele familien.
Søk etter 10 dager i Amerika her.