Episode #133 – Bli en av Åsgards utvalgte
Spill med Vikinger i finner du ikke mange av. Jeg har prøvd en del av dem, og det er oftest at temaet smaker bedre enn spillet. Vikings er et godt eksempel på et spill jeg liker godt, så også Fire & Axe. Begge handler om å utforske de store farvann, men deretter går de hver sin retning og gjør ting totalt annerledes. Mayfair har kommet med Asgard’s Chosen, et nytt vikingspill som tar med seg mye av mytologien vi har i vår fortid.
Bronsealderens tid er forbi. Du må lede din stamme videre inn i fremtiden. For å vinne i dette spillet må du tilfredstille gudene dine samtidig som du utforsker landet rundt deg. Det vil bli mange konfrontasjoner, men du vil få hjelp på veien – både av tusser og troll og av gudene dine. Men pass på: de vil også hjelpe dine motstandere.
Dette er et såkalt deck builder-spill. Du får kort på hånd som lar deg gjøre forskjellige ting. Etter hver vil noen av kortene forsvinne ut fra bunken din og bli erstattet med nye og sterker kort. De nye kortene blir tilgjengelig for deg etter en stund, så du må klare deg med det du har foreløpig. Du bruker kortene til mange forskjellige ting i dette spillet. Handel, angrep, forsvar og tilfredstilling av guder. Men du kan ikke bruke kortene til alt på en gang den samme runden. Du må velge. Og en runde består av så mangt, oppdelt i forskjellige faser.
1. Gudefase. Du kan spille en gud og få fordelen den gir gjennom runden.
2. Magiske gjenstander. Du kan spille kort som gir deg fordeler fra dette punktet, kanksje bare éngangsbruk.
3. Flytte på og evt. angripe med en av heltene.
4. Gjøre det samme med den andre helten.
5. Handel.
6. Opprydding.
Du har normalt bare 7 kort på hånd. Og med de kortene så skal du altså gå gjennom hele 6 faser hvor alle fasene trenger kort for å kunne bli nyttegjort. Begrenset, med andre ord. Noen kort kan til og med brukes i andre faser bare som en bonus. I angrepsfasen trenger du som regel å spille mer enn 3 kort for å vinne, så du får ikke gjort alt du vil.
En gud tilfredsstilles ved å oppfylle visse kriterier. Noen vil at du skal slå ned en annen helt, mens en annen gud vil at begge dine helter skal være slått ut samtidig. En tredje gud vil at du skal ofre byene dine, mens en annen landområder. Veldig forskjellig hva de vil, men alle krever et offer. Du vil aldri vinne noe underveis i spillet på å tilfredsstille dem, annet enn at du er nærmere seier.
Men dette er bare en runde. I tillegg har du flere faser i angrep, og så har du regler for kjøp av kort. Spillet har så mange faser at det har faser i fasene. Angrepsfasen er gjerne den mest komplekse og krever gjennomgang flere ganger før den sitter. Det er vanskelig å forklare spillet bort til noen andre, og det er ganske tungvint å forstå flyten i spillet etter å ha lest reglene en gang. Alt virker logisk helt til du skal prøve å spille det, det er da spørsmålene dukker opp. Noen kort gir bonuser, andre ikke. Når gir de bonus, og når gir de ikke? Har fasen noe å si på bonusen? Terrenget har som oftest noe å si på det.
Plassering av helten din i kamp har mye å si både i kampen selv og i handelsfasen. For å hyre flere Tusser, så må du være i riktig terreng for å finne dem. Du kan «søke» enda lengre om du har både helt og eiendomsmarkør i riktig terreng som passer tilbudskortene. Det er mye å tenke på og du får ikke til alt i løpet av en runde. Men siden det er så mye å tenke på så er det viktig at ting henger godt sammen tematisk slik at det blir mer intuitivt å ta ting som du får bruk for. Asgard’s Chosen er ikke spesielt intuitivt. Fasene må følges slavisk og det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Kort som skal spilles må spilles i riktig fase, selv om de kanskje kunne vært brukt andre steder hvis man bare ser på bonusen. Spillet kommer med handouts (som må klippes ut av regelboka) som hjelper deg mye med dette, men det blir gjerne litt overkomplisert.
Kortene er fine og har mange kjente og ukjente norrøne skapninger med utrolig kompliserte navn. Jeg kan ikke forestille meg en engelsktalende person som skal uttale disse. For nordmenn går det som regel greit, men det er ikke lett å huske hva de forskjellige skapningene heter. Men komponentene er ikke fine. Virkelig ikke. Terrengene ser ut som kunne vært gjort i MS Paint – noe jeg kunne gjort selv. De er triste å se på, og det hjelper lite at brikkene for helt og heltinne ikke passer godt sammen. Den ene ser ut som tatt ut fra Notre Dame, mens den andre kunne vært fra Village. Det hender ofte at heltene må legges ned for å vise at de er slått ut – men med dame-helten så er ikke dette så lurt, siden det er en rund form. Den triller fort av brettet.
For meg er dette en slags Mage Knight Light. Men samtidig er det ikke det, for spillet har blitt litt for overkomplisert til hva det prøver å være. Jeg ser for meg at noen ganger med gjennomspilling vil endre på det og gjøre spillet ganske så strategisk, men det frister ikke når spilletiden er så lang som den er. Designeren har nok hatt den beste intensjonen, men ikke helt fått det til.
Søk etter Asgard's Chosen her.