Episode #18 – Survive – Flukten fra Atlantis
Dette spillet elsket jeg som ung. Store plastikkbrikker som formet øya Atlantis, men et stor fjell midt på brettet. Hver plastbrikke hadde plass til 3 folk, ellers var det altfor kupert til å plassere noe. Monstrene i sjøen var skumle, og båtene hadde seil. Et vakkert spill å spille, og ikke rart jeg var så glad i det.
Nå har det altså kommet i et nytt opplag – 28 år senere – noe som fikk meg til å kjøpe det ganske fort. Jeg var spent på om det var like morsomt som jeg husket.
For det første er det absolutt ikke like fint som originalen. Plastfjellene er erstattet med pappbrikker, plastbrikkene for personer er erstattet med tre-meeples og monstrene i sjøen er også erstattet med trebrikker. Båtene har òg mistet seilene sine. Men dette er aldeles ingen dårlig produksjon. Pappbrikkene har forskjellig tykkelse, og fjellene er virkelig tykke. Båtene, meeplesene og monstrene er av ypperlig kvalitet og står fint på brettet.
Selve spillmekanismen er ikke mye forandret. Fjellet i midten fra originalen er tatt bort og blitt erstattet med et ytterligere sjømonster. Under hver meeple er det poeng fra 1-6, med bare én 6-er, én 5-er og lavere tall fordelt litt. Dette er poeng du får når spillet er over. Når man plasserer ut meeples i første fase av spillet må man huske hvor man setter dem ut. Det er forbudt å kikke på undersiden av dem etter de er lagt ut, og man må vente helt til slutten av spillet før man får kikke igjen, selv på de som dør.
Poenget med spillet er å få dine meeples til de fire øyene som ligger rundt. For å komme dit må man enten svømme eller ta båt. Svømming er absolutt ikke anbefalt, for det går sakte, og haier kan fort komme og spise dem opp. Men båt er heller ikke trygt. Her finnes også hvaler som ødelegger båten og sjømonstre som tar både båt og mennesker i ett jafs. Har man først havnet i vannet, kan de ikke komme seg på land i Atlantis igjen. Da må de finne seg en båt eller komme til en trygg øy.
Det er begrenset med bevegelser, og en terning med monsterflytting gjør ferden enda mer farefull. Etter hver tur skal man trekke en brikke fra Atlantis. Denne brikken har en handling under seg som enten trer i effekt med én gang (nytt monster, ny båt, malmstrøm, etc…) eller noe som kan brukes senere for spilleren som trakk den. Etter hvert som øya synker, kommer det flere og flere monstre, og båtene forsvinner etter hvert som hevngjerrige spillere ødelegger for hverandre.
Det kan kanskje virke litt barnslig utad når man ser på esken, men spillet har absolutt en taktisk faktor ved seg som gjør det utfordrende også for voksne. Og spillet åpner virkelig for å være frekke mot hverandre i spillet. «Du tok min meeple, da tar jeg din båt!» og så videre. Dette er moro, og man må passe seg for hva man gjør og hvem man gjør det mot.
Selv om du kanskje har flest meeples på trygg grunn er det ikke sikkert du vinner. Det kommer an på tallverdien som er under meeplene. Derfor er det litt gøy å telle opp en og en meeple for å se hvem som vinner. Det står ikke i reglene, men kan være gøy.
Survive: Escape from Atlantis kan kjøpes her.