Episode #59 – Redd England og bekjemp franskmenn i Lancaster

Lancaster

  • 2-5spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 448,-

Riddere og middelalderen er et ganske oppbrukt tema, men det betyr ikke at det finnes noen gullkorn hvor nettopp middelalderen er med på å løfte spillet til nye høyder. Lancaster er ett av dem.

Storbritannia er i krig mot Frankrike, og samtidig skal jarlen av Lancaster prøve å forene landet så de kan stå sterkere mot fiendene i sør, og samtidig forhindre fremtidige borgerkriger. Hver spiller skal da bruke sine riddere og kjempe om å være best, mem altså ikke krige mot hverandre. Men det blir en del konflikter, og det er disse konfliktene som er kjernen til det hele.

For å utvikle seg og bli sterkere, så trenger du hjelp av de lokale byene og deres adelsmenn. De forskjellige byene gir forskjellige muligheter for fremdrift, men de kan kun hjelpe en av gangen. Og det blir den som er sterkest. Så hvis du sender din dårligste ridder for å gjøre oppdrag, er det ikke vanskelig for en motstander å sende en som er litt sterkere, for så å jage ut de svakere. Men det er ikke slutt, for man kan jo ikke drepe hverandre her. Den svake får da ny sjans til å dra andre steder for hjelp, eller komme sterkere tilbake med noen væpnere til hjelp. Maktkampen er meget interessant, og det finnes aldri en trygg plass å legge ridderne sine. Når alle har fått ut alle sine riddere, først da er runden over. Så alle får brukt alle sine sjanser.

Foruten det å få gjort handlinger, er det flere måter å få poeng på. Man kan delta i krigen mot Frankrike, og sanke poeng derfra, og ikke minst gaver fra kongen som takk for at du stiller tidlig i kamp. Om man vinner krigen i tillegg, så vanker det poeng. Men om ikke nok stiller opp, så blir ridderne dine tatt til fange, og drept med mindre du betaler løsepenge for dem.

Hver spiller stiller med sin egen borg, og selvsagt kan man her også få goder, men ikke fullt så gode som de som er ute i England. Men det går an å oppgradere borden slik at den blir bedre, og du får goder hver eneste runde. Om du har adelsmenn i borgen din så får du i tillegg flere stemmekuber, og disse bruker du i lovgivningsfasen.

Når det er lovgivning, er det viktig å velge de lovene som er best for deg, men samtidig passe på at de andre ikke tjener på det. Og jo flere adelsmenn du har i slottet ditt, jo sterkere er dine stemmer.

Det er mye å tenke på her, og det er likevel veldig oversiktlig, for valgene du gjør er tydelige og enkle å forstå, og det tar ikke lang tid før du har lagd deg en strategi for å vinne. Spillet har god dybde, og jo flere spillere på kartet, jo trangere er det og mer kamp om områdene. Spillet egner seg best med 4 eller 5 spillere, men med færre spillere så blir det helt andre veier til seier. Absolutt en godbit, men ikke for enhver person. Egner seg ikke som familiespill, men en fin gjeng med sans for en liten tanke med tenking.

Lancaster kan kjøpes her.

One thought on “Episode #59 – Redd England og bekjemp franskmenn i Lancaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.