Episode #63 – Bli først med jernbanene i Trans Europa

Trans Europa

  • 2-6spillere
  • 20mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 248,-

Jo, det er kanskje merkelig å lage en videoomtale om et spill som ikke lages lenger av produsenten. Men! Det er jo mulig å få tak i spillet fra nettbutikker eller brukt. Jeg vet om et par steder der det kan bestilles, enten det eller TransAmerica.

TransEuropa er et spill som kommer i en relativt liten eske. Spillbrettet er det som krever mest av størrelsen, og det er brettet i 6 små deler. Selve utseendet er ikke det vakreste, men det gjør nytten sin, for dette er et helt abstrakt spill med et tema som gjør det lettere å skjønne mekanismene.

Målet med spillet er å lage en kobling mellom 5 byer du har fått utdelt. Alle har fått 5 byer, og alle har en by i hver farge. Dette skaper spredning over kartet, for alle fargene har hvert sitt område på kartet. Du vet med andre ord at alle må gjennom midten før eller siden. Men du vet selvsagt ikke hvilke byer de andre sikter etter. Noen kort er ikke med engang, så noen byer er ikke i bruk. Med 6 spillere er det bare 5 byer som ikke er i bruk, men med 4 spillere er det hele 15, så usikkerheten er stor. Du vet kun om dine egne. Ingen skal til samme byer.

Når det er din tur har to to valg. Legge en skinne. Og så legge en skinne til. Hvis du må over fjell eller sjø så må du bruke begge skinnene på én strekning. Så er det nestemann. Rundene går slik helt til noen annonserer at de har fullført strekningen sin. Da slutter runden, og alle som ikke har fullført må telle minuspoeng. For hver skinne du skulle ha lagt for å fullføre dine mål, får du ett minuspoeng. Du velger alltid den korteste strekningen ved opptelling. Poengene markeres ved å flytte en lokomotivmarkør fra togdepotet og nedover en skala. Når noen har nådd 0, så er spillet over. Den som har mest poeng igjen er vinneren.

Men det kan fort endre seg. Det handler litt om flaks når det gjelder kortene du får. Og selvsagt hvilke kort de andre har, som medfører jernbanebygging som enten går i din favør eller stikk motsatt. Neste runde er det gjerne en annen spiller som må kjøre langs jernbanen, mens forrige rundes største taper står igjen.

Spillet var kjapt og burde ikke ta mer enn 20-30 minutt avhengig av antall spillere. Kan varmt anbefales som en filler eller som et aldri så lite gateway-spill til et annet kjent gateway-spill, nemlig Ticket to Ride

Trans Europa kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.