Episode #70 – Keltis
Om du ikke får nok av Lost City, så er Keltis for deg. Så enkelt kan det være. Men likevel, kanskje ikke. Lost City er nemlig et spill som er elsket av mange, og hatet av mange. Men mange av de som hater Lost City, liker Keltis. Men hvorfor snakker jeg om et helt annet spill, egentlig? Det er lett, de bruker nemlig samme mekanisme som hoveddelen av spillet.
Keltis er laget av Reiner Knizia, kjent for mange andre spill uten tema. I Keltis skal du flytte markører langs 5 stier, og den som sammenlagt har kommet lengst med sine markører har vunnet. Hver spiller begynner med 8 kort på hånd. På sin tur kan du kaste eller spille ett kort. Fargen på kortet korresponderer med en av stiene, og du flytter en av dine 5 markører videre på den stien. Men for å starte på stien, så begynner du – i likhet med Lost City – med minuspoeng. Det er først når du har kommet litt avgårde at du tjener poeng.
Så kommer vi til hoveddelen av spillet. Kortene du legger ned legges i bunken din som tilsvarer med fargen du spiller ut. I tillegg må dette være i stigende eller synkende rekkefølge. Det vil si, at hvis du har spilt 1 og 2 tidligere, må neste kort være 2 eller høyere. Du kan også begynne på andre tall. Kort nummer 2 bestemmer altså retningen resten av kortene må være i. Og kortene har verdier fra 0 til 10.
Når trekkbunken er tom, eller 5 markører totalt har nådd enden på stiene, så er spillet over. Den med mest poeng, vinner! Som du skjønner er spillet meget abstrakt. Men det er likevel moro. Det som er den største forskjellen fra Lost City, er selve brettet. Her er det flere muligheter til å gjøre taktiske valg. Brettet har mange symboler med firkløvere, og disse gir deg et ekstra flytt på hvilken som helst av dine brikker. Du har en større markør (som et slags veddemålskort i Lost City) som gir doble poeng. Men også dobbel minus.
Keltis er et flott spill som er enkelt å lære. Reglene kommer på et dobbeltsidig ark og inneholder illustrasjoner og det som trengst for å komme i gang og helt til spillets slutt.
Søk etter Keltis her.