Episode #76 – Carcassonne

Carcassonne

  • 2-5spillere
  • 45mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 198,-

En slette, en vei, og veggen til en by. Det er utganspunktet du har. Herfra skal en hel verden utfolde seg, med store jorder, metropoliser, landeveisrøvere og riddere. Du skal altså utforske byen og området rundt Carcassonne. Men den forskjellig fra gang til gang, og det er utfordrere som ønsker å bli bedre enn deg.

Tross et egentlig spennende tema, er mekanismen i spillet meget enkel. Trekk en tilfeldig brikke, legg ned brikken der den passer til eksisterende brikker på bordet. Velg så om du vil legge en av dine meeples der. En meeple? En Meeple er en liten spillefigur som representerer små mennesker, og navnet Meeple har sitt opphav fra dette spillet. Brettet er altså modulært og bygges ut mer og mer i løpet av spillets gang. Den som har flest poeng på slutten av spillet har vunnet. Poeng blir tildelt når noe blir fullført:

  • En vei går fra et kryss til et annet
  • En by har ingen åpne murer
  • Et kloster blir omringet
  • Sluttelling: Jordene med komplette byer får også poeng

Det er selvsagt regler til eierskap i dette spillet. Når du legger ned en brikke og plasserer din meeple i byen, har du eierskap av byen. Så langt. Det er ikke lov for en annen spiller å utvide byen og sette sin meeple der, fordi du allerede har krevd eierskap. Men sett at en annen by med et annet eierskap enn deg blir slått sammen med din by. Da har du plutselig en utfordrer. Pass på at du ikke går i mindretall, da får du nemlig ingen ting.

Denne regelen gjelder for jorder og veier også. Klostrene kan ikke utvides, bare omringes, så der er ikke regelen aktuell. Men det at sammenslåing er mulig gir spillet større taktisk dybde enn man skulle tro. Spesielt når det gjelder gjorder. Man har begrenset med meeples, faktisk bare 7 stk. De får du tilbake når en del du står på blir komplettert. Men ikke jordene. De blir der ut spillet. Jordene kan gi mange poeng avhengig av antall ferdige byer rundt ditt jorde. MEd mange byer, er det mange om samme bein, og det er mange måter å slå sammen jorder på.

Så dette høres kanskje abstrakt og tvungen, men det er et fint lite spill med store muligheter og stor variasjon. Det kan være fare for en viss plagefaktor i spillet siden det er mulig å overta en svær bydel som andre har brukt tid på å bygge opp, eller bare legge brikker som gjør det umulig å fullføre en del som andre har investert mye tid i. Men dette skjer ikke altfor ofte. Spillet er et fint byggespill for hele familien, og for eldre også. Jeg syns spillet er fint, og kan gjerne spille igjen.

Nå finnes det noen utvidelser til grunnpakka, og uten dem er ikke spillet like godt. Jeg har spilt det mye, så det kan ligge noe der. Men et par av utvidelsene er gode, og jeg ser helt bort fra katapultversjonen, som bare virker tull for meg. Men sikkert spennende for de minstem jeg har ikke hatt ønske om å prøve den ut. Men konklusjonen er at spillet er fint, lett og raskt. Utvidelser er et pluss, spesielt den som gir deg en pose å trekke ut fra. Trenger du brikker for en sjette spiller, så er det også en utvidelse med dette inkludert.

Carcassonne kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.