Episode #83 – Ikke få panikk! Det er Castle Panic
Jeg elsker samarbeidsspill. Noen er ekstremt vanskelige, noen er komplekse og tar lang tid, mens andre er av den lettere sort. Castle Panic er et av de sistnevnte. Reglene er meget lette å lære, kortene er av en konkret og enkel sort, og gangen i det hele er ganske enkel å få med seg. Dette er samarbeidsspillet for hele familien, og kan til og med spilles alene.
Oppgaven er vanskelig. Du bor i den fine byen din, og har flotte tårn som er godt beskyttet av mur rundt hele byen. Rundt byen er det store enger, og bak der ligger det en meget tett skog. Så oppstår problemet. Plutselig dukker det opp orker, vetter og troll ut fra skogholtet. De er på vei fra alle retninger, og deres mål er å tilintetgjøre byen, representert av tårnene. Du har 6 tårn, og om alle 6 faller, er det over og ut.
Sammen skal alle forsvare byen og tilintetgjøre trusselen. På din tur har du noen kort, som viser soldater som har forskjellige egenskaper. Ridderne tar noen fiender, sverdmenn tar andre, mens buefolk tar de som er lengst borte. Har du ikke kortene du trenger, kan du bytte med en annen spiller, eller prøve lykken og få nye kort. Når du har gjort alt du kan, så beveger alle fiendene seg nærmere, og det kommer enda flere trusler fra skogen. Så er det nestemann sin tur.
Slik går det i mange runder, helt til alle 49 trusselbrikkene er trukket frem og beseiret, og at minst ett tårn står igjen når det skjer. Trusselbrikkene kan være både monstre og spesielle hendelser, som pest, fremflytting av monstre, slemme ledere og kampesteiner som ruller mot byen.
Kortene er som tidligere nevnt lette å forstå. Det er litt tekst på dem, men det trenger du egentlig ikke, du kan se hva kortet gjør ved å se bildet og farge. Blå ridder tar monstre i den blå ridder-sonen, som er tydelig markert 3 steder på brettet med stor skrift. Det samme gjelder sverdmenn og bueskyttere. Men det finnes også andre måter å forsvare byen sin på. Spesialkort som barbar, utkikkspost, tjære og flere gjør spillet variert underveis.
Det er viktig med mye samarbeid og innspill fra andre i dette spillet. Det er mye åpen informasjon på bordet, og den beste strategien er ikke alltid den du kanskje kommer på selv. Spillet tar under en time å komme gjennom, og er av den enklere sorten å vinne. Jeg spiller gjerne uten eller med færre vegger i starten av spillet, da 6 vegger gjør det litt for enkelt for mine spill.
Enkelt å lære, enkelt å spille og enkelt å vinne. Heldigvis kan vinner-delen gjøres vanskeligere og mer utfordrende.
Castle Panic kan kjøpes her.