Episode #85 – Robinson Crusoe trenger hjelp av Friday

Friday

  • 1-1spillere
  • 25mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 318,-

Dataspill er i essens noe man spiller alene. Okey, du spiller gjerne online, men du sitter som oftest alene foran dataen, uten å faktisk være tilstede med de andre. Eller så spiller du kanskje en kampanje eller skirmish mot dataen. Så er også tilfellet i brettspillverdenen. Det finnes spill du kan spille alene, og eneste forskjellen er måten mediet blir presentert. Denne gangen via fysiske komponenter i form av kort.

Friedemann Friese, som blant annet står bak Fauna og Power Grid, har også kommet med dette solospillet kalt Fredag. Her skal du som Fredag, hjelpe Robinson Crusoe å tilpasse seg sitt nye miljø, ved å assistere gjennom nye opplevelser og farer. Men det er ikke alltid lett, når dere ikke snakker helt samme språk, og Robinson gjør uheldige ting fordi han ikke er vant med din verden.

Dette er et deck-building spill, der du har en fast bunk du går gjennom, men skal tilføye og fjerne kort fra den slik at du kan optimalisere den for farene som venter. Kortene du starter med representerer Robinsons overlevelsevne der og da. I begynnelsen gjør han mange dumme ting, representert med 0 og minuspoeng på kortene. Farene er representert med en verdi, og jo høyere tall, jo vanskeligere er det. Men belønningen er også da bedre. Men med minuspoeng er det særs vanskelig i starten å klare bragdene. Noen må du tape med vilje, og du får da anledning til å fjerne kort fra bunken din, da spesielt minuskortene. Du må altså ofre litt for å motta bedre evner. Når du taper, mister du livspoeng, av totalt 20 du starter med.

Etter hvert som du fjerner kort vil du også gå fortere gjennom trekkbunken din. Hver gang dette skjer, må du tilføye et aldringskort til bunken. Aldringskortene er aldri gode, og kan være katastrofale for overlevelsen. Så det er farlig å fjerne altfor mange kort fra bunken, og du må balansere verdien i å beholde kortet kontra det å tilføye aldringskort. Ofte kan det være profitabelt å beholde de dårlige kortene. Når bunken med farer er tom, øker vanskelighetsnivået.

Farekortene har tre nivåer med vanskelighetsgrader, og du har X antall kort å bekjempe dem med. Det står på kortet hvor mange du får lov å trekke. Så i første grad trenger du kanskje bare en 2-er for å vinne, og du får lov å trekke 2 kort. Neste gang dette kortet kommer opp, i neste grad, må du kanskje bekjempe en 5-er, fremdeles bare ved hjelp av 2 kort. Men hver gang du bekjemper en utfordring så mottar du en belønning. Robinson  har lært hvordan han skal takle farene, og blir smartere. Du tilføyer nå kortet i din egen trekkbunke, sammen med de bonusene dette kortet gir.

Når du har gått gjennom farekortene tre ganger, må du møte piratene. To piratskip må du seire over før du kan erklære deg som vinner. Mister du alle liv før den tid, har du tapt, så det er enten eller.

I begynnelsen likte jeg dette spillet godt. Det var noe nytt, og det var spesialdesignet for én spiller. Det finnes flere spill for solospilling, men mange av dem er meget kompliserte og tar lang tid å sette opp og spille gjennom. Friday er kjapt å sette opp og tar bare rundt 20 minutter å spille gjennom, om du klarer å komme i mål. Kortere tid ellers. Men etter en del gjennomganger av spillet – hvorav de fleste er tap – så merker jeg at spillet ikke lenger tilbyr nok til at jeg ønsker å finne det frem med det første. Det er litt ensformig i lengden, og det er vanskelig å finne nye måter å komme i mål på. Men det er kanskje en del av utfordringen personlig, å klare å bryte seg løs fra eget mønster?

Spillet er lite og lett å ta med seg, og det er et stort pluss. Jeg kommer til å beholde dette i samlingen min, og tar det med i flere anledninger jeg har tid og lyst. Det er absolutt verd å prøve. Kan du spille Kabal med en kortstokk kan du definitivt spille dette spillet også, det er av samme kompleksitet, men tilbyr mange flere valgmuligheter.

 

Friday kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.