Episode #87 – Den store brannen i London

London

  • 2-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 279,-

London etter den enorme brannen i 1666. Det er et spill der hver spiller konkurrerer om å gjenoppbygge London på den mest effektive måten, og unngå fattigdom i sine distrikter. Det er mange veier til seier, via forretningsdistrikt, eller kanskje skape ære og berømmelse ved å sette opp flotte monumenter? Det er mange harde valg underveis, og du har 250 år på deg til å gjøre det best.

Dette er et enklere spill av Martin Wallace. Hver spiller har kort på hånd som skal spilles for å bygge byen sin, og av og til yte ekstra bonuser. På din tur har du ett av ganske få valg: trekke kort, spille kort, aktivisere by eller bygge i en bydel. Men valgene er langt fra enkle. Du må balansere kortene du spiller ut og gjøre det til riktig tidspunkt før dine motspillere tar fra deg muligheten. Når det ikke er flere kort igjen å trekke, er spillet over. Så da sjekker vi valgene én og én.

1. Trekke kort. Dette er selvforklarende. Men det finnes flere kort å trekke. I tillegg til trekkbunken med skjulte kort, finnes det åpne kort som andre spillere har måttet bruke for andre handlinger. Du trekker ett og ett kort, og bestemmer deg for hvor du trekker ditt neste kort fra. Men pass på, du har bare lov til å ha 9 kort på hånd når turen din er over.

2. Spille kort. Du kan spille så mange kort du ønsker fra hånd og tilføye kortene for å lage din bydel. Kortene legger du ned foran deg ved siden av hverandre. Kortene kan inndeles i tre farger; rosa, blå og brun. For å spille ut et kort, må du betale et annet kort i korresponderende farge. Spiller du ut et rosa kort, for eksempel, må du også legge fra deg et annet rosa kort i samleområdet på brettet. I tillegg må du betale kostnaden for kortet – hvis noen. Du kan tilføye kort eller spille over andre kort for å ikke gjøre byen for stor.

3. Aktivisere byen. Alle kortene foran deg har du nå mulighet for å aktivisere. Kortene har hver sine egenskaper, og noen gir deg kun poeng i slutten av spillet. Ofte gir kortene reduksjon i fattigdom du allerede har, ekstra penger og andre nyttige ting. Men dessverre har de fleste kortene en effekt at så snart de er aktivert, så blir det snudd, og du får aldri brukt det kortet igjen resten av spillet. I tillegg når du er fornøyd med kortene du har valgt å aktivisere, så øker fattigdommen. Det er dyrt å drive en by. Antall kortbunker foran deg og antall kort på hånd gir deg fattigdom. Én markør hvor hvert kort.

4. Bygge i en bydel. Selve brettet viser London i sin helhet. Dette er delt opp i mange områder, med kjernebyen i midten. Du kan plassere ut markører i din farge for å vise hvilke områder som er dine. Du kan bygge inntil allerede utbyggede områder. Dette koster penger, men gir alltid en belønning i form av poeng og kort. I tillegg har bydelene en fantastisk funksjon på slutten av aktiviseringsfasen. For hver bydel du har, kan du redusere antall fattigdomsmarkører du må trekke inn.

Når hoved-trekkbunken er tom er spillet over, og resten av spillerne får gjort en siste handling. Til slutt telles poeng. Da tar alle og teller verdiene på kortene sine, også de kortene som er aktivisert og snudd tidligere. Poengene som allerede er oppsamlet skal også telles med. Så er det minuspoeng for fattigdomsmarkører. Vinneren er den med mest poeng, selvsagt.

Dette er lett å forklare. Men det er vanskelig for nykommere å vite hva som er smart. Det å se sammenheng mellom fattigdomsmarkørene og størrelse på by er ikke alltid lett å forstå. I tillegg kommer bydelene inn som også spiller en rolle her. Som regel ved første aktivisering for dem selv så ser de sammenhengen, ikke når andre gjør det samme. Men det er en feil de ikke gjør igjen. Så har du med deg noen nye i spillet, så kan du kanskje vise dem et eksempel på aktivsering av byen før spillet går i gang.

Jeg syns spillet er greit, men om spilletiden går fra 90 minutt og opp så syns jeg ikke spillet er interessant lenger. Det er såpass enkle handlinger og repetisjoner her at jeg ikke syns spilletiden er verd det med hva jeg får igjen. I tillegg er spillet åpent for analyse-paralyse. Det kan ta tid før det blir din tur igjen. Spesielt når andre spillere skal aktivisere sine byer kan det gå en stund før det blir din tur, og det er ikke alltid like lett å følge med på hva de gjør. Så om spilletiden holder seg på 60 minutt syns jeg det er helt greit, og kan fint være med på en runde.

 

London kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.