Episode #9 – Episk Civilization

Sid Meier's Civilization: The Board Game

  • 2-4spillere
  • 180mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Civilization har gått en fin runde på både konsoll og PC. Men de har samtidig levert meget god kvalitet og en enorm spilletid for entusiaster. Det siste spillet – Civilization V – har vært nok en stor bauta i spillrekken, og det er dette spillet brettspillet tar utgangspunkt i. Men i og med at det er et brettspill, er det noe eget og unikt.

Det jeg liker godt med brettspillversjonen er at det spilles i samme rom og sammen med andre mennesker. Og ikke minst kan spillet gjøres ferdig på en kveld. Spillet dekkes på bordet, og det tar hele bordet. Det er litt plass til drikke her og der, men uansett så ser det veldig flott og komplisert ut. Det er så mange komponenter at man kan bli skremt av vanskelighetsgraden. Men er det så vanskelig?

Spillet er delt opp i 5 faser, og hver spiller får en grei handout som forklarer hver fase godt og punktlig. I første fase kan man endre politisk styre og/eller bygge ny by. I andre fase samler man inn handelspoeng. I tredje fase er det by-fase. Her kan hver by gjøre tre forskjellige handlinger, og alle er listet pent opp på arket. I fjerde fase kan man flytte på enhetene sine, og til sist kan man forske på nye teknologier.

Det er spillets gang. Men som i dataversjonen er det fryktelig mye å velge blant. Teknologiene er mange, og valgene er vanskelige. For å få lov til å forske på moderne teknologier krever det at du har nok «primitive» teknologier, og dette systemet fungerer godt. Men for å forske trenger man handelspoeng, og det må balanseres mot bygningspoeng, der man kan bygge nye bygninger i byen sin eller trene tropper.

For å vinne spillet kan du velge mellom fire veier. Den første som oppnår toppen på en av disse veiene vinner spillet. Du vinner hvis du…

…klarer å ta over hovedstaden til en annen spiller.
…har dedikert nok poeng til å komme til ende i kulturstiden.
…har tjent opp 15 penger.
…har forsket til romfartsteknologien.

Det er svært forskjellige metoder å vinne på, men alle veiene er godt balansert. Det eneste man må tenke på om man ikke går via militærmakt er å passe seg for den eller de spillerne som evt. velger å gå denne veien. Men de må også skynde seg å stoppe deg dersom du får en jevn strøm med penger, for det er ingen måte å miste dem på, og det samme gjelder kulturpoeng og teknologi.

Hvis du liker strategispill og mange flotte komponenter, så er Civilization et godt valg. Neste gang jeg drar på hyttetur og Risk kommer frem på bordet, så vil jeg glatt trekke frem min medbrakte kopi av Civilization og heller foreslå dette. Det tar like lang tid, og ingen blir slått ut i løpet av spillet. Det er tydelig at Fantasy Flight har brukt god til på å utvikle det, for dette er god kvalitet.

Søk etter Sid Meier's Civilization: The Board Game her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.