Episode #91 – San Juan

San Juan

  • 2-4spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 348,-

San Juan er en forgrening av det populære spillet Puerto Rico, av samme designer. Dette skal være en kjappere implementasjon av spillet, og her benyttes det kun kort. Det betyr at det er lettere å ta med seg, og skal i utgangspunktet være kjappere å spille.

I tillegg til kortene er det noen rollekort av tykk papp som også tar minimal plass. Disse rollekortene er det som gjorde Puerto Rico meget originalt og spennende å spille. Kortene gir deg handlinger som er essensielle for å gjøre noe i spillet. Et rollekort lar deg for eksempel trekke nye kort på hånd. Den som er startspiller for denne runden, får i tillegg først lov å trekke flere kort å velge blant. Startspiller her spiller en viktig rolle, og timingen av når du skal velge en rolle baseres sterkt på hva de andre spillerne har, og hva de gagner mest av – eller minst. Det er opp til deg å bedømme.

Målet med spillet er å bygge 12 bygninger og/eller monumenter til sammen. Når en spiller har gjort dette, slutter spillet umiddelbart den turen. Da handler det selvsagt om å ha flest poeng. For i det hele tatt få lov til å bygge, må noen velge byggehandlingen. Om du velger den selv, får du 1 i rabatt for bygget. Et bygg varierer fra 1 til 6 i kostpris. Og prisen – den betaler du ved hjelp av kortene du har på hånd. Det betyr, at det ene kortet du bruker må du selvsagt spille ut, og du må ha nok kort på hånd som du må kaste for å kjøpe dette bygget. Med maks grense på 7 med kort på hånd, og et bygg som koster 6, må du altså kaste bort alle kortene på én handling. Men det finnes heldigvis muligheter for å påvirke denne kostnaden.

Den ene typen kort er produksjonsbygg, som lar deg produsere forskjellige råvarer. Disse kan senere selges for å få flere kort på hånd. Dette er en meget flott måte å få nye kort på. Den andre typen er den som lar deg modifisere på reglene. Disse byggene tillater ekstra bonuser i forskjellige handlingsfaser. Eksempelvis kan du få igjen et kort dersom du bygger et bygg. Så om du bruker alle 7 kortene for å bygge noe, får du trekke et nytt. Slike ting er meget kraftige, og når du skal velge handlingskort bør du ta hensyn til hva de andre har. Dette gjør spillet ganske spennende, men gjør det også veldig sårbart for analyse-paralyse – det stanse helt opp og bare tenke uten å gjøre noe.

Men dette er et flott spill som gir samme følelsen som Puerto Rico når det gjelder handlingene og følelsen av kontroll over motspillerne. Her er det litt mer slump enn det storebroren har, i og med at det er mange kort og ikke bare plantasjebrikker som endrer seg. Spilletiden er ganske kjapp, spesielt med 2, og 3 er også fint. Men med 4 spillere, da heller det mot like lang tid som med Puerto Rico, og det er fryktelig vanskelig å holde oversikten over hva alle har og trenger. Men jeg gir dette en fin anbefaling, for det har mye strategi i seg.

 

San Juan kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.