Episode #93 – Ørkenhandel for 2 spillere

Targi

  • 2-2spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 242,-

Jeg liker spillere som er designet spesifikt for to spillere, de er som regel litt enklere i regler og tar relativt kort tid å spille. Kjempegreit om din bedre halvdel kanskje ikke er så glad i tunge spill. Targi var et spill jeg fikk med meg fra da Kosmos annonserte det, og brukte ikke lang tid på å bestille det. Dessverre er det per dags dato kun på tysk, men jeg har oversatt det og lagt ut oversettelsen på Boardgamegeek.

Dette spillet er et worker placement-spill. Dette innebærer at du har noen arbeidere i form av figurer. Disse settes så ut på brettet, og plassene tilbyr forskjellige handlinger. Som oftest har du et begrenset antall arbeidere å sette ut, og motstanderen kan blokkere de handlingene du ønsker. Timing er viktig, og mulighetene er ofte mange. Men det er noe som skiller dette spillet ut fra andre. Brettet består av flere kort som danner et ørkenområde med 9 kort, i 3×3 formasjon. Kortene som danner rammen har alle faste handlinger som du kan sette ut arbeiderne på. Arbeiderne er i dette tilfellet en Targi-figur. I starten av hver runde er det en landeveisrøver som beveger på seg. Denne stiller seg i veien for et handlingskort, og gjør det utilgjengelig for en runde. Hver 4. runde blir det landeveisrøveri, og det er viktig å ha planlagt dette for å miste de ressursene du vil. For du vil miste noe.

Når alle arbeiderne er plassert, følger du en luftlinje på kryss og/eller tvers av arbeiderne avhengig av om de står på siden eller ikke. Om noen av linjene krysser hverandre, får du plassert ekstra markører i din farge. Dette blir dine ekstra handlinger i tillegg til arbeiderne. Og denne mekanismen finner jeg snedig, fordi det er lett lage seg en forestilling av hva motstanderen kommer til å gjøre, og det er fullt mulig å sabotere for motstanderen ved å plassere slik at det ikke dannes et krysningspunkt der du tror motstanderen vil plassere. Om du blir blokkert er det fremdeles andre muligheter til å få til det du skal, men kanskje ikke akkurat den runden. Du kan også velge en helt annen plan, og håpe på bedre kort i neste runde.

Kortene i midten som blir brukt, blir erstattet etter runden. Kortene som kommer er av den motsatte typen. Det finnes to typer kort: varer og stammekort. Varene er rett og slett inntekt i form av varer, gull og seierspoeng. Stammekortene gir mulighet for utvidelse av stammen din og er veldig viktig å få kjøpt ut plassert. For ikke bare gir de seierspoeng, men de gir også bonusmuligheter underveis. Bonuser kan være ekstra seierspoeng på slutten dersom noen vilkår er oppfylt, ekstra råvarer, en vanskeligere runde for motstander, fritakelse for landeveisrøvere og annet. Jo tidligere ute du er, jo større fordeler har du mulighet til å få. Men disse kortene er dyre, og krever litt planlegging og besparelse av råvarer.

Spillet tar en times tid å spille, men det er verd tiden. Det er lite nedetid, for hver spiller plassere ut sine arbeidere annenhver gang. Når handlingene skal gjøres, er det ikke så veldig mye du kan påvirke utfallet annet enn rekkefølgen på hvordan du vil gjøre det. Spillet tar slutt om noen får lagt ned det 12. stammekortet sitt, eller når landeveisrøveren har kommer seg rundt kantene, og det tar 12 runder.

Jeg liker dette spillet. Det er et flott spill i Kosmos’ 2-spiller-serie, som har mange gode titler fra før av, blant annet Lost Cities, som jeg også har en omtale av. Det er enkelt å lære og ikke minst så tar det liten plass for å ta med på reise.

 

Targi kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.