Episode #98 – Flukten fra tempelforbannelsen. Escape!

Escape: The Curse of the Temple

 • 1-5spillere
 • 10mspilletid
 • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Okey!

 • 5 terninger!
 • 10 minutter!
 • 1 tempel!
 • Løp!

Om livet ditt stod i fare, og du kun hadde 5 terninger å redde livet ditt på 10 minutter så tror jeg pulsen din hadde nådd ganske nye høyder.  Det er tilfellet i dette spillet. Hver spiller har 5 terninger til rådighet, og må bruke disse for å navigere seg rundt i et uutforsket tempel, aktivere forskjellige brytere, og så er det bare å pigge av så fort man kan. Og det gjøres i fellesskap. Dette er nemlig et samarbeidsspill. Men ikke nok med det, dere venter aldri på tur, dere gjør alt samtidig!

I dette spillet begynner alle spillerne i midten av et tempel. Tempelet holder på å rase sammen, og alle må hjelpe til med å finne veien ut. Men det er ikke bare å finne veien, den må også klargjøres. Det finnes mange brytere rundt omkring i templet, og disse må det aktiveres så mange som mulig av for å komme seg ut. Selvsagt er det noe i veien for det hele. Tiden. Mens spillet pågår, skal det spilles av et lydspor. Lydsporet varer i 10 minutter, og når det er ferdig, så er også spillet ferdig. Har ikke alle kommet seg ut innen da, så er det over og ut – for alle sammen. Men ikke nok med det! To ganger i løpet av de få minuttene man faktisk har, så må alle tilbake til startbrikken. Om du ikke rekker det, blir du straffet og må legge bort en terning; resten av spillet…

Escape

 

Visuelt sett er dette et vakkert spill. Terningene har alle inngraverte symboler i forskjellige og sterke farger. Figurene har et Indiana Jones-aktig omriss og brikkene er tydelige og fine. I tillegg kommer spillet med et flott lydspor (faktisk 3 stk) som virkelig frembringer temaet i spillet. Komponentene er av solid papp, og vil tåle mange gjennomganger med spillinger. Det trengs, for spillet er kjapt og meget intenst.

Basisspillet er lett å lære og lett å spille. For å flytte fra ett rom til et annet, må du ha symboler som oppnår kriteriene til rommet du skal inn i. Noen rom krever et symbol av en mann og et av en fakkel. Har du dette tilgjengelig, så flytter du deg inn i det rommet og kaster terningene på nytt. Andre krever to like symboler, og andre igjen litt ymse kombinasjoner. Enkelte rom inneholder altså brytere, og bryterne gjør det mulig for dere å komme dere ut. En bryter kan for eksempel aktiveres ved at du triller 4 fakler. 4 av 5 terninger, med andre ord. Høres det lett ut? Selvsagt finnes det nok en hake ved det hele.

Terningene består av forskjellige symboler. En mann, en fakkel, en nøkkel, en forbannelse, en velsignelse og nok en mann. Symbolene brukes stort sett bare til å løse oppgaver og å forflytte seg rundt. Men velsignelsen og forbannelsen har spesielle funksjoner. Får du et symbol av forbannelsen, får du ikke lov til å trille den terningen på nytt. Den er låst. Eneste måten å få trillet denne på nytt er å få en annen terning med velsignelse på. Denne terningen tillater deg å trille om inntil to forbannelse-terninger. Alternativt kan du få hjelp av en annen spiller som står i samme rom. Han kan da «donere» sin velsignelse til deg, og du får trillet om de sorte og slemme symbolene. Så om du er alene i et rom, triller 3 fakler og 2 forbannelser, så må du trille om på faklene dine for å ha en sjanse til å oppnå de 4 faklene du trengte. Men tenk om du får 5 forbannelser? Da må du virkelig få hjelp av en annen.

Det finnes noen rom der alle kan samarbeide om å samle symboler. Da kan alle som står i samme rom bidra til antall symboler. Dere kan få 4, 7 eller 10 like symboler. Men har dere valgt et alternativ, så er det to andre låst og kan ikke brukes. Så ikke bli for ivrig og aktivere 4-bryteren når dere egentlig kunne klart 7 eller 10. Belønningen er stor. For å Komme seg ut må et visst antall krystaller fjernes fra et forråd. Dette gjøres kun ved bruk av bryterne, og de er det begrenset av. Jo flere krystaller som kommer ut, jo bedre. Og en 10-er er desidert bedre, siden den gir ut hele 3 krystaller, kontra 1 krystall fra 4-er-bryteren.

Når alle har forstått flyten i spillet så kan du åpne for forbannelser og skatter. Dette er en ekstramodul som følger med spillet, og gir det en ytterligere vanskelighetsgrad. Når du oppdager et nytt rom med en forbannelse i, må du trekke en ny forbannelse. Disse gjelder helt til du klarer å kvitte deg med dem, og det gjør du selvsagt ved hjelp av terninger. Og hva finnes av forbannelser?

 • Hold en hånd på hodet. Ja, du må holde en hånd på hodet helt til du klarer å kvitte deg med forbannelsen. Det kan bli slitsomt.
 • Hold kjeft! Du får ikke lov til å snakke. Skal du kommunisere, får du heller bruke hendene og peke. Og har du i tillegg forbannelsen ovenfor, blir det ikke lettere.
 • Ekstra forbannelse. Velsignelsesterningene tillater deg kun å trille om én forbannelse i stedet for to.
 • Låst terning. Du har en terning mindre inntil du klarer å kvitte deg med denne forbannelsen.
 • Tapt terning. Har du fått denne og mister en terning utfor bordet? Da får du ikke lov til å bruke den terningen resten av spillet.

Uff så fælt. Men heldigvis finnes det også skatter, og da er alle positive. Alle kan trille sine forbannelses-terninger på nytt, du kan lage en snarvei, du får ekstranøkler eller fakler, og du kan flytte deg til en hvilkensomhelst annen spiller. Fine verktøy å ha med seg.

Dette spillet tar maksimalt 10 minutt å spille. Tar det kortere tid så er det fordi dere har vunnet. Eller at alle har kastet forbannelser på terningene sine og dere ikke har hjelpemidler til å komme videre. Men etter 10 minutt er spillet over enten dere har klart det eller ei. Spillet er hektisk, kaotisk og morsomt. Jeg liker det godt. Det handler kun om å trille terninger, og prøve å samarbeide så godt dere kan. Det vil vise seg å være mye vanskeligere enn du kanskje tror. Men dette er absolutt et spill å ha med seg der du vil ha en god oppvarmer.

 

Søk etter Escape: The Curse of the Temple her.

2 thoughts on “Episode #98 – Flukten fra tempelforbannelsen. Escape!

 • 10. januar, 2013 kl 15:07
  Permalink

  Tack för ett intressant inlägg! Tror jag ska köpa detta idag.

  btw, var köper du dina spel? Vad jag känner till finns det outland och brettspill.no här i Norge. Jag har sett på några amerikanska sidor, men fraktkostnaden blev sjukt hög så det gick bort tyvärr.

  Svar
  • 10. januar, 2013 kl 15:22
   Permalink

   Så bra at du likte det! 🙂
   Jeg kjøper mine spill fra forskjellige plasser. Akkurat Escape fikk jeg fra Queen Games’ http://www.kickstarter.com-kampanje, hvor jeg også prøver ut nyheter som virker spennende.
   Butikker i Norge er det flere av, noen med annet utvalg enn andre. spillskrinet.no, brettspill.no, gamezone.no, outland.no, spillsjefen.no for å nevne noen. Ellers blir det fra utlandet, om spillene ikke er å få tak i på engelsk, f.eks. Targi.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.