Episode #164 – Essen rapport!

Zombie '15 i ekstra kul utførelse
Zombie ’15 i ekstra kul utførelse

Essen i oktober, en tid som klinger i ørene for gamere over hele verden. Det er ikke E3 eller andre elektroniske messer, men noe jeg personlig finner enda mer interessent: brettspillmesse. Hvert år holdes Spiel i Essen hvor hundrevis, kanskje tusenvis, av nye spill og leker blir annonsert og kanskje solgt, designerne av spillene er tilstede personlig og entusiaster fra hele verden samles. Dette er Mekka for brettspillere.

Selve spillmessa er gedigen og delt opp i flere haller. I år var det fire, enorme haller som var åpen for utstillere og det er helt utrolig hvor kompakt de klarer å pakke seg inn i de små arealene de har leid seg. Før du har gått 10 meter har du kanskje passert to eller tre avlukker og det bare på den ene siden av gangen. Hele hallen er delt opp i mindre øyer med brede korridorer mellom seg. Da jeg først gikk der på morningen før åpningstid virket det litt overdrevent, noe jeg snart skulle erfare var helt feil. Du går som sild i tønne og må snike deg frem gjennom stimene som går i begge retninger.

De store produsenter som Asmodee, Pegasus Spiele, Queen Games og Iello er tilstede med hvert sitt store areal og er helt klart veldig populære avlukker å gå til hvis du vil ha det siste og nyeste fra de store. Rundt omkring finner du også mindre produsenter, og det er her du kan gjøre deg noen sikkelige kupp. Her kan du finne egenproduserte spill, såkalte indie-games, spill som er designet selv og bygd sammen i egne hjem. Et av slike var spillet Clinic, hvor hele 300 kopier var laget i hjemmet til designeren, med esker pakket sammen, komponentert samlet og alt i en presentabel eske du kan ha i hyllen hjemme. Interessen for dette førte til at det ble utsolgt på tre timer.

Det populære Japon Brand ble utsolgt på meget kort tid.
Det populære Japon Brand ble utsolgt på meget kort tid.

Under denne messen har alle en mulighet til å gjøre et gjennomslag, eller bare vise frem lidenskapen sin. Flere av avlukkene har kun demonstrasjon av produktene sine og du kan ikke kjøpe noe, om du så vil. Noen gjør det selvsagt for å skape hype til senere tid, mens andre utrolig nok bruker masse penger på å leie areal kun for å skryte av det de har uten å tenke på profitt. Det er det som gjør det hele ekstra spennende, for du vet aldri hva du kommer til å oppleve eller hvem du kommer til å treffe.

Mange av mine favorittdesignere og produsenter var tilstede og jeg fikk treffe Martin Wallace, Friedemann Friese, Gary fra Ragnar Brothers og flere. I tillegg var det gøy å treffe på og snakke med The Dice Tower som Tom Vasel og Eric Summerer. Hvis du har en designer du alltid har hatt lyst å treffe på, er sjansene store for at vedkommende dukker opp under denne messen. De er der for å selge seg selv og lage avtaler med spillprodusenter, men også for å møte på og få vist frem sine kreasjoner til fansen sin.

Aporta Games
Aporta Games, f.v. Kristian Østby, Eilif Svensson

Én av deltakerne i år var det nyoppstartede firmaet Aporta Games. Det som gjør nettopp dette firmaet spesielt er at det er et norsk firma som i år stiller opp med et helt nytt spill i årets messe, nemlig Doodle City. I tillegg til Doodle City, solgte de også kopier av Kampen om Fredriksten til interesserte, og de solgte ut dette veldig fort. Det er Eilif Svensson, James Tandy og Kristian Østby som står bak dette nyopprettede selskapet. Intervjuet med Kristian Østby kan du se i videoen (02:27).

Gigantversjoner av Star Trek Catan? Ja, takk!
Gigantversjoner av Star Trek Catan? Ja, takk!

Dette er min første tur til Spiel i Essen og derfor var jeg på utrygg grunn når det gjaldt koffert og pakking av spill til hjemturen. På hotellrommet jobbet jeg iherdig med å punche ut alle brikkene og pakke spill i spill… i spill. Plassmangel var nok til at jeg valgte å avstå fra flere innkjøp, noe jeg angrer bittert på i etterkant. Heldigvis var jeg ikke den eneste fra spillklubben min som reiste ned, så jeg får nok anledning til å prøve en del av spillene jeg ikke kjøpte selv i år. De spillene jeg faktisk fikk med meg hjem, kommer det nok anmeldelse av om ikke altfor lang tid, men først er det andre spill på listen som står i kø.

Spiel var et fantastisk opplegg med god informasjon og relativt lett å finne frem om man hadde gjort litt forarbeid, noe jeg hadde gjort. Det er viktig å sjekke ut hva som er snakkis-spillene til messen, samtidig som man orienterer seg hvor i hallene de forskjellige avlukkene befinner seg. Hvis du velger å ikke forberede deg så vil du uansett ha en god opplevelse, for det er alltid noe gøy å se i alle bauger og kanter av messen. Selv om det var mange spill jeg gikk glipp av på innkjøpslisten, kan jeg trøste meg med at de ordentlig gode spillene vil bli tilgjengelig for kjøp også senere.

One thought on “Episode #164 – Essen rapport!

Kommentarfeltet er stengt