Episode #119 – Den Forbudte Ørken!

Forbidden Desert

  • 2-5spillere
  • 45mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 439,-

Når noe selger godt, må vi lage mer av det! Det kommer jo som en selvfølge for mange bedrifter. Men det er viktig å fornye seg underveis også, det er ikke like gøy å kjøpe inn det samme to ganger, spesielt om det ikke er en forbruksvare slik som for eksempel brettspill. Nå som Den Forbudte Øya har gjort det så godt på verdensbasis så gikk de i gang med å designe en oppfølger til spillet. Og nå har det endelig kommet: Den Forbudte Ørken!

20130702-IMG_9837

Du kjenner det nok igjen fra sitt opphav, hvor du må samarbeide med dine kamerater for å komme hjem i live før dere blir fortapt etter at naturkreftene gjør sitt. For å komme i mål må dere samle alle skattene og til slutt møtes på samme sted for så å stikke av. Denne beskrivelsen passer godt for begge spill, men det er noen markante forskjeller.

Denne gangen er det ingen øy som synker. Tvert om, det er en ørken som bygger seg opp – med sand! Du og dine venner har krasjlandet i ørkenen med helikopteret deres mens dere var på utkikk etter en gammel mye om en flymaskin. Helikopteret er totalvrak, men alle overlevde krasjet. Deres eneste utvei er å finne den mytiske flymaskinen, bygge den sammen, og fly hjem igjen. I tillegg så er det fryktelig varmt i ørkenen, så det er viktig å spare på vannet du har igjen i flaska.

Helt likt som før så har du 4 handlinger hver tur. Du kan flytte på deg ortagonalt (ikke på skrå), fjerne sand, grave frem området eller plukke med deg en del fra flyet. Men først må altså flydelene finnes. For å finne en flydel trenger du to ledetråder. En ledetråd gjemmer seg på baksiden av en av de 24 landbrikkene. Alle brikkene har helt lik bakside bortsett fra oaser og ulykkesstedet, så det er ingen enkel utfordring. Tiden er selvsagt mot deg og dine venner. Om stormen plukker seg opp for mye, er alt tapt. Om dere blir begravd i sand, kommer dere ingen vei og blir fortapte. Om en av dere tørster i hjel, vil dere ikke kunne fly hjem. Alle må være med på å fly fartøyet.

20130702-IMG_9834

En av ledetrådene forteller dere om X-koordinatet delen befinner seg på. Den andre forteller om Y-koordinatet. Om begge hintene er funnet, vet dere hvor den delen ligger og kan markere stedet der linjene krysser for senere utgraving. Det er helt nødvendig å finne alle 8 hint for å finne frem alle delene, i tillegg til der selve flychassitet ligger begravet. For å komme så langt, må dere samarbeide godt og gjøre det beste ut av vannet dere har og dele så godt dere kan, samtidig som dere er effektive. Det er ingen lett oppgave å gjøre alt dette.

Stormen er ulykken denne gangen i stedet for at øya synker. Etter hver tur er gjort ferdig, trekkes det et gitt antall stormkort avhengig av hvor sterk stormen er. Kortet forteller hvilken retning stormen beveger seg og hvor langt. Den gjør det ekstra vanskelig ved at den flytter rundt på brikkene og legger sand på de som ble berørt. Om det er for mye sand, kan du ikke krysse denne brikken uten å grave bort sanda først. I tillegg har denne kortbunken skjulte farer som økende styrke på stormen, men også den hete og farlige solen som steker på sitt verste og tvinger alle som ikke er i ly av solen til å ta en slurk vann, noe det er fryktelig lite av.

Siden dette er en oppfølger, så kreves det litt sammenligning. Dette ligner ganske mye på Den Forbudte Øya, både i komponenter som brukes og oppsettet av spillebrettet. Men stormen oppfører seg helt annerledes enn øya som sank, i tillegg så må alle tenke på at de ha nok vann i flaska for å ikke tørste i hjel. Og siden det ikke er samling av kort lengre, er det ikke behov for at spillerne veksler slik informasjon. Likevel så tvinger spillet dere til å samles for å sanke vann, en mekanisme som er meget kritisk for overlevelse. Hvis du leker egoistisk helt i dette spillet er sjansen stor for at du dør – men ikke som en helt. Denne gangen er det ikke lenger jaget etter rikdom og berømmelse, men rett og slett overlevelse. Du kan jo i Den Forbudte Øya argumentere med at du kan nøye deg med 3 av 4 skatter før du stikker av, men denne gangen trenger du alle komponentene for å overleve, så det er ingen valg.

Er nå dette et spill du bør anskaffe deg? Det spørs litt på hva du har fra før. Har du ikke Pandemic eller Den Forbudte Øya så kan du trygt plukke opp dette spillet. Det vil stå sin prøve i samlingen din og er lett å ta frem for en liten times underholdning med venner og familie. Har du Den Forbudte Øya fra før av, så er jeg heller skeptisk til om det er nødvendig med denne oppfølgeren. Det er såpass forskjellig at det kan være greit å ha. Spørsmålet blir om du har Pandemic eller Den Forbude Øya. Har du kun Pandemic kan du også trygt skaffe deg Forbidden Desert og hoppe over Øya, for da har kompleksiteten gått drastisk ned fra Pandemic og likevel være forskjellig nok til å stå på egne ben. Forvirret? Kort fortalt så er dette spillet en anbefaling med en snedig mekanisme som fungerer godt, om noe knotete.

Forbidden Desert kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.