Episode #143 – Fredriksten Festning

Kampen om Fredriksten

  • 2-4spillere
  • 45mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 398,-

Sten for sten ble festningen bygget. Det er nok slik de fleste festningene ble bygget på 1600-tallet, men denne gangen er det litt mer i ordspillet enn praktisk betydning, siden festningen heter Fredriksten. Oppkalt etter kong Frederik III. Hver spiller skal være med på ansvaret om å bygge opp festningen ved å bidra så godt de kan ut fra sine ressurser. Du er en familie med tilganger på møller og sagbruk og det er ditt ansvar å hjelpe til for forsvaret mot svenskene. Historisk ble festningen angrepet tre ganger, og det vil også skje i løpet av spillets gang.

Kampen om Fredriksten

Spillet foregår i 9 runder, og hver runde har 3 enkle faser. 1. Hendelse. 2. Trill terninger. 3. Bygg mur og/eller kjøp nye kort. I hendelsesfasen vil det skje historiske begivenheter, som besøk av en general som kan gi ekstra prestisje, mangel på mat, mm., som vil påvirke runden. Når det skal trilles terninger så gjøres dette samtidig av alle spillerne, for du skal ikke vite hva de andre har trillet denne runden før du gjør dine valg. Samtidig så gjør dette spillet litt kjappere siden du slipper å vente på de andre. Etterpå skal det i tur og orden bygges mur og kjøpes kort.

Det finnes 3 typer valuta i spillet: soldater, penger og arbeidskraft. De brukes på 3 helt forskjellige metoder, noe som gjør det enkelt og oversiktlig. Soldater er soldater, og vil brukes i en av de 3 krigene som oppstår. Du kan også gi fra deg soldater og få poeng, hvis det ikke er noen bygninger du har lyst på, eller kanskje vil spare. Penger bruker du til å kjøpe bygninger med, og arbeidskraft gir deg mulighet til å bidra til at festningen blir ferdig.

Kampen om FredrikstenHver spiller har altså hvert sitt område å jobbe med. Underveis skal du bruke din innflytelse til å erverve deg nye bygninger og ressurser, samtidig som du hjelper med konstruksjonen av festningen. Dette gjøres i kjent Kristian A. Østby-stil på en svært enkel måte, heller ikke ukjent ved bruk av terninger. Du har 6 terninger hver runde, og du får opptil 3 kast per runde. Etter et kast kan du delegere terninger til dine områder. Områdene gir forskjellige belønninger, men etter hvert som du aktiverer dem, kan du ikke fylle på med resultat fra senere kast. Så du må hele tiden tenke risiko. Vil du bruke én terning nå, eller satse på å få to eller flere på ett kast senere? Det er også sjanse for å ikke få noenting, og da sløser du kanskje med terningene dine.

I sin helhet er dette er ganske enkelt spill, og kan fort læres av alle. Reglene er korte og konsise, men siden antall sider er mer enn 2, kan det faktisk virke skremmende for nybegynnere, uten at det er noen spesiell grunn til det. Spillet kommer med et eget ark for selve oppsettet og et eget hefte for reglene og spillets gang. Har man først satt opp spillet er det liten grunn til ikke å lese reglene etter det, så det er kanskje en fin måte å gjøre det på. Spesielt til senere spillinger er det kjapt å sette opp spillet uten å bla seg gjennom reglene. For en familie med litt historisk interesse kan dette være ganske interessant, selv om det er krig involvert. Krig er en del av de flest lands forhistorier, så det er ikke noe man kan unngå, og det er viktig å ha kunnskap om.

Spillets utseende er veldig tematisk. Dette er en fesnting som består av steiner, og derfor er det også en del «steinete» grafikk. Kortenes tekst-sider er stort sett brune med litt tekst på. Men grafikken og teksten går gjerne i ett, siden fargene bare er nyanserte og gråtonede, noe som er litt dumt. Selve brettet har et vakkert maleri av festningen og posisjoner for de forskjellige murene som kan bygges. Men dette er igjen veldig smått. Du må lene deg over bordet og gjerne myse med øynene for å se hvilke symboler som er tilgjengelig. Dette blir vanskeligere jo flere brikker som plasseres på brettet. Det kunne med fordel ha vært litt større og mer sterkere kontrast på fargene.

Dette er et spill som glatt kan erstatte et av de fleste spill vi har i hjemmet, slik som Yatzy, Monopol og Ludo, og det er det jeg tror de har prøvd å lage her. For meg er dette spillet noe langtekkelig og litt for enkelt. Men det er tydelig at det ikke er jeg som er målgruppen for spillet – en dedikert gamer. Hvis du er ute etter et lettere spill som du med fordel kan ta med til bestefar med interesse for historie, så er dette en fin tittel.

Kampen om Fredriksten kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.