Episode #154 – Fungi og andre sopper

Fungi

  • 2-2spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 249,-

Liker du sopp? Jeg er ikke spesielt glad i sopp, egentlig, men kan alltids gjøre unntak så lenge jeg slipper å spise det. I Fungi skal du ut på sopptur, og det handler om å samle mest sopp, steke dem opp og få mest poeng når spillet er over. Du ønsker altså å finne flere kort av samme type sopp, som du deretter kan «steke» ved å legge dem ned foran deg. Men, det er selvsagt ikke så lett å få til som du kanskje tror, for du har nemlig en motstander som ønsker akkurat det samme – for seg.

I midten av bordet ligger det 8 kort i rekke. Dette kan være sopp, stekepanne eller soppkurv. Rekken representerer turen du går på, og du har tilgang til de to første kortene i rekken. Men, hver gang du gjør noe, vil det «eldste» kortet (det som ligger helt i starten) gå i en forråtnelsesbunke. Selv om du ikke plukker sopp, så skjer dette. Da går dere videre inn i skogen og fyller på med kortene som mangler. Uansett hva dere gjør, så går dere videre inn i skogen. Når kortbunken er tom og det ikke er mer sopp i rekken, er spillet over.

Spillet kommer med flotte «jukselapper» som forteller deg hva du kan gjøre på turen din. Ta et kort fra rekken, ta kortene i forråtnelsesbunken, spill ut en stekepanne, selge sopp eller begynne å steke sopp. Men du får bare gjort én av tingene, og så må du vente på turen din igjen. Det er ikke bare å samle på så mange kort du vil, for du kan ha maksimalt 8 kort på hånd. Men skaffer du deg soppkurver så kan du øke mengden. Og når du først har valgt å steke en type sopp, kan du ikke fylle på med lik sopp – nei, det toget har kjørt og retten har blitt servert. Da må du ha en ny stekepanne og flere av samme kort igjen.

Det er mange valg å foreta seg, og timingen er særs viktig til tider, spesielt når det kommer til tilgjengelige kort på turen. Rekken med kort og hele prosessen med at kort forsvinner for hver handling du gjør er det som bringer dybde til spillet. Når du tar et kort fra skogen, beveger dere dere fortere gjennom skogen. Nye kort blir tilgjengelige, og det blir din motstander sin tur. Ofte må du tenke på hva du kommer til å gjøre tilgjengelig for den andre før du gjør valget. Ta kort fra rekken eller gjøre noe helt annet for å hale ut tiden?

Spillet Fungi er egentlig en reprint av spillet Morels. Men i stedet for bare å reprodusere alt innholdet og selge på nytt, har Pegasus Spiele valgt å endre helt på det visuelle i spillet. Det er akkurat det samme som før, bare med helt nye komponenter. Fungi består kun av kort, noe originalen ikke gjorde. Men det gjør ingen verdens ting, det betyr bare at det er lettere å ta med seg på tur. Morels fikk ganske god mottakelse i brettspillmiljøet, men med vanskeligheter for å få tak i spillet – spesielt her i Europa.

Det er ikke uten grunn til at spillet fikk god mottakelse, for dette er et solid spill som tilbyr gode taktiske muligheter. Det er en smule mer komplisert enn Lost City, men det tilbyr mange av de samme, vanskelige valgene. Du vet ikke hva motstanderen sitter med på hånd, og du må hele tiden vurdere hva du legger tilrette for din motstander. Men i Fungi finner du mye mer dybde og ikke minst gjenspillbarhet. Et godt spill for to spillere, og ikke minst er det lett å ta med seg på tur.

 

Fungi kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.