Episode #117 – Glory to Rome

Glory to Rome

  • 2-5spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Det er år 64. Det har begynt å brenne i Romas slumstrøk, og ilden sprer seg fort og ødelegger mye av byen, inklusive det storslåtte palasset. Når keiser Nero hører om dette, skynder han seg tilbake til Roma for å sette opp leirer til befolkningen som er berørt. Du rapporterer direkte til Nero, og det er ditt ansvar å gjenoppbygge det som ble ødelagt i den store brannen og gjenvinne Romas ære!

Ere være Roma og dets keiser? Vel, det er opp til deg å bevise det. Og det gjøres ved å gi ut ordre og samtidig følge andres befalinger og dra nytte av deres bevegelser. Dette er et kortspill litt utenom det vanlige. I første øyekast kan det virke ganske så komplisert og avansert, men det er faktisk ganske enkelt å komme inn i. Alle har ansvar for hvert sitt område, og det er om å gjøre å bevise seg best og gjøre ære på Roma nok en gang. Men hvordan fungerer det?

Glory to Rome

Du får i starten 5 kort på hånd. Hvert kort har flere funksjoner og kan benyttes til forskjellige ting, men bare én ting om gangen. Et kort er delt inn i hele fem områder: klient, råvare, innflytelse, handling og bygning. Det viktigste å tenke på først er handlingen. Det finnes hele seks forskjellige handlinger, men alle disse står heldigvis forklart på et stort brett som hver spiller får utdelt. Handlingene er mange, men de er forsåvidt enkle å forstå.

Byggmester lar deg starte på konstruksjonen av et nytt bygg. Da legger du ned et kort fra hånd og ned på ditt spillområde, og da er det bygningen i midten som har betydning. Alternativt kan du tilføye råvarer til bygningen for å prøve å ferdigstille det. Arkitekten fungerer nesten likt, men eneste måten å tilføye råvarer på, er å hente det fra forrådet ditt. Forrådet fyller du på ved å bruke en arbeider-handling, så du kan hente råvarer fra midten. Det er fire til handlinger, men vi går ikke i nærmere detalj på dem.

Startspilleren kalles for Lederen. Når du er Leder, kan du velge å gjøre en handling, eller si pass ved å «Tenke». Når du tenker, trekker du bare kort, og Lederen går til neste spiller. Om du velge å gjøre en handling, gjør du det som kalles for Leder-handling. Du bestemmer hva slags handling du vil gjøre, men det koster deg et kort som har den handlingen. Alle andre spillere kan i tur og orden velge å Tenke eller Følge deg. Om de vil Følge, må de også spille et kort som har akkurat den handlingen du spilte. Når alle har bestemt seg, gjør du først din handling, og resten sine. Så går Leder-rollen videre, og du får anledning til å Følge eller Tenke denne handlingen.

Glory to Rome

Selve flyten i spillet er altså ganske enkel. Lede, Følge eller Tenke. Problemet kommer først når du skal velge hvilket kort du ønsker å bruke – og til hva. Siden du må bruke et kort for å gjøre selve handlingen, er det samme kortet du faktisk ønsker å bygge. Så da må du kanskje finne på noe annet, eller vente til du senere får anledning til å gjøre handlingen uten det kortet. Du kan skaffe deg klienter som gjør at du får ekstrahandlinger om noen andre velger å Lede, eller du kan skaffe råvarene fra et annet sted. Kanskje det allerede er tomt for råvarer, og du må hente dem fra utenbys. Mange ting kan skje, og valget er aldeles ikke enkelt.

Men det er samtidig det som gjør spillet så flott. Mange harde valg, men likevel enkel flyt i spillet. Det krever garantert en gjennomspilling før du skjønner hvordan det hele henger sammen. Men etterpå så føles det ut som du har prestert noe – bygget opp noe. Det er jo en del tilfeldigheter med hvilke kort som trekkes, men det finnes mange måter å få nye kort på og bruke kort på flere måter enn det som er antydet. Bygningene gjør dette.

Samtidig er det kanskje grafikken et minus med spillet. Det er flotte illustrasjoner, men det føles ikke som om du har bygget opp Roma. Du har lagt ned kort og bygget opp en fin rekke med kort som gir deg bonuser. Hvordan byen ser ut, det er ikke godt å vite. Det aller viktigste er at du har gjort det bedre enn dine motstandere. Jeg har spilt den nye utgaven. Det finnes også en original utgave. Denne har derimot meget sterke farger med mye kontrast, sammen med tegninger i Asterix-stil som gjør at spillet ser ut som et barnespill – noe det aldeles ikke er.

Jeg liker dette spillet, og det tar ikke mye lenger tid med 5 spillere enn med 3. Alt henger godt sammen, og jeg liker spesielt hvor viktig det er å gjøre de riktige handlingene. Du må følge med på dine naboer og de på deg. Du må spille de riktige Leder-handlingene og velge med omhu om når du vil Følge og når du vil Tenke. Dette er et stort spill i en liten eske.

Søk etter Glory to Rome her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.