Episode #167 – Gold Ahoy!

Gold Ahoy!

  • 2-2spillere
  • 15mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Hiv og hoi, snart er skatten min! Den skatten, også. Og den der. Alle sammen er mine! I piratspillet Gold Ahoy handler det kun om én ting: å samle seg skatter. Når du åpner esken vil du bli overrasket av hvor lite som egentlig er i den. Du finner ingen spillebrett, ingen figurer eller terninger, kun en haug brikker med identisk størrelse og bakside. Reglene er ei tynn lefse med mer luft mellom linjene enn linjer. I tillegg er det på tre språk, bare sånn at det tar plass.

Mitt førsteinntrykk av spillet var at dette ikke kom til å bli noe særlig. Veldig få regler og veldig like variasjon på brikkene ga en følelse av noe lite. Heldigvis tok jeg feil.

Målet med spillet er å ende opp med flest tilganger til skatter. Hver eneste brikke har en skattekiste på seg, men det varierer hvor på brikken den er. En brikke er delt opp i to deler: vann og land, men hvordan de to delene fordeler seg på brikken varierer, også om skatten ligger i vann eller land. Hver brikke vil alltid passe ved siden av tidligere brikker. Alle sidene på brikken består av land mens hjørnene består av vann.

På din tur gjør du følgende: trekk en brikke fra en pose og spill den ut. Spilleområdet består av to sider: din egen og motstanders side. Du kan aldri legge til en rad mot din motstander, men alltid på siden av en brikke som allerede ligger på hans side. Ellers kan du fint bygge mot deg selv. Brettet skal ikke bli mer enn 6×6 rutenett. Det neste du trenger å vite er hvordan du får poeng.

Hver brikke har en skattekiste på seg og hver kiste er et poeng. Du ønsker flest tilganger fra din side til hver kiste. Hvis et landområde henger sammen fra den ene siden til den andre, er det den som har flest innganger til landområdet som får alle poengene. Er det likt, skjer det ingenting. Hvis du er alene om tilgang får du selvsagt poengene. Dette gjelder for både vann og lann. Nå kan du spillet.

Det hele virker veldig enkelt, men når du trekker en brikke fra posen, vil du fort merke at det faktisk er litt vanskelig å velge hvor du skal legge den. Du må følge med på formene til områdene, hvordan du best kan legge brikken og prøve å forutse hvilke brikker som kommer til å dukke opp fremover. Litt flaks vil det være, med hvilke brikker du og din motstander trekker, men mye ligger i hvor du legger den brikken. Det betyr ganske mye.

Spillet er litt mer interessant enn jeg tok det for, men det er ikke uten sine problemer. For det første er det en del tenking ved trekning av hver brikke. Det er mange muligheter du må ta med i beregningen og det er ikke ofte jeg klarer å ta en kjapp omkamp. For det andre er det et problem med å være startspiller, at spillet er ubalansert i den retning at startspilleren alltid vil ha en fordel fra start til slutt. Hvis du spiller dette taktisk, kan du hele tiden tvinge motstanderen til å bryte opp sitt område, når det ikke lenger er noen annen gyldig måte å legge en brikke på, annet enn å legge til en rad mot seg selv. Du har gjerne et flott område med mange tilganger til vann og land, mens motstanderen hele tiden får dette omkonfigurert.

Dette er et helt greit spill som tar 15-20 minutt å spille. Det er fint å ha hvis du er på en spillekveld med bare to spillere mens dere venter på at flere skal dukke opp. Det er også kjapt å lære seg og sette opp, noe som er greit for å drepe litt tid. Gold Ahoy er et helt greit spill som har akkurat nok å by på til å være interessant.

Søk etter Gold Ahoy! her.