Hadrian’s Wall – en voll mot vold og plyndring

Hadrian's Wall

  • 1-6spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 708,-

Det er det 122. året av vår tidsregning. Romerne har okkupert et fremmedland, og de lokale innbyggerne er slettes ikke fornøyd med din tilstedeværelse. Pikterne fra sør vil stadig plyndre tettstedet ditt. I Hadrian’s Wall er du en av okkupantene, og som romersk general skal du organisere bygging av en fysisk mur for å begrense skadene.

La meg gjøre én ting soleklart: å se på dette spillet er fryktelig uinspirerende. Foran deg får du to store ark med litt brunaktige farger, et par folk, og hvis du ser nøye etter: en mur. Det du kommer til å legge merke til aller mest, er firkanter. Hundrvis med firkanter og symboler som repeteres over begge ark. Likevel er det et visst idyll over det hele.

Doktorgrad i historien om Hadrian’s Wall?

Å kjenne historien om Hadrian’s Mur er ikke nødvendig, og undertegnede hadde ikke hørt om den før spillet. Det er ganske kult at man lærer historie ut fra spill. Muren er 117km og går fra kyst til kyst mellom Wallsend og Solway Firth i Storbritannia. Hva med regnearket i spillet, da?

Hadrian's wall: Bilde av arkene samt runde-kort
Et av mine aller første spillinger alene av Hadrian’s Wall. Godt mulig det er gjort feil (f.eks. Scout), men det viser i alle fall brettet.

Du føler kanskje du trenger doktorgrad i Microsoft Excel, men heldigvis er ikke det tilfellet. Joda, det ser ut som et eneste stort regneark, men det er gjort et bevisst valg om funksjon før design. Alt som står på disse to arkene gir mening. Du trenger bare å vite om grunnreglene. Resten? Nesten selvforklarende. Og når du skjønner det, føles det meget godt.

Hadrian’s Wall er et spill som Yatzy. Du har papir som du skal skrive på. Det er ingen terninger, men i stedet er det kort som bestemmer hva som skal skje. En annen ulikhet med Yatzy er at alle gjør turen sin samtidig. Du slipper å vente på at det skal bli «din tur snart».

Hver runde flippes det opp et kort. Kortet indikerer hva slags arbeidere og hvor mange steiner du får tilgjengelig. Alle spillerne får samme utgangspunkt. Etterpå skal du trekke to tilfeldige kort fra din egen bunke som gir ytterligere ressurser, men også mulighet for bonuspoeng.

Yatzy uten terninger

Du må velge hordan du vil bruke kortene, og allerede nå stiller du ikke likt med dine motspillere. Dette skjer hele seks ganger, og ingen kommer til å gjøre det likt.

Hele hensikten med muren er å beskytte mot plyndring fra pikterne i sør.

Første runde i Hadrian's Wall
Første runde i Hadrian’s Wall

Etter alle har valgt sine kort, er det helt åpent hva som skjer videre. Hovedkonseptet i spillet er at du tar en arbeider eller stein, og «bruker» den for å sette et kryss i en av rutene. Ruten du setter kryss i, viser helt tydelig hva du trenger for å sette kryss der. I tillegg kan det være at du får en bonus for å gjøre det – også indikert ved en ressurs.

Et kryss her, gir deg kanskje et gratis-kryss en annen plass, eller en ny ressurs, som gjør at du kan sette et nytt kryss et annet sted. Du kan virkelig styre fritt hvordan du delegerer ressursene dine, og reglene for å sette kryss er tydelig markert på arkene.

Kryss, kryss, kryss, så stille som mus

Noe som gjør Hadrian’s Wall veldig kjekt, er når du får til en skikkelig god kombinasjon av kryss og ressurser, hvor du setter det ene krysset etter det andre og bare kan kose deg med kjeden med kryss du får unnagjort fra det ene utgangspunktet.

Litt av ulempen med akkurat dette, er at alle sitter og kikker på sine egne ark. Det er nemlig ingen ting du kan gjøre for å forpurre planene til motspillerne dine. Tvert imot, er det eneste du kan gjøre, å hjelpe dem.

Du slipper å vente på at det skal bli «din tur snart».

På det ene kortet du valgte i starten av runden, finnes det et tall og en form. Spilleren til høyre og venstre for deg kan bruke ditt tall eller form til ingen ulempe for deg. Hvis de gjør det, må de gi deg en stein eller en soldat, som du kan bruke med en gang.

Utenom å bruke nabospillernes tall og form, er det ingen interaksjon i det hele tatt. Det fordrer lite kommunikasjon og du bryr deg heller ikke om hva de andre spillerne gjør. Det de gjør har ingen betydning for deg.

Hvorfor bygger vi Hadrian’s Wall?

Hele hensikten med muren er å beskytte mot plyndring fra pikterne i sør. Etter hver runde kommer det et angrep fra sør. Man vet kun total-antallet som kommer, men ikke hvordan de fordeler seg på tre områder du beskytter.

Kommer de vest, midten eller øst? Og hvordan fordeler de seg? Du vet gjerne at det kommer fire styrker og har klarte å gardere deg mot en i vest, to i midt og en i øst. Tiden kommer og det viser seg at alle fire gikk til øst. Tre av dem slipper gjennom, til stor misnøye for befolkningen.

Det er veldig mange valg å gjøre i spillet, men om du neglisjerer byggingen av et forsvar eller bestikkelser av befolkningen, vil du kjenne hardt på minuspoengene du opparbeider deg.

Alle poeng du får skjer kun i inkrementer av 1. Minuspoengene, derimot, har en egen skala, og er meget straffbart. 1, 3, 5, 7, 9, 12, 15, 18 og deretter et skikkelig byks til 22 minus.

Til slutt, etter alle seks rundene har passert, er det over, og man teller poeng. Den spilleren med mest poeng, vinner.

Best alene

En gul figur blir et kryss, krysset gir meg et poeng i Renown som gir meg en ny figur, som jeg kan bruke på Performers som gir meg en lilla figur jeg kan bruke til gruvene som gir meg en steinproduksjon og…

Ja, hvor er du i denne prosessen? Jeg bryr meg ikke, jeg er altfor opptatt med mine muligheter. Ikke bare er jeg opptatt, men jeg har det fryktelig moro. Det er vanvittig tilfredsstillende å få til lange kombinasjoner av bonuser.

Hvis jeg virkelig skulle gjort noe for å prøve å forhindre progresjonen din, ville det vært å ikke hjelpe deg med handel og speiding. Utover det kan det likevel gå godt for motstpillerne mot den nøytrale bunken som ingen har kontroll over.

Det er det spillet er: en lang bonus. Hvordan kan du sette neste kryss slik at du får en god bonus senere? Som solo-spill er det veldig kjekt. Oppsettet tar under et minutt og du trenger ikke sortere ressursene, de er så lett å plukke ut blant haugen.

Spilletiden til Hadrian’s Wall er omtrent 30-60 minutt, og med flere spillere trenger man bare å vente på den som tar lengst tid. Og ja, det kan fort bli mye venting om du er rask og noen andre ikke er det. Derfor er det enda bedre alene, for da er det ingen venting, og opplevelsen er omtrent den samme.

Hadrian's Wall kan kjøpes her.
Sammendrag
Dato
Spill
Hadrian's Wall (2021) fra Garphill Games
Bedømmelse
51star1star1star1star1star