Episode #144 – Kings of Air and Steam

Kings of Air and Steam

  • 2-7spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Du har lyst på et glass vann. Da skrur du på springen i kjøkkenet og heller vann i ei mugge. Muggen tar du med deg bort til bordet der du har glasset og setter den ned. Så tar du opp muggen og heller i glasset igjen. Om du har lyst på mer vann i glasset må du først gå tilbake til kjøkkenet og helle vann i muggen fra springen. Jeg hadde mest sannsynlig bare helt fra springen og rett i glasset med en gang, men den luksusen får du ikke – ikke om du skal spille Kings of Air and Steam.

I dette spillet skal du frakte varer fra fabrikken og inn til byene. Problemet er at alle fabrikkene ligger isolert og øde, og alle jernbanelinjer og byer ligger et stykke unna. Du har noen fantastiske luftskip som kan hente varene fra overalt. Men du har et nytt problem: ingen byer tillater at du parkerer et luftskip i deres byer. Hvis du vil leverer varer, får du gjøre det via tog.

  1. Fly til fabrikken.
  2. Hent varer fra fabrikkene
  3. Fly til togdepotet.
  4. Lever varene.
  5. Frakte varene til byen

Men frykt ikke, alle andre spillere har akkurat samme problemstilling. Og hvordan ellers skal du få bruk for luftskipene? Alle spillere har en egen kortbunke som er identisk med alle andres (hvis du spiller med grunnreglene) kort. Samtidig skal dere velge 4 kort og legge ned foran dere i den rekkefølgen dere ønsker å utføre dem i. Dette gjøres selvsagt skjult, så du aner ikke hva de andre har planlagt. Når alle er klare, avsløres det første kortet for alle sammen. Kortene som legges ut bestemmer rekkefølgen på hvem som går først. Du vil helst være tidlig ute i dette spillet, for det er mangel på varer der ute samtidig som etterspørselen av en type vare kan forsvinne hvis du er for sent ute. Men jo tidligere ute du er, jo kortere får du reise med luftskipet ditt. Så du må hele tiden vurdere hvordan du vil agere. Siden alle har identiske sett med kort, er det startspilleren som avgjør uavgjort. Startspilleren går på rundgang rundt bordet, men du har alltid kontroll på hvem som har prioritet.

Kings of Air and Steam

Når du har flyttet luftskipet ditt kan du plukke opp og levere varer. Etterpå kan du velge mellom å bygge ut flere depoter, hente penger fra banken, reise et ekstra felt, transportere varer med tog, oppgradere luftskip eller oppgradere tog. Du har altså mye å velge mellom, men får bare gjøre én ting per tur, så også her må du tenke over hva du gjør. Siden du bare får vite litt av de andre spillernes planer, har du ikke mye informasjon å gå ut fra, så heldigvis er det ikke overveldende med informasjon å fordøye. Når du leverer varer får du penger ut fra markedsverdien til den type vare, og dette endrer seg fra runde til runde og er forskjellig fra gang til gang. Spillet går over 5 runder, og hver runde består av 4 trekk. Så i løpet av 20 flytt og handlinger skal du ha tjent mest penger. Ellers vinner du ikke. Dette går relativt kjapt, og det er ganske lite nedetid siden man bare får gjøre én ting av gangen.

Kings of Air and Steam kommer også med avanserte regler. Da får alle spillerne bruke en unik fraksjon med unike egenskaper. Luftskipene har forskjellig konfigurasjon og selve rollene gir også en mulighet som ikke går i basisreglene. Stjele fra andre spillere, levere varer som ikke er etterspurt, ta en brå sving med luftskipet og mye annet. Disse er svært varierte og noen er helt tydelig sterkere enn andre. Dette skal veies opp med at alle også har en fast rekkefølge i tur-ordenen. Piratene går bestandig sist når det er uavgjort. Siden alle har identiske kort, bør du oppgradere luftskipet ditt så du kan spille sterkere kort. Da får du gå tidligere. Problemet er at alle andre spillerne også kan oppgradere sine skip – og det vil de selvsagt. Det gir mer kapasitet og sterkere kort blir tilgjengelig.

Problemet med de avanserte reglene er at turrekkefølgen aldeles ikke veier opp for egenskapene. Den fraksjonen som får gjøre en ekstra handling går samtidig veldig tidlig. Det betyr at de kan bygge to depoter på brettet og velge fritt blant alle de ledige sporene, som vil spare dem masse penger. De som kan stjele fra andre går sist, så det er store odds for at det ikke er noe å stjele lengre. Dessuten lønner det seg mest sannsynlig ikke å stjele, fordi du vil helst fokusere på å levere store kvanta med varer, ikke bare stjele en enkel sak fra noen andre – og da bare kanskje. Rollene er meget ubalanserte, og det å bestandig gå sist ved uavgjort gjennom alle 20 handlingene er ikke bra i det hele tatt.

Jeg syns spillet ser ganske flott ut,  og så snart jeg ser rekkefølgen i hvordan ting skal gjøres så har jeg ingen problem med hvordan ting skal leveres. Temaet syns jeg ikke passer helt inn, men det fungerer rent spillmessig. De avanserte reglene er dessverre tullete og fungerer ikke. Noen roller er ekstremt gode avhengig av antall spillere og størrelse på brett. Sitter du under optimale forhold her, mens en annen spiller er uheldig med forholdene så har du en stor fordel gjennom hele løpet. Og dessverre er det de rollekortene som jeg syns gjør spillet interessant. Å spille helt identisk virker litt flatt og ensformig, men å spille med rollene igjen ødelegger spillet.

I begynnelsen likte jeg dette spillet godt. Men jo mer jeg har spilt det, jo mindre har jeg likt det. Likevel sitter jeg igen med en følese av at dette kunne vært så mye bedre, bare med noen endringer av rekkefølgen på ting og kanskje noen småjustering av rollenes egenskaper. Men spillet i seg selv er dessverre ikke justert. Så: prøv før du kjøper.

 

Søk etter Kings of Air and Steam her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.