Episode #120 – Det siste testamentet

Last Will

  • 2-5spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 549,-

Hurra, onkel har daua! Du tar ikke så tungt på det, du ante ikke at han fantes engang før nå. Det viser seg at ham var stinn av gryn, og du er den eneste arvingen han har. Men det er en hake ved det hele. Han vil ikke at du skal få noen penger uten å vise at du kan bruke dem – på moro og fjas. Men for å bevise det så trenger du penger. Så du får 70 millioner for å hjelpe deg i gang. Men det er jo ingenting sammenlignet med milliarden du vil få om du klarer det. Du trenger bare bruke 70 millioner kroner innen 30 dager. Lett ikke sant? Feil!

For å få resten av arven skal du være helt blakk og helt uten eiendeler. Du skal kun ha klærne du går med. Du får ikke lov å gi bort penger. Du kan heller ikke kjøpe en hel haug av dyre ting og så brenne det opp. Du kan selvsagt leie tjenester og betale en passende lønn. Du kan også arrangere en heidundrende fest og spandere på det meste. Men der går grensen. Og du er visst ikke alene likevel! I løpet av syv runder må du prøve å blakke deg først av alle. Det vil kun være én vinner.

Last Will

Dette er konseptet bak «Brewster’s Millions» som dette spillet har lånt ideen fra. Men dette er satt til en fordums tid, hvor telefoni ikke er oppfunnet ennå. Men du kan likevel nyte livet med å ta med deg ei dame på seiltur. Og du kan like gjerne ta med deg yndlingshesten din så den får seg litt frisk sjøluft. Og en egen kokk. Og en hund. Og… Ja, du tar vel poenget.

Spillets kjerne er ganske enkel. Dette er et kortspill, først og fremst. Hver runde får du et gitt antall handlinger. Det koster typisk en handling å spille et kort fra hånd. Noen kort – hus og tjenestefolk – tar du vare på, mens andre – fest og seiling, mm – bruker du opp. Noen kort koster mer enn andre. Tjenestefolk gir deg som regel gode bonusordninger underveis. Hus og villa kan du velge å vedlikeholde, eller la det forfalle og miste verdi. Du må jo selge huset ved en senere anledning, ellers har du jo eiendeler.

I starten av hver runde har du sjanse til å få nye kort og handlinger. I tur og orden skal dere velge hvor tidlig dere vil ut. Jo tidligere du vil ut, jo mindre uttelling får du. Trenger du 6 nye kort, 2 handlinger og én hatt, eller helst ingen nye kort, men 2 hatter og 4 handlinger? Dette bestemmes på nytt hver runde. Når alle har valgt, er det på tide å sende ut hattene (sendebud). Nå kan du få nye kort, plass til å spille ut flere tjenestefolk eller endre på boligmarkedet. Men dette gjøres i tur og orden, så velg med omhu.

Det er en del symboler å tenke på

Så er det tid for handling! Du kan gjøre akkurat det du vil så lenge du har handlinger og kort til det.  Kjøpe/selge villa, holde en fest, dra på teatret, ta en ridetur eller inviter ei dame med på date, samt mye mer. Handlinger du ikke bruker kan spares til senere runder. Tjenestefolkene hjelper deg med å vedlikeholde hus for deg uten at det koster handlinger – bare penger. De skaffer også nye kontakter for deg (enda flere kort) og mere til.

Så spillet i seg selv er ikke noe revolusjonerende. Dette er ting jeg har sett før og det er ikke noe spesielt nytt med måten ting gjøres på. Men det å bruke opp penger i stedet for å skaffe dem er en meget interssant del av spillet. Du kan nemlig ikke bruke en handling om du ikke har råd til den. Da blir du kanskje tvunget til å selge en eiendom først, som gir deg inntekt. Grøss! Det er gøy å se at en spiller har null penger og du tror hun vinner. Men så selger hun et hus og er plutselig kjemperik igjen. Det passet meg fint.

Last Will

Det som gjør spillet bra er nemlig tematikken. Kortene har mange flotte og morsomme tegninger på seg og du får virkelig en følelse av å bruke penger på mye fjas, akkurat som enhver galning skulle ønske å gjøre om man var så rik. Og siden dette er et kappløp mot andre spillere så er det spennende å følge med på tilstanden til deg selv og de andre spillerne. Hvis du spiller med en jovial gjeng så kan dere lett hygge dere med litt innlevelse.

I bunn og grunn er dette litt et worker placement spill og en del utspilling av kor. Noen kort blir liggende, mens andre kastes. Worker placement-biten er interessant bygget opp med tanke på spillerrekkefølge og hva du får i utbytte. Om temaet fenger så er det ingen bom med dette spillet. Det er kanskje litt for komplisert for nybegynnere, for det er en god del symbolikk som må innøves, samtidig er det ord som fort kan forveksles, slik som handlinger i worker placement-delen, handlinger på kort og handlinger du kan gjøre. Reglene er ikke veldig enkelt forklart, så det kommmer garantert noen spørsmål underveis.

Last Will kan kjøpes her.

One thought on “Episode #120 – Det siste testamentet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.