Lord of the Rings: The Confrontation – Ypperlig spill for to som du ikke får tak i

Lord of the Rings: The Confrontation

  • 2-2spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Doktor Reiner Knizia er kjent for mye rart i spillene sine, men det som gjerne går igjen er mengden av spill han presterer å produsere. The Lord of the Rings: The Confrontation er ett av hans veldig mange. En annen ting han er kjent for er også å ikke ha spesielt mye tema i spillene.

Tema i spill handler mer enn bare grafikken. Jo, dette er Ringenes Herre, men hvis du slenger på Ringenes Herre på Ludo, blir det ikke et Ringenes Herre-spill fordeom. Det er og blir Ludo med litt pen grafikk. Jeg tar dette opp da det er mange likheter med spillet Stratego. Er dette mer enn bare påklistret tema?

I likhet med Stratego er det et spill for to spillere, der hver spiller har brikker med forskjellige verdier. Verdiene er kun synlig på den ene siden av brikken, og er altså usynlig for motstanderen. I tillegg skal du flytte brikkene nærmere motspilleren i forsøk på å slå dem ut.

Der stopper likheten med Lord of the Rings: The Confrontation

Antallet brikker er mange færre i forhold til Stratego. Du har kun 9 brikker du trenger å forholde deg til, men alle er helt unike. Hver brikke representerer en karakter fra historien til Ringenes Herre og den karakteren har en helt spesiell egenskap som slår til ved helt spesielle situasjoner. I tillegg har motstanderen også 9 brikker med sine karakterer.

Spillebrettet er også helt spesielt, man spiller kan mot kant, men hjørne mot hjørne, noe som betyr at det er få plasser å gå til i hver ende, men flere plasser mot midten. Disse to grepene alene gjør Lord of the Rings: The Confrontation til noe rikere enn Stratego.

Selvsagt er det det gode laget mot det onde laget. Sauron mot Fellesskapet. For å vinne trenger Felleskaps-spilleren å sende Frodo-brikken helt over til motstanderens start-område Mordor, mens Sauron-spilleren bare trenger å finne og drepe Frodo. Alternativt kan han sende inn 4 brikker til Felleskaps-spillerens startområde for en annen type seier.

Men vent, det er mer. (fortsettes under video)

Spillebrettet med spillebrikker til Lord of the Rings: The Confrontation, sett fra Fellesskapets side.
Her ser vi de hvite brikkenes verdier, mens de sorte brikkene på brettet er skjulte.

Ikke nok med at vi har helt unike karakterer, så må vi også bruke spesielle kort. Også disse er forskjellige for hver spiller. Når en brikke møter en brikke til motstanderen, blir det en konfrontasjon. Brikkene avsløres, og da kan det være en effekt. Kanskje det er The Witch King som møter Merry? I så tilfelle vinner Merry umiddelbart konfrontasjonen og fjerner The Witch King fra spill.

Normalt sett er det ikke over så fort. Man må spille kort. Verdien på brikkene viser en styrke. Etter et kort er spilt, er det summen av verdien på kortet og brikken som betyr noe (som regel), og den med høyest verdi vinner konfrontasjonen. Hvis det er likt, ryker begge ut.

Med kortene blir det fort et «jeg vet at du vet»-øyeblikk, og det er ganske underholdende. Jeg tror du kommer til å spille et retrett-kort, så jeg kommer til å spille et av mine lave verdikort bare for å ikke sløse noe bra. Avsløringen skjer, og jeg tok feil. Du spilte et sterkt kort. Jeg tapte konfrontasjonen.

Fire av kortene til Felleskap-spilleren

Som litt krydder på toppen har hver spiller tilgang til noen kort som ikke har verdi, men som endrer litt på reglene.

The Lord of the Rings: The Confrontation er et ypperlig lite spill med mye gjenspillbarhet. Oppsettet er meget kjapt, reglene er lettfattelige og alle beslutninger som må tas under spillets gang er spennende. Du vet aldri hva som er hvor, og ved flere spillinger mot samme motstander får man fort et «meta»-spill, med viten om hvordan spilleren har spilt tidligere.

Jeg syns The Confrontation er en solid klassiker hvor temaet kommer godt frem og har spilt det mange ganger.

For variasjonens skyld kan man snu karakterene til motsatt side for å få tilgang til helt nye egenskaper og gir stadig frisk pust til spillet.

Frodobrikke med verdi 1 og en Orkebrikke med verdi 2.
Søk etter Lord of the Rings: The Confrontation her.
Sammendrag
Dato
Spill
The Lord of the Rings: The Confrontation
Bedømmelse
51star1star1star1star1star