Mage Knight – det utrolig mektige spillet (og regelbok)
«Gå fremad, min undersått! Brenn landsbyer, ødelegg klostre, skaff dere lojale hærer og stjel magi fra trollmennene! Legg byer i ruiner! Hvorfor? For gøy, vel!» Det er omtrent slik historien går frem i Mage Knight.
Dine gudaktige mestre bestemmer seg for at noe skal skje og du må stå til ansvar for at ønskene deres blir oppfylt. Du er en Mage Knight, en veldig mektig skikkelse som ikke trenger søvn. Du kan overvinne store hærer og monstre helt alene og er omtrent uovervinnelig. Du er dog ikke eneste Mage Knight. Motspillerne dine er også sendt ut på det samme oppdraget. Du må gjerne ødelegge for dem, sålenge du til sist har gjort det best.
Mage Knights utrolige designer
Dette er virkelig et stort spill. Spilldesigner Vlaada Chvátil er kjent for andre store titler som Through the Ages, Dungeon Lords, Galaxy Trucker og … kremt … Graenaland. Noen av spillene er større og tyngre enn de andre, men denne gangen har han virkelig gått helt av skaftet. Her får du to stykk regelhefter på 20 sider med minimal skriftstørrelse og lite bilder, samt et hav med kort i tillegg.
Det hele er ganske overveldende fra første stund, uten tvil. Men heldigvis så er det ene regelheftet en gjennomgang av spillet, steg for steg. Du kan rett og slett sette deg ned, sette opp spillet og følge instruksene mens du spiller. Etter hvert som det dukker opp nye ting, så slår du det bare opp i samme regelhefte. De andre reglene trenger du sjeldent og kanskje ikke i det hele tatt i begynnerspillet.
Du spiller altså en Mage Knight. Din oppgave er gjerne å overta en av byene i den verdenen du blir sendt til, gjennom en portal. Alt er uutforsket og du må bygge opp kreftene dine før du er sterk nok til å overta byen. Du har en tidsfrist og må ikke nøle for mye på veien. Alle Mage Knights begynner med like kort, med unntak av ett som er unikt. I tillegg er hver Mage Knight unike med tanke på hvilke egenskaper de kan erverve seg underveis.
Noen er sterke på å skaffe seg nye følgere, mens andre kan bruke skade fra tidligere kamper til å bli enda sterkere senere. Du trekker 5 kort fra bunken din helt i starten av spillet. Når bunken er tom, er du ferdig for dagen. Om de andre spillerne har mange kort igjen som ikke er brukt, så er det synd for dem. Du annonserte at dagen var over, så de må også slutte av. Så går det over til natt – en ny runde.
Etter hvert som du dreper monstre, så endres ditt omdømme med lokalbefolkningen enten positivt eller negativt. Godt omdømme gjør det lettere å skaffe seg nye følgere som kan hjelpe deg i strid. Dårlig, så blir det selvsagt vanskelig. Men da har du gjerne skaffet deg andre goder som gjorde at det var lønnsomt å få dårlig omdømme. Du har kanskje overtatt et slott eller magikertårn. Disse gir deg enda flere kort på hånd eller ny magi å leke deg med.
Magi i dette spillet her er meget kraftig, men også vanskelig å bruke. Den sterke (og mørke) magien krever at det er natt, samt sort mana i tillegg til vanlig mana. Og det finnes hele 6 manatyper å forholde seg til – og bare for å gjøre det «enkelt», finnes de i to varianter, nemlig rå mana og krystall.
Maksimal utbytte av kortene i Mage Knight
Hvert kort på hånd kan brukes til å flytte figuren din med, angripe eller forsvare mot motstanderen din. I tillegg kan de brukes til å handle soldater med. På kortet finner du to muligheter – normal og avansert bruk. Den normale kan som regel brukes som den er, mens den avanserte versjonen krever mana i fargen til kortet bare for å kunne brukes. Og av og til finner du ut at du må ha enda en mana for å faktisk bruke egenskapen du har aktivert. Men det er et problem: manaen som er tilgjengelig for alle er det bare lov å bruke én av per tur. Resten må du skaffe på annet vis.
Kamp! Du må jo krige med kortene dine i Mage Knight. Ikke nok med at du må bruke et kort bare for å flytte deg inn i slottet du vil angripe, men du må også passe på de forskjellige egenskapene til monstrene. Det rangerer alt fra å være forsterket bak en mur, ha giftangrep, paralyserende angrep, kjapt angrep, brutalt angrep, ild- eller frostangrep og så videre. Dette er mange ting du må forholde deg til som angriper. Av og til vet du hva du møter, men ofte er trusselen skjult helt til du går i angrep. Og da er det ingen vei tilbake.
For det som er fantastisk med spillet er at du hele tiden kan trekke tilbake det du har gjort, sålenge du ikke har avslørt noe ukjent Har du for eksempel funnet ut hvilken fiende som skjuler seg i et slott ved å gå til angrep, er det for sent å snu.
Du kan legge ned kort, bruke mana og krystaller, prøve deg litt frem og kanskje angre eller endre på hvordan du bruker kortene og soldatene dine. På denne måten kan de andre følge med på at du gjør det riktig, men også komme med innspill som faktisk hjelper deg, slik at spillet får fremgang. Om du ikke klarer å blokkere angrepet så må du ta skadekort.
Skadekortene tar bare plass på hånden din og er ubrukelige. Men pass på, om du ikke får dem bort før neste runde, så ligger de i bunken din og venter på å dukke opp igjen. Du glemmer ikke skaden fra i går. Men kanskje velger du å blokkere all skade og heller unngå å drepe monsteret. Eller motta all skade og drepe monsteret. Ditt valg – om du har mulighet, selvsagt.
Kvalitet eller kvantitet
Men en liten advarsel om dette spillet: komponentene ser fantastiske ut, med ehhh… «helt ok» ferdigmalte figurer og byer med solide grunnbaser. Problemet er kortene. Kortene ser fantastiske ut med sine illustrasjoner, men dessverre er kortene veldig tynne og mottakelig for fuktighet, og det skal veldig lite til for å skade dem. Noe av det første jeg gjorde var å anskaffe sleeves til dem, noe som gjorde det ekstra vanskelig å få alt ned i esken igjen.
Esken er virkelig liten, spesielt når de bruker solid plastikk med mye luft for å sikre at figurene står stødig. Og med kort som blir ekstra tykke på grunn av sleeves, blir det ekstra utfordring. Jeg anbefaler en liten ekstra investering for å få sleevet disse kortene før fettete og fuktige fingre og bord begynner å ødelegge dem.
Når alt kommer til alt, så kan jeg ikke anbefale spillet om du ikke er virkelig giret på å spille den slags. Ikke nok med at du må sette deg ned alene i timesvis bare for å lære spillet, men du må også få med deg noen venner til å bruke mange timer på å spille det også, etter å ha lært dem opp. Og når jeg sier at du må sette deg ned alene, så mener jeg det også.
Du bør virkelig ha lært deg spillet selv før du legger «byrden over på andre. Det å forstå flyten og gangen i spillet er essensielt for å kunne lære det bort. Men det å lære spillet bort er faktisk ikke så vanskelig, så lenge de kan spørre deg om ting som skjer, at du er forberedt på de forskjellige elementene som dukker opp.
Men! Hvis du er av den typen som digger dette temaet, gjerne har venner som også gjør det og dere klarer å kose dere med store prosjekter, så er dette en varm – VARM! – anbefaling. Bare se opp for analyse paralyse.
Søk etter Mage Knight: The Board Game her.
Kjempebra omtale! Eg har sett kanskje 3 stykk no og alle dei andre er lengre, minde informative og kjedligare. Eg kommer heilt sikkert sjå på fleire av dine episoder når eg skal kjøpe spill neste gang.
Ja, det er kanskje bra å skrive at eg har sett tre omtaler frå andre personer (f.eks. dice tower) om samme spill, ikkje tre andre av takras som var mykje dårligare.
Takker og bukker 🙂
Jeg har selvsagt veldig stor variasjon på mine omtaler også, stort sett på grunn av tidspress. Kjempeflott at du liker det du ser, det motiverer meg til å fortsette 🙂
Tilbakeping: Luke nr. 10 – Mage Knight « Preikestolen Gamers