MidWinter 2023 – Oppsummert!

Transkripsjon:

Vi kjenner vel alle til uttrykket “så mange spill og så liten tid”, og da er det godt at det finnes arrangement som åpner for nettopp spilling i storskala, gjerne over en helg eller langhelg. En av de eldre arrangementene som har holdt på nå i 16 år, er Haugalandets Midwinter, og der var jeg endelig tilbake igjen i år.

Velkommen til Brettspill med Takras, her skal det snakkes om brettspill, kortspill og alt mulig som hobbyen vår berører, og denne gangen skal jeg snakke kort om MidWinter for 2023 og hvilke spill jeg fikk spilt den helgen.

Hvis du har lyst å lære litt om andre arrangement rundt brettspill som kommer i 2023, så nevner jeg en del i slutten av episoden, så vel som lenker i beskrivelsen under videoen.

Jeg hadde egentlig lagt fra meg ideen om å reise på grunn av logistikk-utfordringer. Men så ville MidWinter-styret hyre meg inn for å lage en video av arrangementet, en reklamefilm, om du vil. Den jobbes med per i dag, så det er bare å vente i spenning til den er ferdig.

Men på grunn av at jeg ble spurt, gjorde jeg meg ekstra anstrengelser for å få det til, og det innebære blant annet å ta snarveien fra Stavanger til Haugesund, via Kristiansand. Så ja, det ble en del timer med bil.

Så I og med at jeg jobber med en annen video, blir denne episoden en oppsummering av spill jeg fikk spilte hva jeg syns om dem, og litt som jeg fikk oppleve.

MidWinter 2023 ble avholdt helgen 9-12 mars i år, og har stort sett hvert den første uka etter vinterferien i Haugesund.

Som alltid når man tar turen vestover må man belage seg på ferje. Verken jeg eller han jeg satt på med, Morten, hadde egentlig med oss noen korte spill. Men, jeg fant heldigvis ut at jeg hadde pakket med meg Hey, That’s my Fish, et spill som har like lang tid for oppsett som spilling, men som er kjapt og enkelt og ganske så gøy. Morten låste seg inn i et hjørne i trekk nummer 2, og det sikret meg seieren allerede da. Et kjekt lite spill, som kan være litt gøyere med flere spillere, for da har man nesten ingen kontroll, og kan kjefte på hverandre med godt humør. Jeg gir det 7/10.

Vi kom ganske så tidlig på torsdagen, og det var svært få folk som hadde benyttet langhelgen for å starte tidlig. Men det var lett å få i gang et lite vente-spill, så det ble Welcome to the Dungeon. Her skal vi skryte på oss hvor tøffe vi er, og hvor mange monstre vi klarer å bekjempe og med hvor lite utstyr. Og plutselig ender du opp med å måtte bevise det. Et kjekt lite bløffespill kombinert med hvor lenge du tør presse lykken. Det skal få 8/10 denne gangen.

Og når vi først er inne på bløff, fyrte vi opp spillet Skull, som egner seg godt til pub-spilling. Du har fire “kort”, så og si. Tre av dem er roser, den siste er en hodeskalle. Hver runde kan du på din tur enten legge ned et av kortene dine, eller begynne å by på hvor mange roser du klarer å finne. Og hvis du vinner budet, må du vise alle dine egne først, og så begynne å flippe andre sine kort og håpe du ikke finner hodeskalle. Veldig enkelt, veldig kjekt, og flotte komponenter. Er nok best når man er i mer fritt humør, så 5/10 denne gang, men liker det ellers godt.

Så over til min absolutt favoritt, nemlig Battlestar Galactica. Det ble en ganske så sær runde denne gangen. Det var overflod med mytteri-kort og treachery-kort, og en spiller brukte hele tiden i fengsel. Men han skulle ikke bli der alene, og det ble mye “rare” situasjoner denne gang. Selv var jeg Cylon Leader, men klarte ikke å bli med på noe lag, så jeg tapte uansett utfall. Så det ble et rart spill denne gangen, men har det alltid kjekt sammen med de jeg spiller med, så tiden flyr avgårde. 10/10 alltid.

Isle of Skye er det lenge siden jeg har spilt, og jeg kan ikke helst skjønne hvorfor. Du bygger ut ditt lille rike litt som med Carcassonne, bare mye mer som er tillatt av plassering. Én budrunde rundt bordet, kjøp og legg brikke, og tell poeng ut fra hvilken runde det er. Og catch-up mekanismen er også veldig fin, de som er bakerst får ekstra penger avhengig av hvor mange som er foran dem. Et flott spill, et enkelt spill, og et som ikke trenger utvidelser. 8/10.

Men det saftigste spillet for helga var gjerne War Room. Dette spillet kommer fra designer av Axis & Allies og tar for seg hele andre verdenskrig, hvor man skal kjempe med tropper, mariner og fly. Halve kloden er kamp-arena, og en del historiske elementer kommer også inn i spill, som aggresjons-pakt mellom japan og russland.

Det er to lag, Aksemakten mot de allierte, og ordre skrives ned i hemmelighet hver runde, sammen med et skjult bud på hvor tidlig i rekkefølgen man ønsker å gå. Det er vanvittig mye å holde oversikt over her, med haugevis av nasjoner og tilhørende tropper, grenseland og hva som er lov og ikke.

Etter alle kommandoer er gjennomført skal vi gå gjennom strid overalt, og det er en helt egen prosess med prioritet og en haug med terninger.

Etter strid kommer det en stress-fase som kan gå ut over moralen, som igjen medfører tap av noe.

Vi brukte gjerne 4 timer på første runde, av sikkert mange, og kom i gang med runde 2.

Jeg logget 6 timer og 20 minutt med faktisk spilling, men det ble naturligvis mange pauser i form av mat, regler og andre turneringer som dukket opp.

Vi satte oss ned kl 9 på morningen og pakket ned sikkert kl 21 på kvelden. Da hadde vi spilt 2 runder.

Et veldig kult spill! Men, et spill som ikke egner seg på en plass som Midwinter, hvis man har ambisjoner om å spille flere spill og med flere spillere. Men selve spillet frister til gjentakelse. 8/10, siden Midwinter ikke var rett plass for dette.

Foundations of Rome har jeg hørt mye om, spesielt at det hadde overdådig produksjon som ville sette deg tilbake med 2000 kr. For det beløpet forventer jeg noe episk, men Arcane Wonders har altså valgt å gjøre det for et abstrakt spill.

Kopien jeg spilte var veldig flott og alt var malt. Selve spillet minnet om Bunny Kingdom. Du drafter koordinater som blir ditt, og så kan du bygge ut på disse koordinatene etter hvert, som i Big City. Vi spilte kun grunnspillet, og ja, det var nok en 7-er. Blir det bedre med alle de ekstra modulene og utvidelsene? Skeptisk, men sier ikke nei til å prøve.

Magitoppen er ikke høyest på lista, men jeg er alltid på utkikk etter spill å spille sammen med de minste i familien. Magitoppen virker å være akkurat passe nå, og fikk spilt det sammen med et barn under Midwinter. Jeg tror hun likte det godt, og jeg håper det samme for mine. Jeg syns og det var kjekt, og prøve å gjette hvordan en klinkekule skal falle ned en bane og samtidig ha litt flaks. 4/10 for meg under Midwinter, men sammen med barna hjemme er det en klar 9-er, kanskje en 10-er til og med. Ekstra bra når de hele tiden sier “dette var gøy” mens de spiller.

Nemesis er absolutt ikke ukjent for meg. Vi hadde bare lyst å finne én til spiller, og da tenkte jeg selvsagt på personen som eide denne kopien. Jeg fant ham, og spurt om han ville. Han sa bare “tuller du?” Og et alvorlig blikk i ansiktet. “Neida, jeg tuller ikke”, svarte jeg. “Jeg har spilt det tre ganger denne helgen allerede” sier han. “Men jeg er med”. Større kompliment får man ikke om et spill, vel? Vi hadde en albatross ombord denne gangen. En ulykkesfugl, rett og slett. Overalt hvor han gikk, var det brann, støy eller monstre. Han døde fort. Og da han forsvant, forsvant også de store uhellene. Jeg klarte det nesten! Alle andre var døde. Men to av motorene var ødelagte. Vi hadde ikke tid til å sjekke dem. 10/10.

Downforce blir av den enklere sorten, hvor man ikke har direkte kontroll over sin egen bil, men man kan vedde på hvem man tror vil vinne underveis. Jeg har byttet ut bilene med miniatyrer fra Mario Kart Monopol og 3d-printet en drøss med annen pynt for å løfte det visuelle til et helt annet nivå. Spillet er helt greit, men det er ekstra gøy med Mario-tema. Jeg har til og med fått laget power-ups som kan brukes underveis, som det blå skallet, bananskall, sopp og mer. Vi spilte uten det denne gang, ble enige om å spille om igjen neste dag, men det ble selvsagt ikke slik. 8/10.

Hesteveddeløp er det ikke få av, og Long Shot er intet unntak. Dette heter Long Shot: The Dice game og kommer med hele to terninger. Det er et roll-and-write, men til å hete “the dice game” virket to terninger litt underlegent, med tanke på hvor mange andre komponenter spillet kommer med. En spiller triller terningene, og de bestemmer hvilken hest du kan gjøre en handling med. Kjøp hesten, vedd på hesten, gi den en boost, eller sats på bonuser som gir deg andre bonuser. Et ganske interessant spill, men litt knotete når man er seks spillere og må vente på tur for å gjøre triks i Ludo. 7/10.

Jeg må innrømme en ting: Jeg har ikke spilt The Crew. Ja, jeg vet. Et coop-spill som “alle” snakker om. Grunnen er at jeg ikke er spesielt glad i trick-taking spill. Og det er på grunn av meta-gamet, spillet i spillet som ikke er i reglene. At man må lese de andre spillernes intensjoner ene og alene ut fra hva de spiller. Inside Job er et trick taking spill som skal minne litt om The Crew. Alle jobber sammen for å klare 7 av 10 oppdrag. Men, én av oss er forræder. Som forræder vil du sørge for at vi ikke klarer så mange oppdrag, eller kapre til seg 5 stikk alene. Uten å bli avslørt. Jeg likte det. Før vi rakk å få til noe meta-game. Vi klarte ikke oppdragene men klarte å avsløre forrøderen og vant på trøstemåten. 7/10.

Murder Party: The Curtain Falls er egentlig ikke et brettspill, men et spill. Et typisk “how to host a murder”. Det står 1-6 spillere på eska, men jeg tror vi gjorde det beste og spilte med 6 spillere. Alle får tildelt en rolle hver. Og så: et drap har skjedd! En av oss er den skyldige. På baksiden av rollen vår står en historie vi skal lese hver for oss, og hva vi prøver å utføre. Så kan vi snakke sammen så mye vi vil, på 10 minutt, og dele historier. Tilsammen skal vi avsløre morderen. Dette er også en type spill man bør spille isolert fra støy og leven, så vi fikk ikke den beste opplevelsen, men det var kjekke 2 timer, til tross for at esken sa 60 minutt. 6/10. Kan ikke spilles igjen.

Et spill som har blitt sammenlignet med både Nemesis og Battlestar Galactica, to spill jeg allerede har nevnt i dag er Stationfall. En romstasjon styrter mot jorden, og bare minutter gjenstår. Igjen er det skjulte roller, men alle kan styre alle rollene. Vi spilte med 7 spillere, og det betyr at det er 10 roller på brettet, alle helt unike og med forskjellige mål. Jeg satt med følelse av overvelde av informasjon og maktesløshet i hva jeg kunne gjøre. Fire av de andre hadde spilt det før og visste hva de gjorde. Til slutt krasjet stasjonen og spillet var over. Telling av poeng: jeg vant! Fullstendig ufortjent, men jeg tar den seieren, for jeg ante ikke noe som helst. Jeg følte det var for mye. Men, etter hvert som tiden gikk og jeg kom hjem, har jeg tenkt på dette spillet. Jeg likte det jo. Egentlig. Må prøves igjen! 8/10.

Enda et spill jeg har endra tema på et Sniper Elite. Endret fra fascistiske tyskere i andre verdenskrig til fascistiske stormtroopers i star wars. Jeg tok det med fordi en i Haugesund hadde sett Shut up and Sit Down-anmeldelsen, hvor konklusjonen var at alle som spilte fascistene var der kun for å gjøre at sniper-spilleren hadde det gøy. Jeg spilte da fascister denne gang. Jeg er enig i at dette er best som 2-manns spill og kan godta tre spillere, så lenge de to fascistene jobber godt sammen og ikke alpha-gamer. Han klarte å sprenge opp første oppdrag, men kom seg ikke bort derfra siden. Han ville prøve det igjen med flere for å få bekreftet eller avkreftet anmeldelsen, men det ble det ikke, så jeg vet ikke hva han mente til slutt. Hvis du hører på Espen, gjerne gi ditt inntrykk blant kommentarene. For meg var det 8/10.

Moderne ordspill er jo gøy, type Codenames eller Just One. Det ble spilt en del So Clover, og det er tydelig mye spilt, for vi måtte finne whiteboard-tusjer fra andre spill, da disse var helt tomme for juice. Her skal vi koble sammen to ord med ett annet ord, og gjøre det fire ganger, ut fra kort som ligger i midten, og etterpå tilføye et tilfeldig nytt kort og så skal de andre gjette fasit. Alltid spennende å komme på ord som sammenknyttet andre ord og utelukker noe annet. Kombinasjonene er det som gjør det gøy. Og så skal man i tillegg gjette til seg hva de andre har gjort med sine brett. 7/10.

Fun Facts var mer en aktivitet enn et spill, men det var også gøy. På en skala fra 0-100, hvor redd er du for høyder? Du skriver tallet ditt på en brikke og legger den ned på midten av bordet, med tallet skjult. Neste spiller gjør det samme, men må legge over eller under din brikke. Er hen mer eller mindre redd for høyder enn du? Sånn går det rundt bordet og til slutt kan du flytte din egen brikke, før alt blir avslørt. Om rekkefølgen stemte, blir det full pott. Og så går man til neste spørsmål. 7/10.

En deckbuilder-favoritt er Dale of Merchants. Vi fant Collectors box og dro det fram, og fant ut at alle kortene bare lå i en eneste stor bunke. Kortskille-arkene lå i en bunke for seg – ubrukt. I alle dager. Heldigvis lå kortene samlet, men det tok litt ekstra tid å finne de riktige. Klokka var allerede nær 2 på natta, og vi spilte med noen treige skilpadder og treige bevere, og det ble en veldig sær runde, hvor en spiller hele tiden gjorde masse komboer og triks i Ludo. Men, det han ikke gjorde, var å prøve å vinne. Mens vi andre gjorde vårt, brukte han like lang tid som oss andre tilsammen. Det virket som en eeeeevighet. Men vi brukte bare 90 minutt på spillet, det bare føltes veldig langt. Ikke lurt å spille dette midt på natta. 5/10, men ellers mye bedre score.

På ferjeturen hjem fant jeg frem et spill jeg ikke fikk solgt på auksjon. Signert og greier! Dungeon Rush, fra skaperen av Nations. Vi har to helter hver med hver sine egenskaper, og så skal vi avsløre monstre og angripe dem. Og det gjøres på likt, og man bruker venstre og høyre hånd som representerer venstre og høyre helt. Matche opp symboler og prøve å bli bedre. Jeg hadde en ubrukelig busemann som aldri møtte monstre med buer som svakhet. Det ble labert. Kjekt og kjapt spill. 7/10.

Det var det jeg fikk spilt under Midwinter. Altfor mye av tiden gikk til War Room, og en del tid gikk også til å filme lokalene og fikse litt intervju. 

Et siste høydepunkt var å høre Kristian Amundsen Østby holde foredrag om å designe spill og fortelle om hvordan Revive ble til, fra spire til tre. Veldig godt presentert, med et snev av humor og gjennomtenkte resonnement. Veldig bra, håper å høre mer fra ham på talerstolen.

Men jeg vil si tusen takk til Midwinter-komiteen og alt det de gjør for at alle oss andre skal ha det kjekt. De arrangerer spille-lokaler og konkurranser, og får ikke tid til å spille selv, bare for at alle andre kan kose seg. Tusen takk igjen til alle som gjør dette mulig.

Hvis du gikk glipp av Midwinter, eller var der og likevel klar for flere arrangementer, har jeg klart å finne noen nye, så vær klar med penn og papir, eventuelt sjekk beskrivelsen av videoen etterpå, for her kommer det flere arrangement som dukker opp i løpet av 2023!

MidgardCon i Horten – https://spillkveld.no/midgardcon/

Brettspillcon – https://brettspillcon.no/

SPEL i Sandnes – https://aleajactaest.no/spel/

Grimcon i Grimstad – https://www.facebook.com/events/650570813278279/

Hexagon i Trondheim – https://hexconspillfestival.org/

SpilleTrille I Bergen – https://www.facebook.com/groups/228323540562941/

Kjellercon I Oslo – http://www.kjellercon.no/

Til sist var det en event som skilte seg ut fra resten, nemlig

Ticket to Ride Ultimate – spille alle de forskjellige variantene av Ticket to Ride – SAMTIDIG! 

Konseptet virker å være at alle kartene skal brukes, og alle variantenes regler også. Det skal være en workshop 21 mars for å utvikle reglene, men det er dessverre for sent å melde seg på når denne epiosoden kommer ut. Men, selve eventen er 15. april.

Ticket to Ride i Oslo – https://www.facebook.com/events/191780173484835

Du finner lenker til alle arrangementene i beskrivelsen til youtube-videoen, hvis det var noe du syns kunne passe bra. Er det flere åpne arrangementer i 2023 jeg ikke listet opp, så gjerne kommenter under.

Dett var dett for denne gang, det ble en litt lenger episode enn tiltenkt, måtte jo ta igjen den korte fra forrige uke.

Tusen takk for at du holdt ut så lenge. Husk å trykk liker, abonner og del med venner. Vi snakkes!