Nemesis – Før du kjøper: la oss snakke om utvidelser

Aaaah Nemesis. Den perfekte atmosfæren. Klaustrofobi. Paranoia. Aliens som brettspill, hadde de bare hatt lisensen. Dette spillet har jeg snakket varmt om flere ganger og det er ikke uten grunn. Men visste du at det finnes flere utvidelser, og til og med et helt nytt Nemesis-spill?

Velkommen til Brettspill med Takras! I denne episoden skal jeg snakke om Nemesis, men kanskje aller mest om utvidelsene som eksisterer. Er de verd å ha?

Hvis du ikke kjenner til Nemesis, handler det om følgende: Det er i fremtiden. Et romskip er på vei tilbake til jorden. Ferden er lang og skipet må reise i hyperfart. Ulempen med det er at alle må legges i dyp søvn i trygge sovekapsler. Er du ikke i dem, vil G-kreftene fra hyperfart drepe deg momentant.

Noen enkelte av mannskapet våkner. Noe er galt. Dere ble haste-vekket og fortsatt litt groggy, at dere ikke husker helt hvor ting er i skipet. Men for å gjøre ting verre: foran dere ligger et maltraktert lik. Hva i all verden har skjedd?

Uansett, dere er vekket for en grunn. Dere må finne ut om dere fortsatt er på vei til jorden, og om motorene virker.

Eller. Må dere det? Hvorfor ble akkurat dere vekket opp? Kanskje akkurat du er så lojal mot selskapet som eier skipet, at du gjør alt de ber om? Som å ødelegge skipet? Sørge for at noen andre ikke kommer hjem i live? Sikre deg et eksemplar av noe ukjent og farlig?

Uansett hva grunnen er, må dere jobbe sammen for å klare det. Inntil du innser at du har klart det du kom for å gjøre, og kan begynne å sikre deg selv.

Dette er et samarbeidsspill uten forrædere. Men ingen bryr seg egentlig om hverandre. Du bryr deg kun om deg selv. Men du må ha hjelp. Alle tenker akkurat det samme.

Jeg elsker hvordan Nemesis skaper en meget god stemning, med stadige utfordringer og fortvilelse. Hvis man overlever spillet kan man se på det som en bonus. Stort dett dør alle sammen. Og det er gøy!

Grunnspillet er nok i seg selv. Masse variasjon, både i sammensetning av spillerne, hva slags hemmelig oppdrag dere har, hvordan skipets rom henger sammen, hvordan romvesnene oppfører seg og mye mer.

For å starte lista med et hardt fakta: du trenger ikke mer! Men, du har kanskje lyst på mer. Så da skal jeg prøve å hjelpe: jeg har nemlig prøvd alt sammen!

Så, grunnspillet Nemesis er på topp, uten tvil. Et strålende spill.

Den første utvidelsen jeg vil snakke om utvider faktisk spillet. De andre erstatter noe.

Ulempen med den første er at den ikke er til salgs noe sted. Det må kjøpes brukt. Nemlig Aftermath.

Aftermath fortsetter spillet etter man er ferdig. Så lenge skipet ikke ble ødelagt. Skipet fortsetter ferden sin uten våkent mannskap ombord. Et mindre romskip finner Nemesis og docker seg til det.

Dere er nå et nytt mannskap, med nye oppdrag, som skal gå gjennom det samme brettet som før. Aftermath innfører et alarmsystem som tvinger mye mer samarbeid, og ikke minst så varer det bare i få runder. Det tar under en time å spille det.

Det er vel og greit. Jeg liker muligheten å spille videre på brettet. Men det jeg digger med Aftermath er at den kommer med helt nye karakterer, som spilles veldig forskjellig fra resten.

Nå kan du ta rollen som Androide, som ikke kan bli infisert, men som går tom for strøm

En fange med biomekanisk arm som kan rive av rør overalt som våpen, 

En dusørjeger som har ei utrolig nytte bikkje med seg,

En psykiater som liker å ikke være alene og å overtale andre karakterer til å gjøre handlinger

Eller selveste sjefen for oppdraget, en gammel mann som hjelpes rundt av en robot, med skikkelig slagkraft.

Karakterene alene gjør utvidelsen verd det. Så ekstra mye variasjon, og jeg syns alle er gøye å spille som.

I tillegg kan du få tak i (igjen: brukt) en Medic, frittstående fra alt sammen. Hun er og veldig gøy å spille som, og igjen, nyttig og unik, som alle andre karakterer.

I tillegg til Aftermath og figurene fulgte det også med Void Seeders. De kan kjøpes i butikk som separat monsterpakke. Void Seeders er en annen type romvesen som har mer tilfelles med Cthulhu mythos enn Aliens. Monstrene er egentlig ikke der. De er bare syner. Men de er såpass reelle at de kan gi deg fysisk skade

Det er nok selvskade her, men du tror det er monstre. Hvis du ikke bekjemper monstrene, vil du få et problem. Etter hvert som spillet går, blir spillerne mer og mer gal, og til slutt bli helt sinnsyke at de taper spiller.

Monstrene er mye enklere å drepe enn noen av de andre pakkene og spillet får en ganske annerledes dynamikk. Jeg liker den.

Så er det en monstertype jeg aldri ble fristet til å prøve: Carnomorph. Ut fra beskrivelsen hørtes det ut som at spillerne ville dø veldig fort og bli om til monstre. Ikke helt, viste det seg.

Monstrene begynner smått. Etter hvert så konsumerer de andre organismer på brettet, type lik, alien-egg og andre monstre. Når det skjer, vokser de. Og blir skumlere. Før kunne man finne svakheter til monstrene. Nå er dette motsatt: etter hvert som de vokser, får de styrker. Vi kan annulere styrken ved å forske på objekter i laben som før.

Det er helt klart en vanskeligere gruppe monstre enn Intruders som er I hovedspillet, men jeg likte hvordan de endret veldig på dynamikken i spillet, så jeg spiller gjerne igjen med dem. Jeg ble positivt overrasket.

Det var det for grunnspillet. Man trenger virkelig ikke mer enn grunnspillet, det er mye glede der. Men hvis du finner ut at du spiller det ofte, så er det fint å ha muligheten å forandre litt på ting.

Så ble det annonsert en hel oppfølger. Nemesis: Lockdown! Nå var det ikke lenger ombord på et romskip, men på en planet. Der er det en base, og i den basen driver de og forsker på romvesnene.

Bare for å gjøre det interessant, så er det her man havner etter å ha overlevd Nemesis. Jepp. Noen fant skipet ditt på vei hjem til jorden. Du trodde du var trygg, men våknet i stedet opp i et isolasjonsrom i en base på Mars.

Noen av spillerne starter som en overlevende fra Nemesis, mens andre starter som uvitende ansatte på basen som bare gjør rutinemessige ting.

Og selvsagt. Selvsagt går et galt. Monstrene har sluppet fri. Og det er på nytt en kamp om overlevelse.

Nemesis Lockdown har akkurat det samme premisset som Nemesis, men med et helt nytt karaktergalleri. Og karakterene er det jeg liker aller best med Lockdown. De er veldig unike fra Nemesis og spiller på de nye mekanismene her.

Og mekanismene her er… det jeg finner både bra og ikke så bra.

Nemesis har nok, egentlig. Lære deg mekanikkene, symbolene, handlingene du kan gjøre, hvordan monstrene oppfører seg. Hvordan en runde går. Hvordan kamp fungerer. Hvordan skipet kommer frem. Hvordan ødelegge skipet. Hvordan faktisk vinne! Og mye mer.

Så kommer Lockdown. Det har mye av det samme, men legger til mye ekstra. Nå er det strøm. Basen er inndelt i tre etasjer, samt en heis som kan reise mellom dem. Alle disse fire elementene trenger strøm for å ha lys og operere. Så, man har en ny mekanisme for strøm, som krever flere komponenter og enda mer forståelse før man går inn i spillet.

Monstrene elsker mørket. Spesielle ting skjer i mørket. Ny regel. Hvis du har lys, får du tilgang til en ny terning. Ny regel. Strømmen kan skrus på og skrus på enda mer.

Ikke nok med det, har man nå fluktkapsler som man kan rømme via. Men der er det også et helt nytt system å lære seg.

I tillegg har selskapet som eier basen en nødplan! Og den planen kan bety at den plassen du trodde var trygg, ikke var det!

Og så har man kunnskap, som jeg faktisk liker ideen bak. Men igjen, enda mer regler.

Lockdown prøver å gjøre så utrolig mye mer enn Nemesis. Det fungerer, jeg setter pris på det. Men… det er for mye. Altfor mye å lære bort til nye spillere. Alt for mye å forholde seg til. Altfor mye dill og tekniske ting i reglene rundt dette nye.

Det jeg prøver å si, er at hvis du har lyst å prøve Nemesis og vil kjøpe det for å prøve: gå for hovedspillet. Lockdown er for meg, kun for de som allerede kjenner godt til Nemesis og spiller det mye, og vil ha mer.

Nemesis Lockdown prøvde å gjøre altfor mye og jeg føler ikke det er utviklet nok, dessverre. Det ER gøy, men det ER for mye.

Det fins også et plante-monster i Nemesis, eller sopp, om du vil. Den kom kun ut som strech goals til Lockdown-kampanjen på Kickstarter, men jeg ser at Gamezone har en kopi igjen. Ærlig talt så er den kun nyttig for de som har grunnspillet med strech goals derfra, og Lockdown. Men Cythrid, som de heter, er en artig motstander, en sopp som forplanter seg rundt i skipet eller på basen, og det er vanskelig å stoppe den. Litt aktuell nå med Last of Us tv-serien.

Hvis du har den, ville jeg prøvd den på grunn-nemesis først og fremst. Første gang jeg spilt med soppene var på Mars, og det var så mye annet som skjedde at jeg ikke rakk å få noe inntrykk av monsteret. Men på Nemesis var den kul. Det er en av de mer kompliserte monstrene å spille mot. Masse små detaljer her og der, så ikke den best strømlinjeformede, kan du si.

Ja, da var vi til veis ende! Har du spilt Nemesis? Er du enig eller uenig med noe jeg har sagt her? Gjerne kommenter under videoen.

For andre henvendelser kan du kontakte meg på podcast@takras.net.

Det var det jeg hadde å si om alt om Nemesis. Jeg elsker dette spillet. Det er bare så gøy og uforutsigbart. Om man i det hele tatt overlever, så er det som sagt bare en bonus. Og hvis man vinner i tillegg? Wow, det er jo prestasjon!

Tusen takk for ta du så på. Husk å trykk liker og abonner-knappen der nede. Vi sees.