Port Royal – Episode #152

Port Royal

  • 2-5spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 118,-

Port Royal består av en bunke med ca 120 kort, men likevel har det egne «komponenter» for penger. Selve spillet er meget enkelt og kommer ikke med noen nyskapende mekanismer, men det lager en god kombinasjon av ting vi allerede kjenner til som gjør spillet til noe helt unikt.

Du kjenner sikkert til Black Jack, det berømte casino-spillet hvor du prøver å oppnå flere poeng på kortene dine enn det huset har. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for å fortsette inn i det ukjente eller stoppe med det du har. Slik er også Port Royal.

På din tur trekker du et kort fra trekkbunken og avslører hva det er. Du kan velge å stoppe nå, eller trekke et kort til. Slik fortsetter det til du velger å stoppe, eller til det kommer to skip av samme farge. Mer om det straks. Om du velger å stoppe, kan du velge å ta ett av kortene du har trukket frem. Hvis det er et skip, så får du inntekt. Ellers er det en person som gir deg fordeler. Men du kan bare velge ett av dem.

Hvis det er kort igjen etter at du er ferdig, får spilleren til venstre for deg mulighet til å ta et kort. Men da må hun betale en penge til deg i tillegg. Slik fortsetter det til alle har hatt mulighet til å kjøpe kort. Deretter går trekketuren til spilleren til venstre for deg, og du får kanskje mulighet til å ta et kort på hennes tur. Men, hvis du velger å fortsette å trekke, så kan det være at turen din blir avbrutt.

En av korttypene i Port Royal er skip. Skipene kommer i 5 farger, og de gir fra 1 -4 penger i inntekt til den som tar kortet. La oss si du trekker et gult skip. Det gir bare 1 mynt. Så du trekker et til. Et blått skip med 2 mynter. Du kan sikkert gjøre bedre. Men så trekker du et gult skip til! Da er turen din umiddelbart over, og du får ingen ting. Hele turen din er spolert, men du har bare deg selv å takke. Kortene er enten skip eller en person. Skipene gir som sagt inntekt, mens personene gir en fordel.

Fordelene varierer i styrke, men det gjør også prisen for kortene. Fordelene er som følger:

  • Ekstra inntekt på en av skipsfargene
  • Sverdstyrke, med mulighet til å jage bort uønskede skip
  • Mulighet til å ta enda et kort når det er din tur til å ta kort
  • 2 mynter hvis det er 5 eller flere kort å velge mellom når du skal ta kort
  • 1 mynt hvis det ikke er noen kort tilgjengelig når du skal ta kort
  • Et oppdrag til ekspedisjon

For å avslutte spillet må en spiller ha samlet minst 12 poeng. I tillegg må spilleren som ha fullført minst én ekspedisjon. Ekspedisjoner dukker opp underveis og krever at du har fullført forskjellige oppdrag, slik som misjonering, bygningsarbeid eller utforskning. Alle kort gir poeng i seg selv, men ekspedisjonene gir ekstrapoeng – og litt inntekt.

Hver mynt i spillet er et kort, men du bruker ikke bildesiden, kun baksiden. Ingen kan se på bildesiden til pengene sine, og det fungerer ganske godt. Noen kort vil på denne måten kanskje aldri komme ut som et valg. Kanskje et ekspedisjonskort du venter på aldri dukker opp, eller det skipet du frykter skal trekkes allerede har gått for denne gang. På denne måten er det ingen som kan holde telling på kortene og være favoriserende for de som husker slikt.

Spillet går kjapt og det er lett å lære seg. Alle får mulighet til å kjøpe kort selv når det er en annen spiller sin tur. Valgene om å trekke nytt kort går ofte på grådighet, men også på hva du tenker deg at spillerne etter deg har lyst på og hva slags bonuser de eventuelt har. Mye flaks kombinert med litt valg er slettes ikke en dum ting, for det fungerer ganske godt.

Men det har også sine ulemper. Som tidligere nevnt i eksemplet så var det to skip fremme, et gult med én mynt og et blått med 2 mynter. Si at du er blakk på din tur. Du må ha penger for å være med når det ikke er din tur. Så én og to penger er for lite. Du trenger minst 3 – selv om også det egentlig er for lite. Men neste kort avlsørte et nytt gult skip. Du er ferdig. Mens alle andre holder på og trekker kort tar kort, sitter du og venter på at det skal bli din tur igjen. Alle skipene med inntekt blir tatt foran nesen din. Så er det din tur igjen. Et grønt skip med 1 mynt. Ikke nok. Neste kort: et grønt skip til! Du er ute igjen. Det hender alle, men som regel med den som trenger penger mest.

I sin helhet er dette et kjekt spill å ta frem når tiden er knapp eller man venter på at noen skal komme på en spillekveld. Ja, det er en filler. Men det gir interessante nok valg og muligheter underveis til å være god underholdning for tiden det tar – med mindre du ender opp som uheldig hele sesjonen. Når du er med i spillet og har penger så er spillet ganske så fornøyelig, og du vil flere ganger stå med flere  og av og til vanskelige valgmuligheter. Men når du havner i pengenød og ikke klarer å hente deg inn så er det forferdelig kjedelig. Du venter flere minutter på at det skal bli din tur, og så er den over før du får sukk for deg. Men det er et spill som hører godt med i en spillsamling med plass til et enklere spill.

Port Royal kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.