Episode #122 – En kvikk runde Qwixx

Qwixx

  • 2-5spillere
  • 15mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 95,-

Trenger du et lite terningspill å ta med deg til hytta? Yatzy er en gjenganger for de fleste, men kanskje dette lille spillet kan erstatte det? Alt du trenger er 6 terninger og en notatblokk. Dette er et spill hvis navn tilsier at det er kjapt, nemlig Qwixx.

Oppi denne eska som nesten passer i lomma, så finner du altså en blokk med poeng-ark og 6 terninger. 2 av dem er hvite, mens de andre er grønn, blå, rød og gul. Når det er din tur så triller du alle terningene. Så får du et valg: skal du krysse av 1, 2 eller ingen tall? Poeng-arket består av 4 rader i hver sin farge som korresponderer med de fargede terningene. Den røde og gule raden går fra 2 til 12, mens den blå og grønne går fra 12 til 2, altså motsatt.

Qwixx

Du kan nå velge å krysse av et av tallene i én av radene som er summen til de hvite terningene. Problemet blir det at alle tall i raden til venstre for krysset kan ikke brukes resten av spillet. Så hvis du i gul rad krysser av for summen 7, så er alle tallene i raden fra 2 til 6 blokkert. Du ønsker å ha så mange kryss som mulig på hver rad, for det gir gode poeng. Alle andre spillerne kan også benytte seg av summen til de hvite terningene, og krysse av for ett tall i valgfri rad, sålenge de ikke har blokkert tallet.

Siden du er startspiller får du en ekstra mulighet for å krysse av noe. Du kan ta én av de hvite terningene sammen med én av de fargede. Så kan du – hvis du ønsker – krysse av det tallet som summen utgjør i fargen til terningen du brukte. Så du kan få hele to kryss på din tur. Men alltid den hvite summen først. Dersom du som startspiller ikke krysser av noen ting på din runde, må du ta straff. Da krysser du av for straff, noe som koster 5 poeng per straff. 5 poeng er ganske lite om du får til mange kryss på en rad, så det kan ofte være verd det.

Og så kommer det litt artige. For å få lov til å krysse av tallet helt til høyre i hver rad, må du ha 5 kryss i den raden fra før. Og om du får krysset av, så får du et bonus-kryss i tillegg. Da låses den fargen og fjernes fra spill. Hvor lenge tør du satse på å få kryss i en farge? Du må hele tiden se an dine motspillere og ta sjansen når den byr seg. Eller vente. Spillet er over om 2 terninger låses eller en spiller har 5 straffepoeng.

Dette er med andre ord et veldig kjapt terningspill. I motsetning til Yatzy er det ingen krav til å trille noen spesiell formasjon slik som hus og straight. Her er det kun 2 og 2 terninger som summeres. Valgene er i ikke enkle. Men det som er veldig fint med dette spillet er at alle er involvert hele veien. Siden summen av de 2 hvite terningene kan brukes av alle er det ingen dødtid. Det er riktignok enklere valg enn for startspiller som har hele 2 valg.

Dette er ingen dum ting å ha i hylla og kan læres på ett minutt. Men er det et must å ha? Absolutt ikke, men det er en fin variasjon fra Yatzy, som dette spillet ser ut til å prøve å erstatte.

Qwixx kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.