Episode #111 – Rull deg gjennom tidene

Roll Through the Ages: The Bronze Age

 • 1-4spillere
 • 30mspilletid
 • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Terninger er noe jeg ofte liker i spill, så lenge det er mulighet å bruke dem til noe fornuftig – at det finnes valgmuligheter. Roll Through the Ages er et spill som bare bruker terninger, men gir deg flere valgmuligheter underveis og omkast på alle terningene som ikke viser hodeskalle. Og spillebrettet er et ark med mange felter å krysse av for, samt en treplate som holder oversikt på ressursene dine. Treplaten viser deg 6 ulike ressurser og verdier, som blir markert ved hjelp av pinner som stikkes ned i hull. Dette er Yatzy 2.0.

Du begynner spillet med 3 terninger. Terningene har disse forskjellige sidene: Kultur, 2 Kultur + Hodeskalle, 2 korn + 2 arbeidere, 3 korn, 3 arbeidere, 1 mynt. Du triller alle terningene, og kan gjøre 2 omkast etterpå på så mange terninger du vil, også terninger du beholdt fra forrige kast, så lenge det ikke er noen hodeskalle. Etter alle kastene er gjort eller du har stoppet før den tid, så teller du utbyttet ditt. Men aller først må du mate byene. Ja, dette er et spill om å bygge opp en sivilisasjon med flere byer, underverker og teknologisk utvikling.

20130501-IMG_9383-2

Så en runde går slik: Etter kastene er ferdig må du altså mate byene. Hver by du har gir deg en terning til videre runder, opptil 7 terninger totalt. Men etter kastene må du gi 1 mat per terning du har. For hver by du ikke mater så skjer det en ulykke (1 minuspoeng). Så kan du delegere resten av resultatet. Mat som er til overs sparer du til senere ved å flytte mat-pinnen på ressursplaten din. Arbeidere bruker du til å bygge nye byer eller underverker og ressurser bruker du til å flytte på pinnene på platen. Og hodeskaller kan gi deg minuspoeng, avhengig av antallet og hvilke teknologier du har.

Ressursene fordeles over alle de forskjellige typene du har, og det fordeles fra den billigste til den dyreste. Disse kan du i slutten av runden din bruke til å utvikle nye teknologier som hjelper deg til å motstå sykdommer, gir arbeiderne ekstra handlekraft, få enda mer mat fra terningene og andre fordeler. Men du kan bare utvikle 1 ting, og om du ikke kan betale nøyaktig, får du ikke veksel for det du betaler for mye. Arbeiderne brukes til å skaffe deg flere terninger til neste runde eller bygge underverk. Et underverk krever mange arbeidere, så du blir nok ikke ferdig med de store underverkene på en runde. Men du må være først. Om en annen spiller blir ferdig med pyramiden før deg, får hun mange flere poeng enn deg. Om 2 spillere er ferdige før deg, får du ikke lenger poeng for å fullføre det.

Du samler altså på mat, arbeidere og ressurser. Men hvordan du fordeler dette i etterkant er opp til deg. Valgene du har under utvikling, byer og underverker er mange og gir stor variasjon. Det er ikke godt å si hva som lønner seg, ettersom terningene kan ha et annet utfall enn du satser på. Når en spiller er ferdig med 5 teknologier så er spillet ferdig. Det slutter også om spillerne kollektivt har bygget alle underverkene. Da telles poeng avhengig av hvilke underverker og teknologier som er ferdige og trekker fra ulykkespoeng. Vinneren? Den med flest poeng.

Jeg syns dette er et fint lite spill som er kjapt å spille og gir nok variasjon og valg til å være interessant. Det er dog litt vanskeligere å forklare enn yatzy for de uerfarne brettspillere, siden dette handler om å spare på ressurser til senere runder og å måtte velge mellom mange teknologier man ikke aner hva er for noe ennå. Men det tar sjeldent lang tid å få tak i flyten i spillet. Og om nødvendig tar du bare en ekstra runde, siden det bare tar en halvtimes tid.

Søk etter Roll Through the Ages: The Bronze Age her.

3 thoughts on “Episode #111 – Rull deg gjennom tidene

 • 2. mai, 2013 kl 17:53
  Permalink

  Graverte eller malte terninger? Lasergravert er undervurdert flott imo.

  Svar
  • 2. mai, 2013 kl 18:05
   Permalink

   Det er herlig innbrente terninger. Meget stilig. Samme firma har også gjort det samme med Pirate Dice, men til et mindre vellykket resultat, da med også fargede terninger vha maling.

   Svar
 • Tilbakeping: Episode #146 – Yatzy! | Brettspill med Takras

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.