Sabotage – James Bond vs Dr. Evil

Sabotage

  • 2-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Eventuelt kunne du vært Austin Powers fremfor James Bond, for i Sabotage handler det også om swag, baby!

I Sabotage, et spill som er for nøyaktig fire spillere (selv om det står noe annet på eska, Takras preferanse), skal to lag gå ansikt til ansikt og dedusere seg frem til to forskjellige mål.

  1. Stoppe spionlaget fra å forpurre planene.
  2. Stopp skurkene fra å gjennomføre sine planer.

Det ene laget i Sabotage spiller spioner som skal snike seg inn i den onde leiren til skurkene, prøve å ikke bli sett, og hacke dommedagsvåpnene rundt omkring i leiren. Hvis de klarer å gjøre dette hele åtte ganger, er skurkenes planer sabotert, derav spillets navn.

Skurkene vil gjøre det de kan og makter for å stoppe denne aktiviteten, men må først finne ut hvor spionene er, og ikke minst: treffe dem med våpnene sine.

To lag. To hoder på hvert lag. Og en kjempestor eske som deler bordet i to, slik at lagene så vidt klarer å se hverandre i øynene. Dere vet kun én ting: hvordan kartet ser ut.

Det er ingen informasjon i starten av Sabotage som sier hvilke skurker eller spioner som er med i spillet for motpartens sak, så hvis du er spion, vet du ikke hvilke to (av fire mulige) skurker dere kommer til å møte. Det samme gjelder for skurkene om spioene.

Selve spill-esken skiller de to lagene
Esken til Sabotage brettes ut og settes opp mellom lagene. Bilde fra Fowers Games’ Kickstarter-kampanje.

Hvordan funker Sabotage?

De to lagene vet altså ikke hvor det andre laget befinner seg. Det er mange måter å finne ut av dette på, og de er forskjellig mellom lagene. Uansett måte, trenger du en viktig ressurs: terning.

Man spiller over flere runder, og i starten av hver runde ta én spiller og triller de fire terningene sine. Deretter fortelles resultatet til resten, som manuelt justerer sine terninger til å vise identisk resultat. Nå står alle på helt lik bakke, og dette er også svært viktig for deduksjonen.

Hvordan Sabotage ser ut fra skurkenes side
Slik ser Sabotage ut fra skurkenes side.

Hvis du vil bevege deg, trenger du en terning med verdi 1, 2, 3 eller 4, og en terning går fra 1 til 6 i Sabotage, så det er stor sjans for å kunne forflytte seg. Hvis du vil hacke, noe som er den primære for å vinne som spion, trenger du en 5 eller 6 på terningen; noe sjeldnere.

Ulempen med å bevege seg som spion, er at du må snike deg rundt i en fremmed base og se etter skurkene. Du lager også lyd, og kan enkelt bli sett om du ikke er forsiktig. Hele tiden etterlater du små spor som skurkene kan plukke opp og bruke til å finne ut hvor du er. Og da er det skummelt å være spion.

Som skurk har du fått varsel om inntrengere, men du aner ikke hvor de er. Når du beveger deg, lager du ingen lyd. Du kjenner tross alt hjemmet ditt og alle veiene.

Hvert lag må altså dedusere seg frem til hvor motstanderne er. En konstant katt og mus-jakt, hvor begge er katt og mus. Veldig stilig system. Spionene får ekstra swag når de oppdager skurkene, og får på den måten tilgang til nye egenskaper og flere terninger.

Skurkene kan lade opp sine generatorer for å få tilgang til flere terninger, og kan lade opp sine nye egenskaper stort sett når de måtte ønske, så lenge verdien på terningene tillater det.

Søk etter Sabotage her.