Santa Maria og kolonisering av en helt ny verden

Santa Maria

  • 1-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 388,-

I året 1492 ble Amerika «oppdaget» men også veldig snart kolonisert. Personlig kan jeg høre musikk fra Vangelis fra storfilmen «1492» når jeg tenker på dette, og Santa Maria fra Kristian Østby og Eilif Svensson er intet unntak.

En «lykkelig» koloni i Santa Maria

Hver spiller skal bygge hver sin koloni og utnytte de ressurser som finnes, som tømmer, gull, juveler og mer til. For å vinne i Santa Maria, trenger du selvsagt flest poeng, eller lykke, som det heter i dette spillet.

Temaet er altså kolonisering av den nye verden som oppdaget av Columbus, men selve spillet er ganske abstrakt og i såkal Euro-stil, bare med terninger.

Viser et av de personlige spillebrettene i Santa Maria.
Bilde fra Essen-messen 2017, første gang undertegnede prøvde spillet.

Terninger liker jeg veldig godt, spesielt når man har faktiske valg rundt terningene.

Det er ikke de som bestemmer hva man skal gjøre, men vi som bestemmer både når og hvordan vi skal bruke dem.

Det er enkelt å lære seg spillet. All grafikk er flott og tydelig, og hvis det er noe man lurer på, kan man enten kikke rundt på brettene for å finne svaret der, eller bare kikke på referanse-arket som forklarer de forskjellige brikkene.

Munker og Biskoper

Man kan ikke ta for seg kolonisering uten å ta hensyn til religion. I Santa Maria er det løst ved at munkene kan gi ekstra egenskaper, som kan tøye reglene litt for deg, eller samle inn litt skatt fra lokalbefolkingen.

Biskopene er litt mer kravstore, men hvis du gjør som de ønsker, kan det gi ekstra mye lykke til akkurat din koloni.

Santa Maria er ikke veldig tematisk, men tematikken hjelper til for å huske på regler, samt at det kan være litt lærerikt i samme slengen.

I spill-esken følger det også med en halvsides historie som beretter om utnyttelse av innfødte og hva som drev menneskene til å gjøre slike ugjerninger.

Dette er en lett anbefaling av et spill, et jeg anbefaler best for tre spillere, da fire kan ta litt tid. Med to spillere blir spillet en hel del mer taktisk, men fungerer godt det også.

Santa Maria kan kjøpes her.
Sammendrag
Dato
Spill
Santa Maria (2017) av Aporta Games
Bedømmelse
51star1star1star1star1star