SPIEL – Essen i etterpåklokskapens navn

Nå er det straks et år siden SPIEL’16 og ’17 ligger rett tundt hjørnet. I fjor hadde Kaptein Terje og jeg en liste med spill vi gledet oss til når vi kom hjem. Joda, listen var ikke komplett, siden veldig mange av spillene våre allerede var stuet i bilen, men dette er spill vi så frem til uansett.

Hvilke erfaringer gjorde vi oss fra SPIEL 16?

Det var en tydelig forskjell i hva slags spill vi hadde på listen, hvilket beriker den bare mye mer. Jeg har spilt en del av hans spill og han har spilt noen av mine. Har spillene svart til forventningene?

Takras sine spill

Mask of Anubis fra SPIELMask of Anubis

Takras: Dette spillet minner veldig om Keep Talking and Nobody Explodes som jeg har anmeldt tidligere. En spiller har på seg en maske, og ved hjelp av telefonen skal man kikke seg rundt i et Virtual Reality-spill. Den med masken  på seg blir dumpet i et tempel, i en vilkårlig plass, og må identifisere hva som er rundt seg. Alle andre spillere skal således, ved hjelp av brikker, bygge kartet de tror de hører. Etter et minutt stopper masken, og vi kan diskutere rommet. Neste gang er ny spiller i masken og en ny plass i templet. Til slutt skal vi sette sammen bitene våre og danne en labyrint. Veldig morsomt spill som fungerer uten datamaskin, men en smarttelefon er nødvendig. 8/10.

Terje: –

 

Pandemic The Cure: Experimental MedsPandemic: The Cure – Experimental Meds

Takras: Ettersom jeg ikke hadde store forventninger, ble jeg positivt overrasket da jeg oppdaget dette under SPIEL. Det som irriterte meg med en gang, var at kortene med karakterene på seg, ikke hadde samme visittkort-utførelse og var fysisk forskjellig. Det til side, så er det mye positivt i denne utvidelsen. Spillet kan gjøres ufattelig mye vanskeligere om man inkluderer alt sammen, noe reglene sterkt frarådet. Sterkt ignorert, fant jeg ut hvorfor. En bra pakke, dette her, men veldig mye innhold. 8/10.

Terje: –

 

JórvJórvíkík

Takras: Basert på The Speicherstadt, visste jeg egentlig nøyaktig hva jeg gikk til, med unntak av den inkluderte utvidelsen. Utvidelsen gjorde spillet mye mer interessant og anbefales å ha. Tematikken i dette spillet kontra handelsbyen fra sin forgjenger er … mangelfull for å si det mildt. Temaet slår ikke gjennom i det hele tatt og jeg syns det passet bedre tidligere. Esken er også dobbel så stor som den trenger å være. Når det er sagt, er dette et godt spill med gode illustrasjoner og det er aldri mulig å gjette seg til hva motstanderne kommer til å gjøre, hvilket gjør spillet så interessant. 7/10.

Terje: Fikk høre mye bra om forgjengeren Speicherstadt, men vikingtema slår sjeldent feil. Pengene må du bruke forsiktig, og ressursknapphet er noe som jeg liker i spill og det har du i massevis. Et slemt spill, med masse haha, ta den du! 6/10

 

KingdominoKingdomino

Takras: Et søtt lite spill om domino-legging av brikker. Spillet sier 15 minutter og tøyser ikke, dette spillet er utrolig kjapt og lett å lære. Jeg anmeldte det her forleden og ja, jeg ble ikke skuffet. Størrelsen og grafikken tilsier at dette et er enkelt lite spill – hvilket det er – som har litt dybde i seg. Man tar gjerne en ny runde etterpå. 7.5/10.

Terje: Et spill som ikke var på min radar før Essen, men et spill som fanget min interesse med en gang. Dominolignende landskapsbrikker med sterke farger. Det har fått så masse spilletid og har vært en hit med min datter (7) og hennes venner. Enkle regler, men har likevel en dybde som gjør Kingdomino til en perfekt filler og familiespill. Året spill tittelen i Tyskland er velfortjent. 8/10

 

Dragon & FlagonThe Dragon & Flagon

Takras: Dette så jeg veldig frem til, mest på grunn av Engelstein-forfatterne. Geoff står blant annet bak det utrolig kule Space Cadets, hvor man triller terninger i sanntid for å skyte ned det andre skipet. Nå skal vi gjøre ting i tur og orden… Vent, sa jeg orden? Nei, her skal ting planlegges og så håper man at det går fint. Dette er et programmeringsspill hvor handlinger gjøres før de faktisk utføres, og mye ting kan skje på kartet i mellomtiden. Dette er veldig moro, med kasting av stoler, riving av tepper og dytting av bord, mens helter prøver å gjøre seg store under denne bar-kampen. Spillet tar altfor lang tid for hva det er, og jeg trekker ned på grunn av det, men ellers veldig gøy. 7/10.

Terje: –

[wp_ad_camp_3]

Snowblind: Race for the North PoleSnowblind: Race for the North Pole

Takras: Oppdaget ved en tilfeldighet da jeg så en gruppe hadde det veldig gøy med dette under SPIEL. Et press-lykken spill om Nordpolen er ikke akkurat unikt, men dette prøver likevel og kommer i en liten eske. Spillet var ganske stilig og tilbyr mange anledninger til å presse seg litt for langt. Terninger bestemmer krisen, men jo lenger du holder ut, jo flere terninger kommer inn i bildet og vanskeligere blir det. Du har mannskap som må overleve og mat nok, men ferden til og fra målet er absolutt ikke lett. Jeg likte dette spillet godt, men av en eller annen grunn har jeg litt vansker med å få det på bordet.  7/10.

Terje: –

Martians: A Story of ColonizationMartians: A Story of Civilization

Takras: Haha, dette ja. «Det andre mars-spillet» fra Dice Tower-panelet. Reglene i dette spillet er et forferdelig rot. Først og fremst manglet austronaut-figurene, så jeg fikk ikke spilt det med mindre jeg fant noen proxie-figurer, noe jeg ikke gadd. Det tok lang tid å få reservebrikker. Da jeg begynte å lese reglene ble jeg helt overlumpet av dårlig engelsk, rotete oppsett og mangelfull informasjon. Jeg skjønte ikke bæret av hvordan det skulle spilles i det hele tatt. Nå har det kommet nye regler og de er mye bedre. Spillet er faktisk ganske bra, men jeg har foreløpig bare prøvd solo og cooperativt. Det frister å prøve igjen. Foreløpig 7/10, men det kan endre seg positivt nå som reglene er i boks.

Terje: –

Black OrchestraBlack Orchestra

Takras: Wow, tematikken her er virkelig stilig. Vi befinner oss i Tyskland under andre verdenskrig og spiller nøkkelpersoner som prøvde å stå imot Hitlers planer. Vi må planlegge et attentat eller kupp for å stanse Hitler. Jo lenger tiden går, jo flere dør på grunn av krigen. Vi må passe oss for Gestapo og passe oss for historiske begivenheter underveis, samtidig som vi  må holde moral og motivasjon på topp. Utrolig kult konsept, som er gøy én gang. 5/10.

Terje: –

London DreadLondon Dread

Takras: Sa noen H.P. Lovecraft?! Ja, det gjorde de! Okey, temaet har fanget meg og sanntids-elementer er meget spennende. På spillebrettet er det haugevis med kort vi ikke vet hva inneholder. Vi trenger å finne noen bestemte kort, så vi må snu så mange vi vil eller må. Mens vi leter, må vi planlegge hva vi skal gjøre ved hjelp av en klokke som viser rekkefølge og område vi befinner oss i. Jeg digger alt sammen. Så kommer slutten som er et enkelt terningkast, men det hele føles kjempe-antiklimatisk. Hele spillet frem til da er veldig kult og kommer med en app i tillegg. 8/10.

Terje: –

AdrenalineAdrenaline

Takras: Dette spillet hadde jeg enorme forventninger til. First Person Shooter med euro-stil mekanismer. Det endte opp med å være et område-kontroll-spill, hvor skytingen var nøye planlagt. Planlegging innebærer at ting tar litt tid og at det blir en del venting mellom turene. Her ble det tematisk feil for meg, å kjøre inn med et tema som tilsier kjapphet, spenning og høy puls, og så er det et rent euro-game. Spillet er ganske bra, men temaet helt feil for meg. 7/10.

Terje: Hva!? Et strategisk brettspill som simulerer et realtime skytespill. Det høres spennende ut, og mye av det du gjør er tilfredsstillende. Du skaffer deg kule våpen, plukker opp ammo og posisjonerer deg for å skyte på dine «venner». Du får poeng for å skyte først, å gjøre mest skade på en person osv. Alt dette gjør spillet strategisk, men ikke særlig spennende dessverre. God produksjon drar opp. 4/10

[wp_ad_camp_3]

Terjes SPIEL-spill

First ClassFirst Class

Takras: –

Terje: Et spill uten engelske regler før måneder etter SPIEL gjorde at det tok sin tid å komme på bordet. Men det skuffet ikke. Et «lett» togspill, med drafting. Her blir komboer og klikk klakk spill belønnet. Du må vite verdien av de forskjellige kortene for å gjøre det bra, for noen kort er bedre enn andre. Så det er første mann til mølla. 8/10

 

Alchemists: The Kings Golem

Alchemists King’s Golem

Takras: Som om ikke Alchemists var avansert nok fra før, kommer de med flere moduler som virkelig øker terskelen. Dette er absolutt ikke for nykommere, men for de som ønsker ekstra mye hodebry. Første gang jeg spilte dette her, leste jeg høyt fra reglene om Golem til de andre spillerne. Ingen forstod helt, men alle trodde de visste løsningen. Jeg var helt bombesikker på at jeg skjønte det  – alle de fire gangene jeg feilet. Helt til slutt gikk det opp for meg og jeg kunne ha klart det for lenge siden. Veldig stilig modul, må spilles igjen! Bare unngå analyse paralyse-spillere 😉 10/10.

Terje: Synes du det å være trollmann i Alchemists var en lek og altfor lett. Ja, da bør du prøve King’s Golem ekspansjonen. Den består av mange moduler du kan spille med for å legge til mer deduksjon. Et must have utvidelse hvis du mestrer Alchemists og trenger mer utfordring og krydder i brygget. Synes du det er vanskelig nok er det moduler som er kjekke uten å øke vanskelighetsgraden, som for eksempel kan du variere ressursene du får når du velger startrekkefølgen. 8/10

Railroad RevolutionRailroad Revolution

Takras: –

Terje: Er stor fan av What’s Your Game, og ser alltid frem til hva de har med seg til SPIEL. Noe «heavy»… Railroad Revolution står frem som et kjekt spill, med gode mekanismer. Men spillet lar deg få en snikende følelse av at det er noe hasteprodusert blant annet med tanke på at noen strategier virker dominerende. Du kan ikke overse å ha mange aksjer i begynnelsen, siden de både er penger og kan brukes som en inntektskilde og de er tett knytta opp mot to av fem scoring strategier. Men her et det absolutt mer å utforske. 7/10

Railroad RevolutionA Feast for Odin

Takras: Jeg traff på Rosenberg under SPIEL og fikk signert kopien min, det var ikke så verst. Spillet i seg selv er veldig stilig. Har du spilt Caverna eller Agricola vet du hvordan det går: du har figurer som representerer arbeidere, som du setter ut og gjør handlinger. Her får alle spillerne hele tiden tilgang til nye arbeidere. Målet er å fylle opp skattkammeret sitt på en effektiv måte samtidig som du får mange verdifulle gjenstander der. Og det er skikkelig Tetris-aktig. Litt flaks er involvert i jakt og plyndring, men ellers er det ikke flaks. Veldig stilig spill. 9/10.

Terje: Polyominoes done right! Et av de mest spilte spillene etter SPIEL. Hvem liker ikke være vikinger å seile rundt på handelsreise, plyndring eller hvalfangst? Kanskje vil du heller være bonde og smed? Ikke la deg skremme av de over 60 forskjellige handlingene du kan gjøre i spillet.  Tenk på det som et Sandbox spill, du kan rollespille deg selv som viking! Som i mange Rosenberg spill starter du med mange minus poeng og må streve for å komme på pluss, og du må alltid gi folkene dine mat. Det kan virke bedrøvende med matingen, men mat har du alltid nok av. For dette er en feast av et spill. 9/10

Lorenzo il MagnificoLorenzo il Magnifico

Takras: –

Terje: En av de ukjente diamantene ved SPIEL 2016. Et spill som har fått mye spilletid. Der fire felles terninger bestemmer verdien på dine arbeidere. Verdien kan økes med tjenere. Penger, tjenere og ressurser er mangelvare. Kampen om å bli den mektigste familien er hard. Du må betale dyrt for områder du erobrer(skaffer deg ressurser), bygninger du bygger(konverterer og produserer) osv. Du føler alle valgene dine er super viktige og det skaper en veldig god spillopplevelse. Anbefaler å spille med avanserte regler(personene) for å gi spillerene en strategi de kan gå for allerede i første spill. 10/10

[wp_ad_camp_3]

Cottage GardenCottage Garden

Takras: –

Terje: Owe Rosenberg gjorde stor suksess med Patchwork, et spill der to spillere konkurrerer med hverandre om å lage det beste lappeteppet. Det er et spennende og taktisk spill, noe Cottage garden prøver å gjenskape for fire personer, men aldri klarer. Du plasserer katter-, og potter-, og blomster-polyominoes, men du har følelsen av å gjøre det samme om igjen og om igjen bed etter bed. En stor skuffelse. 3/10.

 

Great Western TrailGreat Western Trail

Takras: Dette overrasket meg godt fra årets SPIEL. Alt er veldig logisk bygget opp og du kjenner at for alt du gjør, blir du sterkere og sterkere. Spillet har en meget stor svakhet, og det er over-analysering. Jeg har spilt både 90 minutter med fire spillere og 180 minutter med tre spillere, hvor sistnevnte absolutt ikke ga mersmak. Selve spillet er bra og anbefales. 9/10.

Terje: Demoet dette for Stronghold under SPIEL, et spill med mye regler og mye moro. Det er så tilfredsstillende å komme til «by’n» å selge sin hånd med pris-kuer, etter å ha navigert seg igjennom floder og ørkener for å sno seg unna motstanderens bygninger. Det er så mange måter å få poeng på, men det lønner seg å fokusere på en ting. Penger er det alltid trangt med og du ønsker å selge unna ubrukelige kuer underveis på turen, for å få mange unike kuer på hånd. Noen spiller med en regel som eliminerer noe av «flaksen» ved å trekke kuer, men synes det ødelegger mye av den gode balansen i spillet. Det tar lang tid å forklare reglene på spillet, men ellers ingenting å utsette. Nok en diamant fra Alexander Pfister. 8/10

 

The ColonistsThe Colonists

Takras: –

Terje: Et spill jeg falt pladask for under pressevisningen under SPIEL. Men med lang spilletid og mange komponenter har dette spillet dessverre ikke kommet på spillebordet mange ganger. Spillet har enkle regler, og du får følelsen av å bygge opp din egen koloni over flere epoker. En epoke kan fort ta godt over en time og når spillet har fire epoker så kan det ta sin tid. Ikke at det er noe negativt i grunn. Passer best med to spillere på grann av spilletid. 7/10

 

Terraforming MarsTerraforming Mars

Takras: Litt småskeptisk til dette i begynnelsen, men det var bedre enn jeg hadde trodd. Likevel, jeg får akkurat de samme vibbene som med Through The Ages. Jeg forstår alt og gjør det bra, gjerne vinner også, men jeg kjeder meg rett og slett. Dette er et av de spillene hvor man gjør ting og får mer og mer, men repetisjon er ikke alltid en bra ting. I dette og TTA sitter jeg og ser på rundemarkøren. Snart ferdig. Snart ferdig. Og som en kommentar til Terjes grafikknotis, må jeg bare si at komponentene i dette spillet ligger langt under standarden. Grafikken på kortene har vilt forskjellig stil-art og går ikke godt overens. Jeg er ikke forelsket i spillet og ser ikke på grafikken som flisespikkeri. 6/10.

Terje: Forventningene var høye til dette spillet, og de innfridde! Et spill med enkle regler, der kortene eller romprosjektene er det som gjør det utfordrende. Hvilke prosjekter blir til virkelighet på Mars? Det er det du som bestemmer. Her drypper det saftig i tema og vitenskap. Vil du være den som bringer vann til Mars ved å krasje store asteroider på Mars, produsere varme for å øke temperaturen eller introdusere oksygen produserende bakterier? Noen har kritisert at bildene på kortene er av varierende kvalitet og at markørene for produksjon lett kan flytte på seg, men det er flisespikkeri på et av året beste spill 10/10

Oppsummering
SPIEL 16: I etterpåklokskapens navn
Overksrift
SPIEL 16: I etterpåklokskapens navn
Beskrivelse
Vi valgte oss ut ti spill hver fra Essen-messen i fjor som vi gledet oss til å prøve. Nå er det nesten et år siden. Har spillene svart til forventningene våre?
Forfatter
Utgiver
Brettspill med Takras
Utgivers logo