Episode #129 – Fremtiden er lys i Star Trek Catan

Star Trek: Catan

  • 3-4spillere
  • 75mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Verdensrommet – det siste grenseland. Dette er ferdene til stjerneskipet Enterprise; dets pågående oppdrag om å utforske nye verdener og nye sivilisasjoner. Å modig gå dit ingen mennesker har gått før! Jeg digger Star Trek-universet som Gene Roddenberry har skapt. Nå har Mayfair fått tak i lisensen til å lage et Star Trek-spill, og de har slått det sammen med sitt bestselgende spill The Settlers of Catan. Er det en god miks?

Star Trek Catan

Hvis du lurer på hva spillet handler om er det bare å kikke på episode #128, så får du vite hva jeg syns om spillet og hva det handler om. Her tar jeg for meg endringene som er gjort fra originalen og hva de har beholdt. Praktisk talt så er dette spillet helt identisk med Settlers of Catan slik vi kjenner det. Det er slettes ingen dum ting, for det er et godt spill. Men siden det er identisk har det også de samme problemene ved seg som originalen. Eller har det det?

Komponentene er helt byttet ut. I stedet for ved, sau, hvete, etc., så har de surstoff, dilithium og vann. Heldigvis så har de fremdeles små handouts som viser hvilke ressurser du trenger for å bygge ut veier og byer. Veiene er byttet ut med stjerneskip som ser ut som små Enterprises fra originalserien. Landsbyer og byer er i byttet ut med rom-utposter og enda romstasjoner. Og siden ressursene er byttet ut så er også landområdene byttet ut. Nå er det ikke lenger en øy det kjempes om, men et stjernesystem med planeter som gir forskjellige ressurser. Tyven er erstattet med en Klingon, noe som passer godt siden Klingon og Føderasjonen hadde visse hostiliteter mot hverandre.

Star Trek Catan

Det er altså helt likt med unntak av komponentbytte. Du trenger akkurat de samme ressursene for å bygge vei/handelsrute og landsby/utpost, bare at de kalles for noe annet. Men det er én ting her som er nytt og som du ikke finner i originale Catan, nemlig rollekort. Flere av mannskapene fra originalserien er å finne igjen her. Du har selvsagt Kirk og Spock, men også McCoy, Scotty, Sulu, Uhura og flere. Hver karakter gir deg forskjellige egenskaper avhengig av situasjonen du er i. Kirk vil beskytte deg mot Klingon dersom noen triller en 7-er. Du kan faktisk få en valgfri ressurs i stedet for. Scotty lar deg bytte en handelsrute hvor én av ressursene du trenger kan være hva som helst. Spock gir deg ressurser dersom du ikke får noe en runde. Uhura tvinger frem en handel hvor det ikke er lov å nekte, så lenge du har ressursen, selvsagt.

Du vil til enhver tid ha en av disse rollene. Du kan bruke dem opptil 2 ganger, og så må du bytte dem ut med en annen rolle. Alle er gode å ha, men de fungerer vidt forskjellig. Har du bygd en handelsrute som ikke fører noen vei? Ingen problem, da får du bare tak i Sulu som gjør at du kan flytte på en handelsrute til en helt annen plass. Disse kortene er med på å gjøre det enklere å komme seg frem i denne verden. Du slipper unna med færre ressurser eller ressurser av feil type. Forhandlingene går kjappere og trengs gjerne mindre. Spillet blir fortere ferdig, og det får akkurat den passe spillelengden som Settlers of Catan trenger. Du kan lese mer om det i episode #128.

Star Trek Catan

 

Hvis du liker Star Trek så er dette en no-brainer. Har du Settlers of Catan og ingen utvidelser, så kan du trygt anskaffe deg Star Trek Catan og få en rikere opplevelse. Dette er en mye bedre løsning enn for eksempel Star Trek Monopol. I Catan så har du nemlig et solid spill. Spesielt godt er komponentene av skip og romstasjoner. Det er meget fargerikt og rett og slett stilig. En fin anbefaling fra meg.

Det finnes allerede en utvidelse til Star Trek: Catan som kalles for Federation Space. Dette er brett som har et ferdig oppsett av planeter. I tillegg så endrer det litt på reglene og gjør det lettere å forklare. Utposter kan kun bygges der det er ikon for utpost, og noen planeter har færre plasser enn andre. I tillegg finnes det tomrom som ikke leder noe sted men som gir seierspoeng dersom du er førstemann til å utforske området. Det er to nye kart med ganske forskjellig oppsett, men det tar bort mye av tiden for oppsett, og du slipper å forklare om byggereglene som vanligvis gjelder. Her er alt forklart. En siste bonus med disse kartene er handelspostene. Normalt sett må du til ytterkantene av kartet for så å bygge en utpost der. Først da kan du bytte varer i bedre ratio. På disse kartene trenger du bare å bygge en handelsrute ved siden av, og i tillegg er de spredt litt rundt på kartet. En meget fin utvidelse for enda enklere introduksjon til Settlers of Catan.

Søk etter Star Trek: Catan her.

One thought on “Episode #129 – Fremtiden er lys i Star Trek Catan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.