Episode #115 – Star Wars!

Star Wars: X-Wing Miniatures Game

  • 2-4spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Dun, dun, dun, duu duu duuu, duu duu duuu, daa daa daa daa daa daa, daa daa daa. DAAA dun DAAA dun da da da da, dun daaa, dun da da da da, dun daaa, dun daa daa, dun daa daa.

Les det høyt, og du bør kjenne igjen låten. Dette er låten jeg hører i hodet mitt mens jeg spiller dette. Enten den låten, eller selve kjenningsmelodien til Star Wars. Eller enda bedre: ha musikken på i bakgrunnen mens du spiller. ENDRA bedre: mens du leser dette!

I Star Wars: X-Wing tar du kontrollen over én til flere skip hvis oppgave er å plaffe ned alle motstanderne for å vinne. Eller du kan spille oppdrag, hvor hver side får spesielle vilkår for kreve seieren. Men uansett hvordan du velger å spille, så er dette direkte konfrontasjon mellom to spillere. Den ene spiller motstandsbevegelsen, mens den andre spiller som Imperiet.

Dette er altså ikke et brettspill, men et miniatyrspill. Forskjellen er hovedsaklig den at det ikke er noe brett i dette spillet, ei heller ikke et rutenett som bestemmer hvordan figurene flytter. Dere bestemmer på forhånd et området kampfeltet skap bestå av, og begrenser det ved f.eks kanten på bordet eller legger noen bøker et sted. For å bestemme om et skip kan skyte på et annet, bestemmes ved hjelp av en fysisk lengdemåler samt skytevinkel fra skipet som skal skyte. Posisjonering og retning endres radikalt underveis, og ingenting er fast bestemt.

Star Wars X-Wing

Startpakken inneholder tre figurer: én X-Wing og to TIE-Fighters. Ikke nok med det: men de er ferdigmalte! To mot én høres kanskje litt urettferdig ut, men det er det faktisk ikke. Hver type skip har forskjellige egenskaper. TIE-fighterne er raske og kan snu på en femøring, men det skal lite til for å tilintetgjøre dem. X-Wing derimot er litt tregere til å svinge, men har til gjengjeld skjold som beskytter den mot ild og kritisk skade. Men ikke bare er skipene forskjellige, de kan også ha forskjellige piloter. «Luke Skywalker» er en tilgjengelig pilot for X-Wing i grunnpakken, og han er en dyktig pilot, men kostbar. Kostbar? For å gjøre det så rettferdig som mulig så har pilotene en verdi på seg. Hver side blir enige om hvor mange poeng de skal kunne gå til slik at det blir likt på hver side. I begynnerpakkens start-oppsett er det like mange poeng på hver side, selv om Imperiet har to skip.

Men nok om det! Over til moroa. Hvert skip kommer med en skive med forskjellige manøvre. Du velger en manøver per skip og legger dem skjult ved siden av hvert skip. Når alle har lagt ned alle sine manøvre, er det på tide å gå i gang med runden. Som sagt har pilotene forskjellige dyktighetsnivåer. De svakeste pilotene flytter først. Etter de har flyttet, må de velge en handling de kan bruke, for eksempel det å fokusere bedre for å øke treff-sjanse, eller gjøre en automatisk unnamanøver om en angriper gjør et treff mot dem. Siden de har flyttet først, aner de lite om de skipene som flytter etterpå. Blir de skutt på selv, eller kan de skype på de andre? Når alle har gjort sin manøver og valgt en handling, er det på tide med kamprunden.

Kamprunden går i motsatt rekkefølge. De sterkeste pilotene går først og får skyte først. Det er fullt mulig for at de svake pilotene kommer til å stryke med før det blir deres tur til å skyte. Så dyktigheten til pilotene skal ikke undervurderes. Et angrep gjøres i form av terninger. De er fordelt med treff, kritisk treff, fokus og blanke. Blanke resultat skjer oftest. Om det blir gjort treff, får motstander anledning til å trille unnamanøvre. Antall terninger bestemmes av både skip og pilot. Når alle har skutt, er det ny runde med nye valg.

Star Wars X-Wing

All informasjon om skip og piloter er tilgjengelig å se for alle. For å gjøre det enkelt, er basisinformasjonen til alle skipene printet på selve basen til figurene. Men du kan også modifisere pilotene med ekstraegenskaper. Dette koster også poeng, så du må selv vurdere hva du ønsker på hvilke skip i starten av spillet. Men det er også dette som gjør spillet så variert og spennende. Du vet aldri hvordan det kommer til å gå, spesielt ikke når terninger brukes så mye som det gjøres. Terningkast er ekstremt avgjørende i dette spillet. Men om du ikke posisjonerer deg riktig, får du heller aldri sjans til å angripe. Og det å få skytesjanser mot fienden, det er noe av det som gjør spillet spennende. Du vet aldri hvordan det kommer til å se ut.

Så fra en brettspillers synsvinkel så syns jeg dette er et gøy spill. Ikke nok med det, men det er også veldig enkelt å forstå og komme inn i. Et spill som dette tar en halvtimes tid. Men, så kommer det store minuset. Antall skip!

Det er nemlig greit nok med basisspillet. Du får sjans til å kjøre X-Wing mot TIE-Fightere. Men! Det er jo gøyere med mer. Enda mer! For meg er det ikke nok med dette, det kan fort bli ensformig. Så jeg har skaffet meg flere skip, og enda flere igjen. Kampene tar lengre tid nå, men i tillegg blir de mer episke. Tenk å kjøre Milennium Falcon mot andre skip, eller Boba Fett for den saks skyld.Variasjonsmulighetene nærmer seg grenseløst, men det gjør dessverre ikke lommeboka. Ikke for meg, i hvertfall. Men det er helt opp til meg, selvsagt.

Liker jeg dette spillet? JA! Kommer du til å like det? Vel, om du kan leve med et spill der terningkastet bestemmer mye av utfallet, så er sjansen stor for det. Gjør ditt beste å tenke lengre enn din motstander og dette kommer til å ende godt. Tap eller vinn.

Søk etter Star Wars: X-Wing Miniatures Game her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.