Episode #156 – Takenoko

Takenoko

  • 2-4spillere
  • 45mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 340,-

Søte pandaer og rosa eske virker kanskje som et tema tilegnet barn, eller noen som er veldig glad i søte ting. Kanskje det er tilfellet, men det jeg har opplevd med spillet er at det samtidig frastøter spillere som er redd for at det skal stemme. Og hvis det er tilegnet barn, så er det ikke noe for dem. Eller? Antoine Bauza er designeren bak Takenoko. Du kjenner ham sikkert fra 7 Wonders, Ghost Stories, Hanabi eller Tokaido. En anerkjent designer, med andre ord. Så når det er nevnt, er det gjerne litt mer kjøtt på beina til denne tittelen likevel.

Takenoko har et søtt tema og det er faktisk tilegnet familier. En panda er blitt skjenket en keiser som en gave, og keiseren har utnevnt en stakars gartner til å gi dette dyret næring. Problemet er at gartneren samtidig må dyrke mark og få bambus til å gro, men så driver pandaen og spiser opp de flotte trærne. Og det er nøyaktig det som skjer rent mekanisk i spillet også. Gartner flytter på seg og får ting til å gro. Panda flytter på seg og spiser det. I tillegg blir området utvider og irrigert for videre dyrking av mat.

Spillet minner en del om Ticket to Ride, i det at hver spiller har skjulte oppdrag på hånd. Oppdragene blir fullført underveis i spillet, og når en spiller har løst sitt 7. oppdrag, er spillet over. Oppdragene er oppdelt i 3 kategorier: gartner, panda og landskap. I gartneroppdragene skal du dyrke frem bambuser i riktig farge og riktig måte. Pandaen er sulten og trenger variert kost, så da må du samle riktig farger med bambus. Det siste er utseende på brettet. Du ønsker å ha dyrkbar mark som passer formasjonen avbildet på oppdragskortet. Det er ikke verre enn det.

For å klare målene har du på din tur 2 handlinger. Du kan velge å flytte gartner, flytte panda, vanne plantasjen, utvide plantasjen og skaffe flere oppdragskort. Enkle valg, men ikke alltid like enkelt å velge. Men med skjulte oppdrag, enormt flotte komponenter og gøyalt tema, så er dette absolutt et spill som passer for hele familien. Det er vanskelig å se hvem som kommer til å vinne, for ingen har noen overtak over andre.

Uten tvil så er dette et såkalt gateway-spill. Det foreligger ingen dype strategier her og det kan ofte være litt flaks hvem som vinner, med tanke på hvilke oppdragskort du ender opp med. Men temaet fungerer veldig godt med hva du gjør og å se hvordan du kan vinne. Det er nok ikke et jeg kommer til å ta frem like ofte som Ticket to Ride, men det er veldig fint å se på. Ulempen er at jeg som regel må overbevise motparten om at de må se forbi det sukkersøte temaet og heller se det for hva det er. Et godt spill.

Takenoko kan kjøpes her.