Star Wars: The Battle of the Coast – En Legion-turnering i Kristiansand

Star Wars: Legion

  • 2-2spillere
  • 180mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 1268,-

Hva får en brettspiller til å gå fra å ja, spille brettspill, til å spille miniatyrspill? Hva slags galskap er dette? Det kan være at det har noe med Star Wars å gjøre, men samtidig er det ikke så veldig store forskjeller fra akkurat Legion til et brettspill. Uansett, Brettspill med Takras og junior har vært på Legion-turnering. Hvordan gikk det, og kan det anbefales?

Star Wars! Til tross for Disneys forsøk på å få meg til å mislike franchisen i det siste, er jeg fremdeles veldig glad i det. Og jeg hadde lovet – lovet meg selv – å aldri starte med Star Wars: Legion. 

Og hvorfor det? Jo, jeg eier nemlig rubbel og bit til Star Wars: Imperial Assault, et spill jeg også har kjært, og alt sammen er malt og tilrettelagt. Jeg orket ikke tanken på å male en eneste Storm Trooper på nytt. For selvsagt, Legion har større figurer enn Imperial Assault, og de er ikke kompatible i det hele tatt ellers.

Men sånn ble det ikke. Jeg begynte å spille Legion…

Velkommen til Brettspill med Takras, en podcast og videoserie hvor det skal snakkes om brettspill og kortspill, og ja, også litt miniatyrspill, tydeligvis. Bordspill, det er vel rettere å si. 

Ikke helt Kashyyk, men kampen foregår også på stranda.

Denne episoden blir mye kortere enn vanlig. I januar var jeg i Kristiansand på min aller første Legion-turnering på eventet kalt Battle of the Coast, arrangert av Sørlandet Spillklubb. 14 spillere skulle møtes her en hel lørdag, spille 3 kamper hver, og så bestemmes en vinner. Når det er sagt, hvis du hører på denne episoden, kommer yotube-versjonen til å inneholde video fra arrangementet. Der er det mye tøft å se på.

I Star Wars Legion setter man opp to armeer mot hverandre. For å lage en armé velger du noen enheter, og hver enhet består av en eller flere miniatyrer. En enhet koster poeng, og hver spiller har lov å ha med seg X antall poeng i sin arme, med noen andre restriksjoner utenom. Du aner ikke hva motstanderen tar med seg, så det kan hende at Darth Vader må slåss mot Darth Vader. Men det er helt greit. Etter maksimalt 6 runder er en vinner av kampen kåret.

Men åssen kom jeg hit da, når jeg hadde lovet meg selv å ikke investere i Legion? Vel, jeg spurte min gode venn Klaus om det var verd det, dersom man kunne spille det jevnlig med sønnen sin, og han sa “ja absolutt, bare kjøp det”. Da var det ikke noen tvil.

Malingen av Stormtroopers var… utfordrende. Men, dette var for en god sak. Og det var tross alt Star Wars! Og da vi prøvde det, likte vi begge hvor enkelt det var, og at mange av reglene var på kortene til figurene vi vil bruke. Brilliant.

Nå er malingen noe av det jeg ser frem til. Høre på en god lydbok mens jeg setter pryd på figurene. Eneste regel jeg har et at jeg ikke får lov å spille med figurene før de er malt. Da er jeg motivert til å male, for jeg har jo lyst å prøve dem ut.

I dag har sønnen min en hel arme med Seperatister, eller drone-hær for de uinnvidde, mens jeg har det slemme imperiet og de gode rebellene. Vi har stort sett bare spilt mot hverandre, så en turnering frista veldig mye, da vi kunne spille mot andre mennesker og mot andre armeer.

Dette blir spennende! Vi fylte opp bilen med figurer og terreng og kjørte ned fra Stavanger.

Arrangementet foregikk på biblioteket og det var fint og varmt. Sørlandet spillklubb hadde nok med svære bord bestående av enorme finerplater stående på sånne staffeli-aktige støtter, aner ikke hva det kalles. 

Det ble dessverre et frafall, så i stedet for 7 bord ble det 6. Jeg hadde lyst å møte en barndomsvenn fra det bløde sørlandet i kamp, så vi fikk ordnet det også. Utover det var det tilfeldig hvem jeg møtte.

Første kamp ble mot hele tre stykk AT-ST-er, noe som normalt ikke er mulig, men i Legion fins det noe som heter Battle Force, som endrer på grunnreglene, til å lage noen kule kombinasjoner. Det motiverer selvsagt til å kjøpe flere figurer du allerede kanskje har, men det er også veldig gøy med variasjonen.

Jeg hadde rebels. Mitt tema var girl power. Jeg fikk nylig Ahsoka og så at hun hadde noen kort som fungerte sammen med Sabine, som jeg også eier. Da tenkte jeg å ta med Leia, og slang på Ursa fra klan Wren, så det var fire navngitte kvinner i laget mitt. Det var hele min strategi. Og ingen kjøretøy.

Selvølgelig er Tatooine med i et Star Wars univers.

Det var som å gå mot en døds-vegg. Tre svære beist som var omtrent umulig å ta ut, hindret meg å få til noe. Men jeg klarte å få inn et slag mot et av målene.

For I starten av Legion skal vi bestemme oss for hva som er målet for kampen, hvordan vi setter ut armeen i starten, og om det er noen andre påvirkninger fra været.

Jeg hadde med meg minst verdi i form av poeng, så vi kunne bruke mine utvalgte kort. Heldigvis fikk jeg til et mål som var veldig ufordelaktig for min motstander, som bare hadde tre tropper å styre med, mens jeg hadde åtte. På dette målet er det bra å ha mange.

Og det hjalp! Jeg klarte ikke slå ut en eneste AT-ST, og jeg fikk god kontroll på målene. Var kanskje litt lite aggressiv med Ahsoka, så det måtte jeg fikse neste kamp. Det ble seier til meg der. Og junior fikk seier på sin kamp også. Jeg er imponert!

Min neste kamp ble mot Rebels. Og Leia var blant fienden. En runde spilte vi det samme kortet mot hverandre. Det var litt rart men og litt gøy. Hans rebel-styrke bestod forøvrig av Chewbacca i en stjålet AT-ST og en myriade av menneske-etende Ewoks. Wow, for en gjeng!

Kartet var også skogs-kart med trær, så temaet passet godt. Motstanderen planla å storme inn til siste runde, men min Sabine var fullstendig umenneskelig og stod imot angrep på angrep på angrep. Vi telte over 30 treff mot henne som hun stod imot.

Oddsen var absolutt ikke for at det skulle skje. Hun har 5 liv og kunne i teorien bli slått ut med 5 treff. Men over 30! Nei, makan. Det var vel omtrent det som sikret meg seieren, at han ikke klarte ta ut Sabine. Helt vanvittig.

Og junior vant nok en gang, denne gang mot Galactic Republic, eller Yoda sin hær, om du vil. Veldig bra!

Siste kampen min ble mot Imperiet. Moff Gideon sin etterlatte hær. Dette er en av de såkalte Battle Forces, hvor det er lov å spille med veldig forskjellige regler enn normalt tillatt. Veldig kult, men også sært.

Kartet vi spilte på endte opp å bli veldig kjedelig. Ikke kartet i seg selv, men kombinasjonen av oppsett av hæren og hvilke mål vi hadde. Skal lære til neste gang, for denne gangen handlet det kun om at den som gikk inn først, ville tape. Etter hvert så kjedet jeg meg faktisk, for det skjedde ikke noe, og jeg begynte bare gå inn for å få litt action. Og tapte. Som forventet.

Star Wars og ørken = sant

Og tro det eller ei, men junior vant sin tredje kamp! Motstanderen hans ga opp kampen før de var ferdige. Da var det endelig tid for å se hvem som vant.

Junior var ubeseiret, men det var også min siste motstander. Da er tie-breaker den som har drept flest verdi av enheter i løpet av turneringen, og det ble dessverre ikke junior.

En andreplass. Jeg er skikkelig imponert! Takras Junior, eller Kristian som han også kalles av enkelte, på en andreplass på sin første turnering. Amazing! Jeg kom selv på 3. plass, så det ble premie på begge.

Star Wars Legion er et skikkelig gøy spill. Det har regler som minner om brettspill, men miniatyrer. Du trenger sjeldent tenke på hver miniatyr, du flytter bare leder-figuren, så følger resten etter. For å bevege deg bruker du plast-målere som er skikkelig enkle å forstå og få feelingen til.

Men tusen takk til Sørlandet Spillkkubb for et vellykket arrangement. 

Og tusen takk for at du hørte på denne episoden, årets første, av Brettspill med Takras. Husk å tips vennene dine om podcasten eller YouTube! Vi høres.

Star Wars: Legion kan kjøpes her.
I korte trekk
Begivenhet
Battle of the Coast
Adresse
Kristiansand,Kristiansand Bibliotek,Agder
Startdato
20. januar, 2024
Sluttdato
20. januar, 2024
Beskrivelse
Battle of the Coast is a friendly tournament held at Kristiansand Folkebibliotek.
Tilbudspris
NOK 100