Episode #147 – The Witches of Discworld

The Witches: A Discworld Game

  • 1-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Hekser har store vorter på nesa og rir på kosteskaft. I tillegg så spiser de små barn og er rett og slett uhyggelige skapninger. Men heksene i Discworld er noe helt annet. De praktiserer omtrent ikke magi, men prøver å finne ut hva som får ting til å tikke. Et eksempel som blir brukt er hvordan man setter fyr på en tømmerstokk, hvor de barer stirrer på stokken inntil den tar fyr av ren forlegenhet. I tillegg så gjør heksene noe helt annet i denne verden: de hjelper folk, spesielt de i nød. De har kunnskapen og muligheten, og de tar dette ansvaret meget alvorlig.

Sjekk ut videoen og gå til konkurransen!

Du tar rollen som en av fire hekser i dette spillet. De har forksjellige egenskaper, men hver egenskap blir brukt maksimalt bare én gang gjennom hele spillet, ellers er det bare fargen som bestemmes deretter. For å vinne spillet må du ha hjulpet mennesker eller bekjempet ondskap, og jo vanskeligere jo mer poeng er de verd. Å hjelpe mennesker består av å helbrede de med feber, hjelpe en syk gris, hjelpe til med fødsel og andre slike oppgaver som ikke vanlige folk kan gjøre. Men det finnes de som ønsker å skade heksene eller skape uro, slik som alvene. De må bekjempes og det er en mye vanskeligere oppgave.

Brettet viser hele området ved navn Lancre, med byen, tårnet og mange områder rundt. Du kan bevege deg fra område til område, men må stoppe om det er noen som trenger hjelp. Hver oppgave kommer med en styrke, som viser hvor vanskelig den er. Jo høyere tall, jo vanskeligere oppgave. Feber er f.eks en 7-er. For å prøve oppgaven triller du to vanlige terninger, med unntak av at det ikke finnes 1-ere her. Du forsøker å få en sum som er 7 eller høyere i dette eksemplet. Etter du har trillet terninger, kan du spille kort som kan øke oddsen eller jukse litt, eller du kan rett og slett gi opp. Men hvis du går videre, så triller du to til terninger. Summen av alt dette avgjør om du klarer oppgaven. Noe mer komplisert enn dette blir det ikke.

Mine malte figurer fra deluxe-utgaven
Mine malte figurer fra deluxe-utgaven

Etter hvert som du løser oppgaver, får du plassere dem på brettet ditt. Lette oppgaver lar deg ha flere kort på hånd, mens vanskelige oppgaver gir automatisk pluss i egen styrke for fremtidige oppgaver. Jo flere du får, jo enklere blir det senere. Det kommer stadig nye utfordringer på brettet, og spillet slutter når det ikke er flere nye å hente, noe som bestemmes av antall spillere. Men pass på, for spillet kan avslutte før tiden, og da taper alle, uansett hvor mange poeng dere har. Hvis det er 3 alve-angrep ute samtidig etter noen er ferdig med turen sin, så stopper det. Hvis problemene har hopet seg opp for kraftig, så er det slutt. Så på en måte er det samarbeid om å ikke la det går for langt med problemer, men det handler om å hjelpe best.

Det er selvsagt mye flaks involvert, og det er ikke spesielt mange valg du gjør, men det er akkurat nok til å være interessant for ikke-gamere. For en gamer er det ganske lite å hente her. Du kan prøve med samarbeidsvarianten hvor alle vinner eller alle taper. Da gjøres noen små forandringer i oppsettet og reglene, og det er faktisk ganske så vanskelig. Men i lengden blir dette også ganske repetativt, spesielt hvis du sammenligner med Pandemic eller andre samarbeidsspill. Men dette er et spill du kan ta frem og lære frem til alle, for det er svært lite regelforklaring som skal til.

Hvis du skal skaffe deg et Discworld-spill, la det bli Ankh-Morpork. Det er et mye bedre spill som tilbyd mer dybde og gjenspillbarhet. Det er en del flaks der også, men ikke i så stor grad som i The Witches. Ellers er dette ikke et dumt spill, men det er en god del for enkelt for min smak. Men det har likevel en plass i samlingen for å spille med de som ikke ønsker kompliserte spill.

Søk etter The Witches: A Discworld Game her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.