Episode #150 – SOS Titanic

SOS Titanic

  • 1-5spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: Søk

Sjansen er stor for at du kjenner til Kabal. Dette er et spill som fantes på alle Windows-maskiner tidligere under navnet Solitaire eller Klondyke. I dette kortspillet skal du forsøke å fjerne alle kortene fra startposisjonen og bygge dem opp i fire bunker tilsvarende de fire sortene som finnes i en kortstokk. Startområdet bygges opp ved at du legger ned 1 kort med bildet opp, og 6 med bildet ned. Fra rad 2 legger du så 1 kort med bildet opp, fulgt av 5 med bildet ned. Dette gjør du helt til alle 7 radene har et kort nederst med bildet opp. Du vil prøve å få kortene til å ligge oppå hverandre i synkende rekkefølge og alternerende farge, og til slutt i hver sin sortbunke. Men hvorfor trenger du vite dette?

SOS TitanicSOS Titanic bygger nemlig opp under Kabal. Det har omtrent lik start, og mye er likt når det gjelder mål. Du forsøker å fjerne alle kortene fra midten, og du skal legge kort oppå hverandre i synkende rekkefølge. Men det er noen unntak. Du skal ikke blande farger. De lilla kortene representerer førsteklassepassasjerene, mens de gule representerer de fattige. I dette spillet har Titanic akkurat begynt å synke, og det er opp til deg å redde så mange som mulig av passasjerene før det blir for sent. Det finnes bare 4 livbåter i spillet, og det er viktig at du arrangerer passasjerene riktig. Det handler nemlig om noe som er enda viktere enn liv og død; nemlig klasse.

I vanlig Kabal så er valgene ganske så begrenset. Det hender du får mulighet til å legge et kort på to steder, og så må du velge ett av dem. Men ellers er taktikken redusert til en stor dose med flaks. SOS Titanic prøver å gjøre noe med dette. Hver spiller får tildelt et mannskapskort som gir tilgang til en spesialhandling.  I tillegg finnes det kort som gir enda flere valgmuligheter.

Den ene handlingen er felles for alle, men likevel variert. Når du skal trekke kort fra kortbunken, må du på forhånd bestemme deg for hvor mange kort du vil trekke. Men, du kan kun bruke ett av kortene, selv om flere passer. Men vær varsom, hvis ingen av kortene kan brukes, går tiden mot deg, og Titanic synker videre. Spillet kommer nemlig med en bok, og boken holder 6 plasser for passasjerene til å borde livbåtene fra. Men etter hver som du blar om boka, så forsvinner plassene. Når du sløser tid, så sløser du tid. Jeg liker måten dette er løst på. Når det ene området er helt oversvømt, får passasjerene panikk og løper akterut. Køen du så fint har ordnet tidligere blir fullstendig ødelagt og du har mistet all kontroll. Arbeidet med å begynne forfra er slitsomt, men helt nødvendig om du ønsker å redde liv. Som en trøst så får du tildelt et kort med spesialhandling som kan brukes senere.

Spesialhandlingene er virkelig til nytte. Av og til ønsker du å sløse tid bare så du kan få tak i dem. Du kan for eksempel se gjennom hele kastebunken eller trekkbunken etter ønskede passasjerer. Dette er meget nyttig, for du har nemlig ikke lov til å kikke gjenom noen av bunkene etter kort. Dette må du huske. Så jo flere spillere dere er, jo enklere er det å huskei fellesskap. Du kan også lete etter et ønsket handlingskort, få en ekstra plass for kø, justere køer og mye mer.

Du har altså mange valg å gjøre i SOS Titanic. Jeg har spilt mye Kabal opp gjennom tidene, det er jo et fint tidsfordriv. Men jeg har ikke rørt det på flere år. Med SOS Titanic så har jeg nesten blitt helt hektet. Bare én gang til-faktoren er sterkt tilstede. Jeg klarte det nesten, så jeg får det sikkert til neste gang. Men én ting som ikke har fungert særlig godt for meg er: å spille med andre. Det er enkelt å forestille seg: spill Kabal med flere. Du har sikkert hatt noen over skuldrene som kommenterer spillet ditt, og funnet det ordentlig plagsomt. Nå er det meningen å hjelpe hverandre, men det blir fort til at det er én spiller som styrer hele spillet. Reglene oppfordrer til at du må ha din egen mening, men det er ikke så enkelt som bare å skrive det ned. Dette er et vanlig problem blant samarbeidsspill, men her er det dessverre altfor lett at det oppstår.

Som et solo-spill så er det meget godt. Det er Kabal versjon 2. I tillegg er det et tema her, og du står overfor valg om hvem du ønsker å redde først. Den fattige lille jenta eller den rike mannen? Eller hva når det står mellom to fattige barn, men en gutt og en jente? Hvem sender du tilbake til kjelleren og kaos, og hvem sender du i livbåtene? Ikke enkle valg. Men anbefalingen er enkel: dette er et godt spill. Helst alene.

Søk etter SOS Titanic her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.