Topp 10 Worker Placement brettspill

Jeg har blitt spurt mange ganger om å lage en topp 10 av de aller beste spillene, men det er en svært vanskelig oppgave, siden listen kan variere fra dag til dag, avhengig av noe så enkelt som humør.

Det er intet unntak i denne topp 10, hvor det handler om å sette ut brikker på forskjellige plasser, hvis plass gir en form for utbytte. I tillegg har du høyst sannsynlig også blokkert andre spillere (og deg selv) fra å benytte seg av den samme plassen i en periode.

Worker Placement er et godt etablert begret i brettspillmiljøet, og begrepet er ganske forklarende. Du har arbeidere (brikker) som trenger jobber (placement).

Det er en meget populær mekanikk å plassere inn i brettspill av en enkel grunn: den fungerer og er intuitiv.

Et eksempel på worker placement er nok Agricola, hvor din familie skal bygge en gård og avle gårdsdyr, samt ha mat nok til alt sammen. Jeg har anmeldt den spirituelle oppfølgeren Caverna, som jeg syns er et bedre spill, som sier litt, siden Agricola er et flott spill det også.

Jeg har tidligere laget en spesial-episode med litt fokus på Worker Placement. Godt mulig du ser noen gjengangere, men det har kommet mange nye spill i den kategorien siden den gang.

Worker Placement episode, ikke topp 10
Ikke-så-Tause Sveinmain fra Preikestolen Gamers hadde gjesteopptreden.

Det er nok spillet Caylus fra forfatter William Attia som er kjent for å starte bølgen med worker placement, men det har siden kommet veldig mange spill med samme konsept, og heldigvis stor variasjon av hvordan det faktisk fungerer.

Worker Placement i et nøtteskall

Noen spill i denne topp 10 listen er rett frem: ta en arbeider, plasser, og få belønning. Andre spill bruker terninger som arbeider, og terningens øyne begrenser hva slags handling du kan gjøre, eller påvirker handlingen ut fra terningens øyne.

Å bruke terninger som arbeidere har til og med fått sin egen kategori på nettsiden Boardgamegeek.

Har du sett videoen? Hva slags spill føler du manglet på listen? Noen spill du er fullstendig uenig i? Og: er det en toppliste du gjerne skulle likt å se?